Voeding bij darmklachten
| 6 februari 2020

Voeding bij darmklachten – Tips van een diëtist!

Darmklachten komen zo ontzettend veel voor! Als diëtist zie ik bijna elke dag wel een cliënt met een opgeblazen gevoel, buikpijn, obstipatie of diarree. Super vervelend natuurlijk! In dit artikel geef ik je tips over voeding bij darmklachten en het zo gezond mogelijk houden van je darmen. Voeding kan namelijk zo ontzettend veel doen!

Darmklachten

Allereerst wil ik even duidelijk maken wat ‘darmklachten’ nu precies zijn. Ze komen namelijk ik heel veel vormen voor. Ik noemde hierboven al een aantal symptomen, een opgeblazen gevoel, buikpijn, obstipatie en diarree. Ook de volgende klachten vallen onder darmklachten: winderigheid, rommelende buik, krampen, te harde ontlasting of een misselijk gevoel (dit kan echter ook uit de maag komen).

Ook als je slechts 1 van de symptomen hebt, spreken we over darmklachten.

PDS

Ik maak er geen geheim van dat ik zelf het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) heb. Ook hierin ben ik zeker niet alleen. Volgende de belangenorganisatie heeft 10 tot 15% van de Nederlandse bevolking PDS. Sommige mensen ervaren maar heel af en toe klachten, anderen hebben dagelijks heftige pijn.

De tips hieronder zijn handig voor iedereen die wel eens darmklachten heeft! Je hoeft hiervoor dus absoluut geen PDS te hebben.

Tips voor gezonde darmen

Ok, daar gaan we, voeding bij darmklachten. Algemene tips die ik als diëtist vaak meegeef aan mensen die darmklachten hebben.

  • Drink voldoende. Het algemene advies is om 2 liter vocht te drinken (inclusief koffie, thee, melk etc.). Neem dit als uitgangspunt. Ik zie echter vaak dat mensen met darmklachten zich beter voelen als ze meer drinken. Zelf drink ik ook 3-3,5liter per dag. Zeker als je veel sport, kan dit waardevol zijn.
  • Eet voldoende vezels, deze zorgen namelijk voor een goede darmwerking. Je vindt ze bijvoorbeeld in volkoren producten, goede ontbijtgranen (havermout, brinta etc.), groenten, fruit en peulvruchten. In dit stokoude artikel vertel ik erover.
  • Eet langzaam, kauw goed en houd je aandacht bij het eten! Je mond doet voorwerk voor je darmen. Als er te grote brokken voeding in je buik komen, hebben je darmen veel moeite met het verteren. Dit kan klachten geven.
  • Kleinere porties eten kan ook nog wel eens helpen om klachten te verminderen! Als je darmen lange tijd niets te verwerken krijgen en dan ineens een grote maaltijd moeten verteren, kan dit klachten geven. Eet daarom niet alleen ontbijt, lunch en avondmaaltijd, maar ook gezonde tussendoortjes als je darmklachten aanhouden.
  • Vermijd het eten van veel suikerrijke producten. Slechte bacteriën in de darmen leven namelijk heel goed op suiker!
  • Beweeg veel! Bewegen is zo ontzettend goed voor de darmen. Ook kleine stukjes wandelen helpt al een boel. Wandel dus tijdens je werk vaker naar de kraan, de printer of naar een wc die iets verder weg is.
  • Daarnaast is het belangrijk producten te vermijden die klachten geven. Dit kan enorm per persoon verschillen. Hieronder een lijstje met producten die bij veel mensen darmklachten verergeren:
    • Koolsoorten
    • Prei
    • Ui
    • Knoflook
    • Sterk gekruide maaltijden
    • Dranken met koolzuur
    • Alcohol
    • Kauwgom of andere producten met zoetstoffen als sorbitol, xylitol of mannitol
    • Koffie
    • Hele vette producten, zoals bijvoorbeeld gefrituurde voeding

Gezond eten, veel drinken en veel bewegen werkt dus super goed voor de darmen! Eigenlijk ook wel logisch, dit is goed voor het hele lichaam :).

Toch nog klachten?

Het kan natuurlijk zijn dat er bij jou meer aan de hand is. Misschien heb je een allergie, een intolerantie, een hele heftige vorm van PDS of zijn je darmen om een andere reden van streek. Als je twijfelt, neem dan zeker even contact op met je huisarts! Die kan je doorverwijzen naar de juiste specialist.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn tips voor voeding bij darmklachten!

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens darmklachten? Wat werkt goed voor jou?

9 reacties

  1. Ha Marloes,

    Goed artikel! Ik herken de darmklachten inderdaad wel. Heb vaak rommelende darmen en last van winderigheid. Ik reageer met name op dingen met veel suiker en vet eten/barbecue. Ik probeer de suikers te verminderen maar af en toe chocola is wel erg lekker, hoewel ik daar dus wel op reageer. Probiotica schijnen ook te helpen tegen rommelende darmen toch?

    Groetjes Renske

  2. Goed artikel, Marloes!

    Ik merk het vooral met vet eten, dat ik vaak vrijwel meteen last krijg.
    Bewegen helpt hier wel bij, maar gemberthee helpt dan ook een beetje om het weer tot rust te krijgen.

  3. Hi, Marloes!
    Zelf heb ik al bijna drie jaar lang heftige darmklachten.
    Wat vind je van “te veel” vezels? Ik eet onbewust zo rond de 40 gram vezelf per dag namelijk.

  4. Mijn arts heeft me aangeraden geen ‘harde’ vezels meer te eten. Als ik havermout of volkorenbrood eet krijg ik daar erg veel last van. Ook kool, ui, knoflook, zoetstoffen en te veel koffie laat ik links liggen. Sinds een paar weken neem ik probiotica en heb het idee dat het helpt. Denk erover om psylium te gaan gebruiken, schijnt ook goede resultaten te geven. En misschien een multivitamine , om tekorten tegen te gaan. Wat vind je, ben ik goed bezig zo ?

  5. Wat een fijn artikel op dit moment. Mijn PDS speelt naar op nu.

    Bijna alle tips voer ik automatisch al uit omdat dat al fijner is. Alleen dat bewegen blijft een dingetje. Het is bijna weekend dus dan maar lekker aan de wandel even.

    Dat veel drinken doe ik altijd maar snap nu ook waar de behoefte vandaan zou kunnen komen. Grappig

  6. Hoe zit het dan met zuurkool? Ook een koolsoort maar dit schijnt juist goed te zijn bij darmklachten omdat het veel goede probiotica bevat.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram