Voeding bijhouden: Aandachtspunten, voor- en nadelen

Een van de opdrachten van de Optima Fit de Zomer in challenge deze week, is om 7 dagen je voeding bij te houden. Ik gaf al aan dat dit in een schriftje kan, of in een app. Ik merk dat de meeste mensen toch de voorkeur geven aan een app, zoals My Fitness Pal of Mijn Eetmeter. Bij het invullen zie ik een aantal dingen vaak fout gaan. Ook zijn er een heel aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Ik vertel je er vandaag meer over.

Welke apps zijn er?
Hier even een kort overzicht van de meest bekende apps.

 • Mijn persoonlijke favoriet is dus My Fitness Pal. Ik vind hem fijn omdat ook veel buitenlandse producten en supplementen (eiwitpoeder) toe te voegen zijn.
 • Mijn Eetmeter is ook super fijn, vooral voor oudere mensen is deze app soms iets gebruiksvriendelijker dan My Fitness Pal
 • Fat secret wordt ook heel vaak gebruikt, hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik hoor er van sommige cliënten positieve verhalen over.
 • Een andere bekende is Lifesum, ook hier heb ik zelf geen ervaring mee.

Aandachtspunten bij het invullen
Ik merk dat mensen soms dingen vergeten in te vullen, of kleine foutjes maken. Daarom even een paar aandachtspunten.

 • Check of de ‘portie’ in de app even groot is als jouw portie! Soms is een standaard portie namelijk veel groter of kleiner dan wat je daadwerkelijk neemt.
 • Vergeet niet bijvoorbeeld je bereidingsvet (olie, boter etc.) in te vullen, of de boter op je brood, de sausjes bij de warme maaltijd of de dressing over je sla.
 • Vergeet ook niet dingen die je even snel tussendoor snoept. Zoals een plakje kaas bij het smeren van je boterham, een plakje worst bij de supermarkt, een cappuccino (+ koekje!) op het terras of een dropje bij het tankstation. Het zijn kleine dingetjes, maar als je dit regelmatig doet kan het snel aantikken.

Niet altijd even nauwkeurig…
Houd er altijd rekening mee dat het nooit 100% nauwkeurig zal zijn. Onder andere om de volgende redenen:

 • De app maakt een inschatting van je energiebehoefte, maar weet nooit precies hoeveel jij beweegt, hoe snel je stofwisseling is, hoeveel spieren je hebt en hoe je hormoonhuishouding invloed heeft op je energieverbruik.
 • Voor workouts kun je extra calorieën invoeren, maar precies berekenen hoeveel je verbruikt tijdens een workout is vrijwel onmogelijk. Dit ligt namelijk onder andere aan leeftijd, gewicht, geslacht, lichaamssamenstelling, intensiteit, vermogen en omstandigheden.
 • Een product kan variëren wat betreft voedingswaarde. De ene kwark bevat meer eiwit dan de ander en de ene muesli bevat meer suiker dan de ander. Zelfs een komkommer kan andere stoffen bevatten als hij op een andere ondergrond is verbouwd.
 • Een product van een bepaald merk kan in Amerika andere voedingswaarde hebben dan in Nederland.

Voordelen van apps
Er zijn ontzettend veel voordelen aan het invoeren van jouw voeding in een app. Hier voor mij de belangrijkste:

 • Je krijgt een beter beeld van wat je per dag eet. Als je het bijhoudt, merk je soms pas hoe vaak je snoept of snackt. Ook weet je beter hoeveel calorieën je binnen krijgt.
 • Daarnaast krijg je een beeld van hoe de verdeling van koolhydraten, eiwit en vetten is in jouw voeding. Misschien eet je wel te weinig goede vetten!?
 • Je kunt dus beter jouw voeding afstemmen op jouw doel. Wil je afvallen, dan kun je bekijken waar je calorieën kunt besparen. Wil je spieren opbouwen, dan kun je gericht jouw hoeveelheid eiwit iets verhogen.
 • Je wordt bewust van de voedingswaarde van een product. Je ziet bijvoorbeeld wat een zak chips doet met je dagelijkse inname. Vaak weten we het wel, maar het met eigen ogen zien is toch echt iets anders.

Nadelen van apps
Ook zijn er een aantal nadelen. Ook hiervan weer degene die in mijn ogen het meest belangrijk zijn:

 • Het is dus niet altijd even nauwkeurig. Heel precies te werk gaan met invullen is belangrijk, maar je kunt alsnog niet exact jouw behoefte en inname weten.
 • In apps als My Fitness Pal wordt soms gebruik gemaakt van Engelse of Amerikaanse maten. Je moet soms goed zoeken naar de voedingswaarde in grammen.
 • De waarden kloppen niet altijd, omdat er soms fouten zijn gemaakt bij de invoer van producten in de app.
 • Het kan vrij gemakkelijk een obsessie worden om steeds minder calorieën te eten, of steeds minder vet of meer eiwit. Sommige mensen vergeten hierdoor naar hun lichaam te blijven luisteren!

Mijn conclusie
Apps om jouw voeding bij te houden, kunnen naar mijn idee super nuttig zijn! Ik gebruik ze soms zelf ook nog om meer inzicht te krijgen. Het is wel ontzettend belangrijk om de app als leidraad te gebruiken en te beseffen dat het altijd om schattingen gaat. Stel jouw lichaam en jouw fitheid altijd bovenaan!

Ik hoop dat je iets hebt aan dit artikel. Mocht jij nog vragen hebben over het invullen, of misschien aanvullingen op mijn ervaringen hierboven, dan kun je die altijd hieronder kwijt.

Heel veel succes!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw ervaring met zulke apps?

10 reacties

 1. Joe Hoe weet ie hoeveel eiwit vet en koolhydraten je moet eten en moet je hier dsn ook aan houden als het niet klopt. .

  Ik zit vaak bij te weinig vet en te veel eieit en koolhydraten.
  Hoe kan ik dit oplossen

  1. Ik heb ook moeite gehad met macros etc. Ik heb deze website gevonden: http://www.foodforfitness.co.uk/blog/How-To-Calculate-Macros-For-Fat-Loss

   Ik heb mijn macros uitgerekend en zitten dan op de volgende:
   Carbs 125 gram
   Fat 65 gram
   Protein 120 gram

   Als je myfitnesspall upgrade naar premium kan je dan ook je macros zelf invoeren en zeggen dan je doel per dag niet kcal moet aangeven maar hoeveel macros in gram nog over is.

   Ik doe het nu sinds 2 weken en ben bijna 3% vet omlaag gegaan. Mijn doel is niet perse gewichtverlies maar bodyfat% omlaag naar 18%. Zit nu op 26%, dus heb nog wat te gaan.

   Success, ik hoop dat deze een beetje geholpen heeft en anders weten Marloes het wel!

 2. Ik doe het niet meer, en het is nu veel relaxter. Inmiddels weet ik goed wat ik beter wel en niet kan eten, dus calorieën tellen ga ik niet meer aan beginnen. Het zal de ene dag wat meer zijn dan de andere, maar dat zal mij een worst zijn. Zolang ik me goed voel en de weegschaal gaat niet omhoog is het wel prima!

 3. Ben sinds kort bezig met de app van my fitness pal, hartstikke handig, idd wel even opletten of de porties kloppen. Er zit een scanner op om je producten te scannen dmv streepjescode!!
  Voor mij werkt het goed om te zien hoeveel calorien ik op heb en over heb. Goede bewustwording.

 4. Ik snap wel dat je hierdoor meer progressie kunt maken maar dit is voor mij toch net iets te ver. Zelf ben ik waarschijnlijk ook iemand die zich er teveel door laat beïnvloeden 😉 Lekker op gevoel dan maar!

 5. Ik heb altijd moeite met het invullen van avond eten. Ik gebruik vaak verse groente en veel verschillende ingrediënten. Heb je misschien nog tips hoe ik dit makkelijk in een app kan invoeren?

 6. Tip voor myfitnesspal. Heel veel producten kan je scannen bijna altijd krijg je dan precies het product wat je (gaat) eten. Heel soms werkt het scannen niet. Dan kan je nog de barcode onder de streepjescode invullen. Dan vind de app het altijd.

 7. Ik hield de eetmeter bij, maar door de adviezen daarin (vooral meer melkproducten en halvarine) ben ik juist aangekomen. Ik dacht: als ze het daar aangeven zal het wel goed zijn. Dankzij de tips hier op optimavita en de weekmenu’s eindelijk een beetje op de goede weg.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram