prikkelbare darm syndroom
| 4 september 2018

Voeding bij Darmproblemen – Welke producten vermijden?

Zoals je misschien weet, heb ik het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS). Ik maakte al eens een video met tips, maar ik krijg nog heel regelmatig vragen welke producten je het beste kunt vermijden. Dit is ontzettend lastig om te zeggen, omdat darmklachten en hun oorzaak heel erg kunnen verschillen per persoon. Als diëtist begeleid ik mensen met darmproblemen, dus ik weet welke producten vaak klachten veroorzaken. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

Voedingsadvies bij darmproblemen

Ik raad je van harte aan om eens langs een diëtist te gaan als je vaak last hebt van je darmen. Dit kan zijn in de vorm van krampen, maar ook winderigheid, diarree, obstipatie, opgeblazen gevoel en misselijkheid zijn symptomen die vaak voorkomen. In de video die ik hierboven linkte, geef ik tips. Deze tips zijn echter heel algemeen. Persoonlijk advies is natuurlijk veel beter! De diëtist wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Welke producten kunnen klachten opleveren?

Zoals ik hierboven al aangaf, verschilt dit óntzettend per persoon. Ik zie echter vaak dat mensen met gevoelige darmen last krijgen na het eten van de volgende dingen:

  • Knoflook, zelfs spoortjes hiervan in kruidenmixen kunnen klachten geven.
  • Ui is ook iets waar veel mensen op reageren. Zeker op rauwe ui! Ook hiervan kunnen spoortjes voldoende zijn.
  • Prei, wat bijvoorbeeld ook in vrijwel alle voorgesneden groentemixen zit.
  • Koolsoorten zoals spitskool, bloemkool, zuurkool, rode kool en spruitjes.
  • Pittig eten of maaltijden met veel verschillende kruiden kunnen prikkelend werken op de darmen.
  • Alcohol gaat bij sommigen prima, anderen krijgen er direct klachten van.
  • Gefrituurde producten, vooral als er ouder frituurvet gebruikt wordt.
  • Koffie kan klachten geven. Bij mij gaat een kopje koffie vaak goed, maar twee bakjes achter elkaar is soms teveel.
  • Kauwgom of andere producten met zoetstoffen die eindigen op ‘-ol’, bijvoorbeeld sorbitol en xylitol. Deze zitten vaak in suikervrij snoep of andere zoete producten met minder suiker.
  • Koolzuurhoudende dranken kunnen winderigheid of een opgeblazen gevoel vergroten, doordat je letterlijk extra lucht naar binnen werkt.
  • Melkproducten geven soms klachten. Vooral bij mensen met een Aziatische of Afrikaanse afkomst komt het heel vaak voor. Zoete melkproducten (bijv. melk) bevatten meer lactose dan zure melkproducten (bijv. kwark, yoghurt en karnemelk) waardoor ze eerder klachten geven.
  • Veel suikers gedurende de dag, kan de klachten in stand houden of verergeren. Slechte darmbacteriën gebruiken suiker namelijk graag als voedingsbron. Ik merk dan mensen die opletten met hun suikerinname, vaak minder klachten krijgen.

Het is dus absoluut niet zo dat iedereen met darmklachten op deze producten reageert. Wat je het beste kunt doen is opletten of je klachten optreden na het gebruik ervan. Zo leer je jouw lichaam steeds beter kennen. Ook kun je reageren op producten die niet in de lijst hierboven voorkomen. Nogmaals, dit zijn alleen de dingen die ik in de meeste gevallen tegenkom.

Kwark met granola

Andere factoren

Voeding is echt niet de enige factor die meespeelt in de ernst van de klachten. Ik krijg bijvoorbeeld meer klachten in periodes dat ik meer stress heb. Ook voor mijn menstruatie zijn de klachten erger. Als ik een dag niet of nauwelijks beweeg heb ik meer klachten en als ik emotioneel ben krijg ik gegarandeerd last van mijn buik.

Ook roken, snel eten, niet goed kauwen en een verkeerde ademhaling kunnen bijdragen aan het ontstaan van darmklachten.

Ik merk bij mezelf dat ik in drukke periodes minder kan hebben dan in periodes dat ik me goed voel. Soms eet ik rustig een voorgesneden groentemix met prei zonder problemen en soms krijg ik er last van.

Fodmap dieet

Een dieet dat heel goed werkt bij darmklachten, is het Fodmap dieet. Als diëtist werk ik hier in sommige gevallen mee. Lang niet altijd, want het is een heel heftig dieet waarbij je veel voedingsstoffen moet vermijden. Mensen die dagelijks veel klachten ervaren hebben dat er voor over. Als de klachten relatief mild zijn, kun je ze vaak op een andere manier verminderen. Raadpleeg sowieso een diëtist als je erover denkt om het Fodmap dieet te starten.

Ik hoop dat ik je iets meer duidelijkheid heb gegeven. Het meest belangrijk is dus dat je beseft dat iedereen anders is.

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens darmklachten? Kun je ze dan verminderen door bepaalde producten te vermijden?

 

9 reacties

  1. Ik kan (helaas) een boek vol schrijven over mijn darmproblemen. Ik heb ook PDS (er werd eerst gedacht aan Crohn of Colitis) maar heb hier vrij veel last van. Ik weet inmiddels goed welke dingen ik beter niet of niet teveel kan eten, maar het gebeurt helaas ook nog regelmatig dat ik het niet kan herleiden….

  2. Mijn man heeft dit….en zeker stress en vermoeidheid spelen een rol. Als hij slecht slaapt, heeft hij ook veel meer last van z’n darmen.
    Verder zijn melk (lang leve Campina lactosevrij…hmmm..) te vettig eten, te gekruid eten en te veel suiker vaak de boosdoeners. Uit eten is soms vervelend….dat doen we het liefst als zijn buik in goede doen is ☺
    En de Chinees….die vermijden we gewoon!!

  3. Ik heb in periodes van stress ook meer buikpijn, de ene keer kunnen mijn darmen meer hebben dan wanneer ik minder in mijn vel zit. Vaak helpt een stuk wandelen goed! Dan Verdwijnen de klachten voor even. Maar regelmatig kan ik iedere avond buikpijn hebben en heel gezond hebben gegeten, dat kan ik niet altijd herleiden.
    Fijn artikel, herkenning is ook goed om te lezen

  4. ja herkenbaar.. ik neem de lichte klachten vaak voor lief (geen zin om na te gaan waardoor ze komen/ geen zin om iets aan te passen, houd nu eenmaal van ui en knoflook en specerijen)
    maar soms lig ik met vreselijke pijn op de bank, meestal nadat we gezellig hebben gekookt voor bezoek, met liflafjes en wijntjes erbij. (en een beetje organisatiestress)
    het boek ‘darm ehbo’ is een aanrader, met wat praktische tips. Ook met onderscheid periodes van rustige darmen / onrustige darmen. ik heb het al gelezen, maar moet het nog gaan doen.. dat is het lastigste he.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram