Tussendoortjes Voeding

Voeding challenge #1: Tussendoortjes…

Door

Collage

Vandaag de eerste challenge op het gebied van voeding. We dagen jullie uit om de komende week alleen maar gezonde tussendoortjes te eten! In deze week mag je 2x een uitzondering maken. Lees het artikel verder voor meer uitleg en suggesties voor gezonde tussendoortjes.

Nederland is een echt ‘tussendoortjesland’, in Italië, Spanje en vele andere landen zul je mensen nauwelijks iets zien eten tussen de hoofdmaaltijden door. Het is dus zeker niet noodzakelijk om iets te eten naast je ontbijt, lunch en avondmaaltijd, maar mijn ervaring is dat veel mensen het toch prettig vinden.

De eerste challenge op het gebied van voeding is: Als je behoefte hebt aan een tussendoortje, kies dan voor een gezonde! Het is dus niet verpicht om iets te eten naast je hoofdmaaltijden, beoordeel goed of je er behoefte aan hebt. Ik geef hieronder een aantal voorbeelden voor gezonde tussendoortjes:

Voor de kleine trek:

 • Een stuk fruit naar keuze (of +- 100g)
 • Wat tomaatjes, een stuk komkommer, een paar wortels of andere rauwkost naar keuze
 • Een volkoren knäckebröd met mager beleg naar keuze
 • Een rijstewafel met mager beleg (of 2 zonder beleg)
 • Een klein schaaltje magere yoghurt met een beetje kaneel
 • Een augurk gerold in een plakje ham
 • Een gekookt ei
 • Een klein handje gedroogde vruchten (pruimen, abrikozen, rozijnen)
 • Om mee te nemen: reepjes gedroogd fruit (Albert Heijn)
 • Een klein handje noten (let op: niet teveel!)

Voor de wat grotere trek:

 • 100g melk met 25g havermout en wat fruit erdoor.
 • Een volkoren boterham met mager beleg naar keuze
 • Een roggebroodje met mager beleg
 • Een schaaltje magere yoghurt met een stuk fruit naar keuze erdoor (eventueel warm)
 • Pannenkoekjes van ei en banaan, neem bij voorkeur een halve portie en deel of bewaar de rest.

Let op: neem dus ook geen sultana, evergreen, snelle jelle of ontbijtkoek. Ook deze tussendoortjes bevatten nog vrij veel suiker.

Omdat wij af en toe (ongezond) genieten ook heel erg belangrijk vinden. Mag je deze week 2x een uitzondering maken. Plan deze vooraf goed! Denk er bijvoorbeeld aan dat het donderdag hemelvaartsdag is en zondag moederdag. Als je op deze dagen iets speciaals gaat doen, kun je de ongezonde tussendoortjes bewaren voor dan.

Als je het ongezonde tussendoortje eet, geniet er dan optimaal van! Eet langzaam en proef ieder hapje zo goed mogelijk. Het maakt niet uit wat je eet, kies iets dat je écht lekker vindt.

Deze challenge geldt van vandaag (7 mei) tot en met maandag 13 mei. Dinsdag de 14e vinden jullie een nieuwe op optimavita.nl!

Veel succes!

Groetjes Marloes (en Albert!)

PS. Heb jij je 4 sport/beweegmomenten al gepland voor deze week?

Wanneer neem jij je twee ongezonde tussendoortjes? Wat ga je nemen? Ik (Marloes) bewaar mijne tot het weekend, omdat we dan gezellig naar familie gaan. Wat ik neem hangt af van wat we aangeboden krijgen, ik laat het nog weten!

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Esmée 9 jarengeleden

  Nou dit is mijn grootste uitdaging. Ik was eigenlijk al aan het begin van de week gezakt. Ik hou van lekker eten (en ook ongezonde dingen) en deze week zat vol gelegenheden voor iets lekker. Zo ben ik 6 jaar samen met mijn vriend. Dus dat werd gevierd met een borrel en een beetje kaas, worst en rauwkorst. Daarnaast EHBO dienst gedraaid waarbij je dan een pakketje krijgt met appel, mars en brownie. Aangezien ik een beugel heb is een appel niet echt prettig. Dat blijft overal in hangen dus toch gekozen voor een slechte suikerbom. Een avond ook een bakje chips gehad. En dan is het ook nog eens moederdag waarbij er weer een borrel met lekkers gedaan word en een koekje bij de thee.
  Het lichpunt waarmee ik wil afsluiten is wel dat ik bewuster kijk naar wat ik de rest van de dag dan eet. Ik lunch bijvoorbeeld lichter dan anders of neem een lichtere avond maaltijd, wanneer ik daarvoor al heb zitten borrelen. Zo neem ik dan een soep en salade in de avond in plaats van aardappelen, groente en vlees. Of ik neem tussen de middag alleen een beetje yoghurt en een stuk fruit in plaats van 4 á 5 broodjes met beleg. Voorheen zou ik gewoon de hele dag door blijven eten. Ik dacht er niet over na omdat het niet voor mijn gewicht is. Maar nu doe ik het echt om fitter te worden en te zorgen dat mijn lichaam minder draait op suikers.
  Dus er is vooruitgang. Ik ben benieuwd hoe andere snoepers dit ervaren!

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Goed gedaan! Bewust eten is de belangrijkste stap. Let erop dat je niet te weinig gaat eten tijdens de hoofdmaaltijden, anders krijg je alleen maar meer lekkere trek tussendoor. Ook mis je dan bepaalde vitamines en mineralen. Voor Albert en mij is 2x snoepen ook een grote uitdaging geweest! Morgen volgt ons verslag…

   Reageer
 2. Tamara 9 jarengeleden

  Ik hoop dat je deze reactie nog leest! 😉 Ik heb een klein vraagje. Ik zit nu middenin mijn tentamenweken, deze duren ongeveer 6 weken. Ik heb qua eetpatroon een beetje het sonja-menu. Als tussendoortje mag ik een banaan. Deze heb ik al gehad en ook heb ik al watermeloen gehad. Op de een of andere manier neemt studeren altijd erg veel energie en dus heb ik nu ook echt een hongergevoel. Mijn ontbijt bestond uit 2 spelt crackers, tussendoor 1 plakje ontbijtkoek. Lunch bestond uit magere yoghurt met kellogs special K. Avondeten wordt kipsmoor met rijst en groenten. Wat zou nu een verantwoord tussendoortje kunnen zijn, waardoor ik voorlopig even geen hongergevoel meer heb? Zelf vind ik zoiets altijd lastig kiezen en ga dan snel snaaien..

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Hoi Tamara! Je kunt altijd groentes nemen. Bijvoorbeeld snoeptomaatjes, komkommer of mijn persoonlijke favoriet: wortel! Het is niet erg om hier flink wat van te nemen. Bij flinke trek kun je ook gewoon een cracker of boterham nemen. Als dat voorkomt dat je gaat snoepen is dat natuurlijk 10x beter!

   Reageer
   • Tamara 9 jarengeleden

    Dankjewel! Vind het altijd zo sneu dat mijn gezond eetgedrag tijdens tentamenweken ver te zoeken is. Hopelijk gaat het op deze manier beter! 😉

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: