Vocht Vasthouden – Oorzaken en Tips!

Drinken

Ik heb de laatste tijd een aantal keer de vraag gekregen, of ik iets kan vertellen over het vasthouden van vocht. Natuurlijk kan ik dat! Ik weet dat heel veel mensen hier af en toe (of regelmatig) last van hebben, dus het lijkt me zeker leuk om daar in dit artikel aandacht aan te besteden. Ik probeer je zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat de oorzaken kunnen zijn en wat je zelf kan doen om te voorkomen dat je vocht vasthoudt.

Hoe weet je dat je vocht vasthoudt?
Je kunt op heel veel plekken in je lichaam vocht vasthouden. Je merkt dit vaak doordat een bepaald lichaamsdeel een beetje opzwelt. Je ringen gaan ineens moeilijker van je vinger dan normaal, of je horloge zit strakker. Bij je enkels kun je het merken als er een randje van je sokken in je been blijft staan. Over het algemeen voel je je meer opgeblazen als je vocht vasthoudt, logisch want er hoopt zich letterlijk vocht op in je lichaam!

zout

De oorzaken
Dat je op bepaalde plekken in je lichaam vocht vasthoudt, kan ontzettend veel redenen hebben. Ik geef je hieronder de meest voorkomende oorzaken:

  • Overgewicht: Door een te hoog gewicht is het voor het lichaam lastig om de doorbloeding van de uiterste ledematen (handen en voeten) goed te houden. Hierdoor heb je een grotere kans op vochtophoping.
  • (Te) veel zout eten: Zout trekt vocht aan. Als je meer zout eet, houd je lichaam dus meer vocht vast. Je merkt dit bijvoorbeeld vaak als je uit eten bent geweest.
  • Warm weer: Ons lichaam heeft meer de neiging tot vocht vasthouden bij warm weer, de vochthuishouding is dan wat ontregeld. Vaak gaat dit beter naarmate je langer in warme temperaturen bevindt, je acclimatiseert dan.
  • Hormonen: Schommelingen in je hormoonhuishouding kunnen ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt. Je ziet het vaak op een bepaald moment in de menstruatiecylcus en bij zwangere vrouwen. Ook hebben sommige dames er last van als ze de pil (gaan) gebruiken.
  • Bepaalde aandoeningen: Er is een heel aantal aandoeningen waardoor je vocht kan vasthouden. Voorbeelden zijn niet goed werkende bloedvaten, hartproblemen, nieraandoeningen, problemen met de longen of de lever, schildklierproblemen, reuma of bepaalde allergieën.
  • Een blessure of ontsteking: Als je door je enkel gaat, wordt deze dik. Dat komt doordat er op dat moment meer vocht in het gewricht komt. Ook mensen met klachten van overbelasting, kunnen last krijgen van dikke gewrichten. De vochtophoping is dan echter heel lokaal.
  • Medicijngebruik: Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je meer vocht vasthoudt. Als dat zo is, dan vind je dit in de bijsluiter.

Gezond eten warm weer

Wat kun je er zelf aan doen?
Er zijn dus ontzettend veel oorzaken voor het vasthouden van vocht. Je begrijpt misschien al dat je er niet altijd zelf invloed op hebt. Als je bijvoorbeeld een aandoening hebt, kun je dit natuurlijk niet veranderen. Vaak wordt de vochtophoping dan verholpen door medicijnen die de vochtafscheiding stimuleren (plastabletten).

Er zijn echter zeker een aantal manieren waarop jij kunt voorkomen dat je vocht vasthoudt én waarmee je de vochtophoping kunt verminderen. Die vertel ik je hieronder.

  • Minder zout eten: Probeer minder zout te gebruiken gedurende de dag. Je voegt misschien nooit zout toe, maar besef dat heel veel bewerkte producten (pakjes, zakjes, worst, vleeswaren, gerookte producten brood, kaas, chips, zoutjes, pizza, kant en klaarmaaltijden, sauzen etc.) ontzettend veel zout bevatten. Op de site van de Nierstichting vind je trouwens een handige zoutmeter, waarmee je de hoeveelheid zout in jouw voeding kunt bepalen.
  • Voldoende drinken: Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar voldoende drinken kan helpen om vocht af te drijven! Je stimuleert namelijk de werking van de nieren, die hierdoor meer urine gaan produceren en daardoor vocht uit het lichaam verwijderen.
  • Zorgen voor een gezond gewicht: Met een gezond gewicht, worden je hart en bloedvaten minder belast tijdens het rondpompen van het bloed (=vocht!). Het bloed in de uiteindes van je lichaam (handen en voeten), kan bij een gezond gewicht makkelijker worden terug getransporteerd naar het hart. De ophoping van vocht is hierdoor minder.
  • Bewegen: Bewegen helpt op meerdere manieren, ten verhoogt beweging je hartslag, waardoor meer bloed wordt rondgepompt. De kans dat overtollig vocht mee gaat, is groter. Tenslotte zorgt het samentrekken van de spieren (vooral in je kuiten) ervoor dat overtollig vocht makkelijker kan worden vervoerd. Dit wordt ook wel de ‘kuitpomp’ genoemd. Ten derde zorgt meer beweging ervoor dat je bloedvatenstelsel beter gaat functioneren. Er ontstaan namelijk meer haarvaatjes (hele kleine bloedvaatjes), waardoor de spieren beter van bloed kunnen worden voorzien. Een bijkomend voordeel is dat het vocht beter kan worden afgedreven!
  • Gezond eten: Algemene goede voeding zorgt ervoor dat je stofwisseling optimaal kan werken. Als je alle benodigde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen binnen krijgt, werkt je lichaam het beste. De vochthuishouding gaat daardoor ook beter!
  • Steunkousen: Mensen die regelmatig veel vocht vasthouden in de benen, kunnen baat hebben bij speciaal aangemeten steunkousen. Deze zijn niet heel charmant, maar wel erg effectief en ze kunnen je veel klachten besparen. Wil je weten of jij hiervoor in aanmerking komt, raadpleeg dan even je huisarts.

181-steunkousen

Mijn conclusie
Als je vocht vasthoudt, kan dit heel veel oorzaken hebben. Je kunt er niet altijd iets aan doen, maar in sommige gevallen zeker wel! Het hebben van een gezond gewicht, een goede voeding, veel bewegen en voldoende drinken is daarbij cruciaal.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel! Als je nog vragen hebt, dan kun je die altijd hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Ken je het probleem van vocht vasthouden?

Bron foto 2, foto 4

5 reacties

  1. Wat fijn om hier een artikel over te lezen! Ik heb hier jarenlang ontzettend veel last van gehad, maar bij mij kwam het volgens de dokter door ondergewicht/ondervoeding. Nu ik iets meer naar een gezond gewicht toe ga, merk ik dat ik er veel minder last van heb. Bij mij hielpen steunkousen altijd goed, hoewel ik het wel vreselijk vond om die dingen te dragen.

  2. Hoi Roos,

    Wel erg toevallig dat weij het daarover hebben gehad vanmorgen.

    In Januari 2017 kom ik weer in aanmerking voor steunkousen dan zal het vocht in mijn been grotendeels verdwijnen denk ik, maar als dat waar is, is maar weer een vraag en een andere vraag is dan automatisch waar gaat het vocht dan zitten?

    Verder nog een vraag, als je twee liter water per dag drinkt ga je daardoor ook gewicht verliezen en zo ja mag dat ook gewoon kraanwater zijn?

    Groeten,
    John van der Els

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram