| 11 april 2016

Voeding bij Darmklachten en PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)

In mijn laatste vlog vertelde ik dat ik PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) heb en daar op dat moment last van had. Ik heb hier al eerder over verteld in mijn artikelen. Deze keer kwamen er veel vragen of ik een keer een video wilde maken met tips. Natuurlijk! Vandaag geef ik je mijn tips tegen darmklachten bij PDS. Ik baseer mijn tips op mijn kennis als diëtist, mijn eigen ervaringen en mijn ervaringen bij het begeleiden van cliënten met darmklachten.



Hieronder nog even de tips op een rijtje:

  • Vaak helpt het om je voeding goed te verdelen over de dag. Eet geen hele grote hoeveelheden tegelijk maar eet meerdere keren op een dag (maximaal 6x) kleine maaltijden.
  • Eet langzaam en kauw goed! Je mond doet het voorwerk voor je darmen. Probeer jezelf aan te wennen om 30x te kauwen op een hap. Houd je aandacht bij het eten.
  • Eet voldoende vezels! Deze vind je in groenten, fruit en in volkoren producten (volkorenbrood, volkoren crackers, zilvervliesrijst, volkoren pasta, havermout etc.)

Drinken

  • Drink voldoende! Ga uit van 2 liter per dag met daarbij 500ml extra voor elk uur dat je sport. Drink bij voorkeur thee en water (of spa rood) en eventueel een paar kopjes koffie.
  • Vermijd producten die klachten geven. Dit verschilt per persoon, maar koolsoorten, ui en prei leveren bij vrijwel iedereen klachten. Pas ook op met sterk gekruide maaltijden, koffie, alcohol, hele vette producten (gefrituurde dingen!) en eventueel met melkproducten.
  • Beweeg veel! Dit stimuleert de darmwerking.

Probiotica

  • Eventueel kun je eens proberen om probiotica te gaan slikken. Ik heb zelf hele goede ervaringen met deze die je onder andere bij de Tuinen kunt kopen.
  • Voor mensen met hele ernstige klachten is het misschien een idee om te overwegen om het FOPMaP dieet te gaan volgen. Dit is een streng dieet, maar het helpt ontzettend goed tegen darmklachten. Ik raad je aan hiervoor steun te zoeken bij een diëtist.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je die hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens darmklachten? Wat helpt jou?

33 reacties

  1. Nuttige tips! Ik heb zelf ook last van PDS en heb er ook in fases last van. De laatste periode, waarbij ik erg goed op mijn eten let en veel sport, merk ik dat de klachten een stuk minder zijn / minder vaak voorkomen 🙂

  2. Ik heb ook last van PDS.. Gelukkig wel ‘met vlagen’ en niet heel constant!
    Wat bij mij ook echt verschil maakt, is in beweging blijven. Ik heb me een tijd aan ‘rustprogramma’s’ moeten houden (omdat ik moest aankomen op dat moment), maar dit verergerde mijn darmklachten zó erg!
    Nu sport ik nog niet, dat is ook nog niet verantwoord. Maar ik laat bijvoorbeeld wel 2x per dag de hond uit en dat maakt al heel veel verschil voor mij. Het leek alsof mijn darmen nóg luier werden door ook nog de hele dag stil te zitten..
    Liefs!

  3. Hoi! Bedankt voor je filmpje en eindelijk herkenning. Ik heb al heel mijn leven buikpijn! Met obstipatie en wel eens diarree en altijd buikpijn. En op gezette buik. Ik kan niet zeggen waar het nu van komt. Ik probeer sd 3 weken anders te eten. Ik ben gaan proberen om tarwe vrij te eten maar ik weet niet of dit juist voor mij werkt . Ik heb er heel mijn leven last van . Ik dacht ik ga ermee maar de huisarts. Maar jij adviseert een diëtist. Misschien is dat handiger . Iig thanks voor je uitleg en tips

  4. Een fijne video Marloes. Ik heb zelf ook PDS, maar merk dat ik juist veel klachten krijg na het sporten. Dan krijg ik een opgeblazen buik en soms krampen. Heel vervelend want dat motiveert natuurlijk niet om de sportschool in te duiken. Is dit iets wat je vaker ziet?

    1. Wel als je daarvoor iets verkeerds hebt gegeten, maar vaak werkt sporten uiteindelijk juist positief. Ik heb zelf soms ook dat ik last krijg, maar dan komt het door mijn eetpatroon ervoor.

  5. Wat een fijn artikel. Ik merk dat jij over onderwerpen waar ik vaker artikelen over tegenkom online (er zijn flink wat artikelen te vinden over PDS) nét wat meer nuttige informatie en fijnere tips geeft dan de standaard artikelen. Daarom bezoek ik jouw blog ook zo graag 🙂

    Ik volg zelf al een hele tijd het FODMAP dieet en blog er ook over. Voor mensen met heftige PDS klachten, waarbij tips zoals meer vezels eten en maaltijden spreiden niet voldoende helpen, kan dit echt een uitkomst zijn. Bij mij heeft het mijn klachten enorm verminderd.

  6. Zeker een interessant artikel! Ik heb al jaren klachten van een opgezette dikke buik maar vraag me af of dit ook PDS is of dat ik misschien allergisch ben voor lactose. Als ik stop met lactose eten na hoeveel dagen kan ik dan verschil merken?

  7. Hoi Marloes!!

    Wat een topartikel! Ik heb zelf ook PDS en heb enorm veel aan je artikel! Voor mij geldt t zelfde als bij jou.. Zolang ik gezond eet en sport is er prima mee te leven. Ik heb vooral last bij sterk gekruid eten, vooral pittig geeft last. Verder drink ik geen dranken met koolzuur meer. Hoewel gezond leven enorm helpt heeft t toch fases, vooral in tijden van spanning of drukte merk ik dat ik meer last krijg..Ik experimenteer op t moment met brood.. jammer genoeg heb ik t gevoel dat ik daar toch op reageer..

    Een extra stimulans dus inderdaad om gezond te leven ????

    Bedankt!!

    Groetjes, Linda

  8. Ik heb zelf ook pds en ben het fodmap dieet gaan volgen. Ik ben er daardoor achter gekomen dat ik niet goed reageer op lactose en tarwe (naast gefrituurd eten en kruiden als knoflook). Ik slik lactolerantie pillen (kruidvat, 5 euro voor ik dacht 30 capsules) en dat gaat goed. Eventueel een tip voor anderen.

  9. Hallo!

    Ik had al een tijd geen last. Totdat ik Mexicaans eten klaarmaakte en ik een uur lang heftige kramp had.
    Gelukkig was het over voordat ik op bed ging, Ook vaak gehad dat ik een hele nacht er wakker van was.
    Ik herinner mij nog dat ik toen die dag niet veel had gegeten en tijdens het avond eten echt veel op had.
    Dus toen je zei dat je darmen daar dan moeite mee krijgt wist ik wat ik fout deed!

    Super!
    Ik houd dit zeker in mijn achterhoofd!
    Want die krampen zijn geen pretje! :0

    Emma

  10. Klinkt allemaal herkenbaar!

    Wat ik ervaar, is meer last van een opgezette buik en kramp als ik de dag ervoor van het normale voedingspatroon afgeweken heb. Dit is vooral na het weekend.

    Mijn grootste boosdoeners zijn inderdaad alle gefrituurde producten, slagroom en producten met veel ongezonde vetten.

  11. PDS….nee. Maar reacties van mijn darmen op wat ik eet….ja. Ik gebruikte eigenlijk niet zoveel melkproducten. Ik ben ook een echte brood-eter. De laatste tijd ben ik vaker als ontbijt fruit ‘n fibre aan het eten en als tussendoortje (na het hardlopen) kwark. Dan nog eens koffie met half warme melk, half koffie. En ja….dan raken mijn darmen wat geïrriteerd. Heel gênant, want dan heb ik last van winderigheid en obstipatie. Dus ik denk dat ik eens goed op de zuivelproducten moet gaan letten.

    Mijn vriend heeft trouwens alleen last bij erg gekruid eten maar hij merkt het ook direct aan zijn darmen als we ergens buiten de deur gegeten hebben en het was niet helemaal hygiënisch. We zullen dan ook zelden iets van een kraampje eten.

    Conclusie…vermijden van die producten/maaltijden is het handigst. Ik ga de komende tijd in elk geval de zuivel eens vermijden, kijken of mijn darmen dan rustiger worden.

    Dankjewel voor de tips en ook de openheid over dit onderwerp.

  12. Ik weet nooit precies waarom ik soms weer pds klachten krijg, het is op dit moment alweer een tijdje geleden. Ik eet meer zuivelproducten (kwark en huttekase) en minder brood (vervang het vaak voor oats of maiswafels) de laatste tijd? Wat bij mij erg goed werkt sowieso is regelmatig eten, ik eet de laatste tijd om de drie uur iets. Ook weet ik dat ik last krijg van koffie op een lege maag. Sowieso honger negeren triggert pds bij mij! Soms hielp drinkyoghurt zoals optimel bij een acute aanval van krampen bij mij ook!

  13. hallo marloes.
    ik heb ook pds en hetzelfde als door jou beschreven in het artikel,ik heb niet altijd last van pds maar vaak 2 tot3 weken achter elkaar en dan gaat het weer een tijdje goed,ik let erg op mijn voeding genoeg vezels en drinken en ik merk dat bewegen bij mij ook een positief effect heeft.koolsoorten kan ik niet verdragen en uien ook niet en paprika gaat alleen in kleine beetjes.van zuivel heb ik gelukkig geen last gelukkig maar want ik ben dol op muesli met kwark of yoghurt.ik slik als ik last heb ook probiotica van de tuinen en die helpen bij mij erg goed.ook iets wat ik nooit zal kunnen eten wat ik best jammer vind is volledig vegetarisch gaan eten omdat ik het dan niet kan verdragen met mijn pds maar nu eet ik 2 per week vegetarisch en de rest biologisch vlees en dat gaat goed.ikk merk wel dat stress ook veel de klachten beinvloed,en dat veel mensen het niet begrijpen dat is wel lastig van oh je hebt buikpijn maar het is niet zomaar buikpijn die binnen een dag over is.mooi artikel petra

  14. Hoe reageert jouw lichaam op melkproducten? Ik heb ook last van PDS, maar mijn lichaam reageert niet goed als ik havermout met melk klaarmaak. Dus eet ik havermout met water.

  15. Hey marloes
    Bedankt voor de reactie op mijn YouTube bericht. Ben er nu heel bij mee met wat ik nu weet.
    Ben nu je al een tijdje aan het volgen en leer steeds wat bij.
    Wil je daar heel er voor bedanken en ga graag door met dit.
    Vriendelijke erika

  16. Hoi
    Volg je nu al een tijdje op YouTube.
    Zou je een video kunnen maken met welke voeding en sport je het beste kan doen met sds.
    En ik welke volgorde (hoeveel tijd je moeten houden tussen je eten en sporten) misschien in een dag vlog. Hoe jij dit doet.

    1. Ps ik heb al vanaf mijn 4 de levens jaar tot nu 37 jaar constant pijn. Waarschijnlijk pds (nooit en duidelijke oorzaak gevonden). Met de jaren wordt het alleen maar erger. Dus wil gaan proberen met voeding en sporten om te kijken of de klachten verminderen. Daarom mij vraag hier boven.
      Ps sds moest pds zijn

  17. Hoi Marloes,
    Fijn dit en je andere PDS artikelen.
    Ik heb het idee dat ik sterk reageer op ( magere) kwark.. heb dit een paar dagen niet gegeten en Mn klachten zijn minder. Ik eet dit vaak als ontbijt met fruit of granola.
    Zijn er andere zuivel producten waar ik dit voor kan vervangen dat jij weet? Alpro yoghurt vind ik niet fijn qua structuur ..

    1. Probeer Alpro Go On eens! Dat is een stuk dikker dan normale Alpro :). Echte goede kwark alternatieven zijn er verder (naar mijn weten) helaas nog niet.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram