Voeding bij sport: Eten en drinken rondom sport

Ik kreeg ontzettend veel vragen naar aanleiding van de video over eiwitpoeder die ik laatst maakte. Veel van die vragen gingen erover, hoe je jouw voedingspatroon het beste kunt indelen op dagen dat je sport. Ik besloot er een nieuwe video van te maken. Ik vertel je vandaag wat je het beste kunt eten en drinken voor, tijdens en na het sporten. Veel plezier met kijken!Ik hoop dat deze video je vragen heeft beantwoord. Mocht je toch nog dingen willen weten, dan kun je dat hieronder aangeven. Ik maak dan gewoon nog een video :).

Groetjes, Marloes

Pas jij jouw voeding aan aan jouw sportmomenten?

14 reacties

 1. Op de dagen dat ik sport eet ik sowieso meer calorieën dan op mijn rustdagen. De laatste maaltijd voor mijn training zorg ik dat ik complexe koolhydraten, wat vetten en eiwitten binnenkrijg. Na mijn workout juist wat suikers en een grote dosering eiwitten 🙂

 2. Leuk, dank je wel!
  Ik heb altijd het gevoel dat mensen inderdaad ietwat te moeilijk doen over dat hele eten en drinken rondom het sporten. Terwijl je lichaam het echt wel aankan om een beetje actief te zijn.
  Tegenwoordig sport ik (zoals ik eerder zei ivm mijn zwangerschap) in de sportschool, dan drink ik wel altijd een halve liter water tussen mijn verschillende (cardio- en of kracht-)apparaten door.
  Normaal gesproken doe ik aan hardlopen, dan loop ik zo’n 45 minuten en neem ik niks mee, dan drink ik gewoon een groot glas water als ik terug ben. Dat is toch ook wel okey?

 3. Voor het sporten eet ik eigenlijk nooit wat, krijg anders vaak last van mij buik. Tijdens mijn laatste weging bleek dat ik veel was afgevallen maar dat niet alleen mijn vetpercentage maar ook mijn spierpercentage naar beneden was gegaan. Probeer nu wat vaker na het sporten in plaats van een eiwitshake wat kwark te eten. Maar heb eigenlijk geen idee of dat verschil maakt?! Heb je hier misschien tips voor?

  Super leuke blog trouwens volg je nog maar kort (ben nog maar kortgeleden begonnen met sporten en gezonder eten 😉 ) maar ben nu al fan en check je site elke dag even!

  1. Dank je wel voor je compliment Ellen! Een eiwitshake bevat vaak wei-eiwit, wat snel door je lichaam wordt opgenomen waardoor je spieren snel kunnen herstellen. Kwark bevat meer caseïne-eiwit, wat langzamer wordt opgenomen. Voor het slapen gaan is kwark daarom ideaal, dan kunnen je spieren ‘s nachts herstellen. Overdag is een eiwitshake beter, zeker als je heel vaak sport.

 4. Beste Marloes, dank voor jouw uitleg, weer een duidelijke video ! Ik ben heel benieuwd hoe jij denkt over het gebruik van gelletjes, ik loop regelmatig hard en gebruik deze bij langere afstanden vanaf 15 kilometer. Ze zijn niet echt lekker en zitten vol met e nummers; wel zorgen ze voor een snelle aanvulling van voldoende vloeibare koolhydraten. Welke alternatieven zou jij adviseren ? Alvast veel succes met jouw examen !

 5. Hey Marloes,
  Ik bedacht me vanochtend (tijdens het sporten :)) nog een andere vraag: hoe zit het met sporten direct in de ochtend? Vaak is hardlopen het eerste wat ik doe op een dag, en dan eet en drink ik pas daarna.
  Maar heb je daar nog adviezen over? Want eerst iets eten en dan met volle buik gaan rennen is ook niet lekker…

   1. Eigenlijk heb ik hier nog een vraag over.
    Ik las dat Anneloes ooit iets heeft geschreven over sporten voor het ontbijt, dat je dat beter niet kunt doen.
    Jij zegt dat hardlopen wel kan.
    Nu zei iemand anders tegen mij weer dat dat met krachttraining niet kan omdat je dan spieren gaat afbreken?
    Ikzelf sport graag direct na het opstaan, ook als dat krachttraining is. Ik word nooit duizelig of flauw en kan ook gewoon prima presteren qua kracht.
    Is dit dan echt een probleem of kan dit gewoon als je het gevoel hebt dat jouw (mijn) lichaam het aankan?
    (Eten voor het sporten zou betekenen dat ik dan dus nog een uur eerder op moet staan, alleen maar om dan iets te eten. Ik sport vaak om half 7/7uur – voordat ik de kinderen uit bed haal. Het gaat mij echt wat ver om dan nog eerder op te moeten staan alleen maar om te eten en dat dan ook weer te laten zakken…?)

    1. Je kunt niet optimaal presteren zonder ontbijt. Gewoon lekker sporten kan wel, zowel met cardio als met kracht. Eis jij dus niet teveel van jezelf, dan kan dat prima zonder ontbijt. Maar als je echt een topprestatie wilt neerzetten, dan zul je toch echt moeten ontbijten.

 6. Heey Marloes,
  Ik vroeg me af, ik volleybal op best hoof niveau en ik heb regelmatig een toernooidag. Ik ben al een tijdje er goed bezig wat betreft gezonder eten, maar ik merk dat ik op zulke toernooidagen erg veel moeite heb om van tevoren te bepalen wat ik wil gaan eten. Je hebt in de sportkantines namelijk vaak alleen maar gefrituurd eten en snacks. Heb je misschien tips voor handige snacks of juiste voedingcombinaties die ervoor zorgen dat je je niet zo gauw vergrijpt aan de snacks of andere minder verantwoorde producten??

  Groetjes beauu

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram