vleeswaren ongezond
Gezonde producten Voeding

Waarom ik (vrijwel) geen vleeswaren meer eet…

Door

Normaal gesproken schrijf ik niett over dingen die ik niet eet…of die ik niet aanraad. Ik ben namelijk onwijs overtuigd van een positieve benadering. Ik laat je liever zien wat ik wél doe. Toch vind ik dit een belangrijk onderwerp om even te bespreken, omdat er een relatief recente verandering is in het voedingsadvies van de WHO (World Health Organization): vleeswaren zijn meer ongezond dan we altijd dachten. Ok, stiekem geldt dit advies al een paar jaar…en ben ik er dus ook al een paar jaar mee bezig. Omdat ik echter niet de focus op het negatieve wilde leggen, behandelde ik het tot nu toe niet echt.

Ik eet nauwelijks vleeswaren…

Als je me al lang volgt, dan is het je misschien wel opgevallen: in de beginjaren van mijn YouTube kanaal en blog at ik vrijwel dagelijks magere vleeswaren op brood. Inmiddels doe ik dat al een hele tijd niet meer. Ik kies zo vaak mogelijk voor vegetarische broodbeleg soorten, of ik ga voor vis. Een hele enkele keer maak ik een uitzondering, vooral bij een etentje of als ik bij iemand anders lunch. Ook maak ik wel eens vleeswaren op die Sven in huis heeft gehaald, als ze anders over datum raken.

Waarom ik hiervoor kies

Er zijn eigenlijk twee grote redenen waarom ik bewust kiest voor veel minder vleeswaren op brood:

 • Ik ben niet vegetarisch, maar vind het wel heel belangrijk om minder vlees te eten. Ik wil mede op die manier een klein steentje bijdragen aan een beter milieu en dierenwelzijn. Vleeswaren uit de supermarkt worden meestal gemaakt van dieren die niet een heel mooi leven hebben gehad. Daarnaast is het maken van vleeswaren vaak een grotere belasting op het milieu dan het maken van andere soorten beleg. Aangezien ik die andere soorten ook prima vind, vermijd ik vleeswaren daarom liever.
 • De laatste jaren is steeds meer duidelijk geworden dat bewerkt vlees niet goed is voor onze gezondheid. Het bevat vaak veel zout en soms veel verzadigd vet. Daardoor krijg je door het eten van veel bewerkt vlees een verhoogde kans op bijvoorbeeld een beroerte, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker.

Daarnaast ook een niet-onbelangrijke reden: ik mis het totaal niet! Er zijn zo veel andere soorten broodbeleg die ik heerlijk vind, dat ik het geen enkel probleem vind om bewust veel minder vleeswaren te eten.

Af en toe een uitzondering

Zoals met alles, werkt het voor mij niet fijn om het geheel te ‘verbieden’ voor mezelf. Ik eet het zo min mogelijk, maar als ik spontaan zin heb in een broodje gezond mét ham, dan doe ik daar niet zo moeilijk over. Ook als ik ergens anders eet, waar weinig andere opties zijn, accepteer ik de vleeswaren op mijn brood. Op deze manier werkt het voor mij perfect!

Ik snap overigens ook heel goed als mensen er bewust voor kiezen volledig vegetarisch te eten. Dat juich ik alleen maar toe! Ik denk echter dat iedereen moet bepalen welke methode het beste bij hem of haar past. Ik sluit overigens zeker niet uit dat ik ooit zelf vegetarisch zal gaan eten. Op dit moment alleen niet :).

Wat eet ik dan wel?

Nu komen we weer volledig terug in het Optima Vita straatje: wat eet ik dan wél!? Ik was van plan een uitgebreide lijst te typen in dit artikel, maar ik vind het zo’n belangrijk onderwerp, dat ik er een complete video over wil maken. Hopelijk komende maandag al, laat ik je een zo uitgebreid mogelijke lijst zien van verschillende soorten gezond broodbeleg. Ik deed dat een paar jaar geleden al eens, maar die informatie vind ik hard aan een update toe :).

Ik hoop dat je er net zo naar uit kijkt als ik!

Groetjes, Marloes

Eet jij vleeswaren op brood? Wil je dit blijven doen?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (15)
 1. Lisa 2 jarengeleden

  Fijn artikel en leuk dat er een video over komt. Ik eet alleen een enkel keertje kipfilet op brood.

  Reageer
 2. Es 2 jarengeleden

  Helemaal prima als je minder vlees wilt eten. Vind het alleen jammer dat er zo de nadruk word gelegd op het “slechte” leven dat de dieren zouden hebben. Ik kan je vertellen dat dit zeker NIET in Nederland geld! Hier zijn we zooo begaan met onze dieren EN het dierenwelzijn. Wat jij/jullie noemen gaat helaas over het buitenland.

  Reageer
  • Yfke 2 jarengeleden

   Diervriendelijk vlees bestaat niet, was het maar zo. Met de plantaardige vleeswaren komen we nu gelukkig dicht in de buurt! Goed bezig Marloes 🤗

   Reageer
  • Margo 2 jarengeleden

   Helaas komen er regelmatig berichten in het nieuws dat ook de dieren in Nederland flink lijden en er belachelijk met ze wordt omgegaan. Dus helaas komt het wel in Nederland voor..

   Reageer
   • Es 2 jarengeleden

    Gelukkig is dat incidenteel. Net zoals het ook incidenteel is dat huisdieren onder slechte omstandigheden worden gehouden.
    Ik hoop alleen dat jullie je eens ECHT verdiepen in ons boeren leven ipv klakkeloos achter de meute aan gaan die alleen maar slecht schrijft.

    Reageer
  • Conny 2 jarengeleden

   Ik dacht precies hetzelfde. Er mogen misschien wel uitzonderingen zijn maar onze boeren houden van hun dieren en verzorgen ze goed! Ik werk bij een boer en hij kent zijn koeien allemaal. Natuurlijk is het een bedrijf en dus moet je wel iets anders in het leven staan dan dat jij doet. Ik denk dat wij als mens van oudsher omnivoor zijn en dus dierlijk en plantaardig voedsel eten en daar voel ik mij prima bij. Dat neemt niet weg dat ik voor de vetten wel oppas en niet te veel vet voedsel eet en dat heeft weer met balans te maken!
   Nu zijn we denk ik waar we willen.

   Reageer
   • Yasmin 2 jarengeleden

    Ik ben al ontzettend lang vegetarier en denk niet dat dit ooit nog zal veranderen. Persoonlijk ben ik van mening als een dier niet op een natuurlijke wijze aan zijn einde komt, hoef ik het niet op mijn bord. Ik woon op de Veluwe en zie dagelijks vrachtwagens vol met dieren rijden en mensen kunnen nog zo begaan zijn met dieren er is niets natuurlijks aan, maar dan ook helemaal niets. Daar waar kan zoek ik naar een gezond en ander alternatief, maar ik behoor tot degenen die van mening is dat compleet veganistisch eten niet gezond is voor de mens dus dat doe ik niet, maar daar wat vervangen kan worden wel degelijk. Er is naar mijn mening heel erg weinig natuurlijks aan de vlees industrie.
    Daarnaast wat veel mensen niet weten is wat er in Botswana is gebeurd en de gevolgen die dit nog steeds heeft dankzij EEG wetgeving van jaren geleden, waar Nederland een onderdeel van uitmaakt. https://www.nationalgeographic.nl/dieren/2018/05/afrikas-grootste-zoogdierentrek-herleeft. Daarnaast is ieder incident teveel, Iedere stalbrand waar honderden zo niet duizenden dieren omkomen, het preventief ruimen enz. en als je het niet eet , maak ik er automatisch geen actief onderdeel vanuit en ik kan prima, lekker en gezond vegetarisch eten aangezien onze voedselindustie dusdanig is verandert dat dit mogelijk is en heb ik jaren en jaren geleden die keuze gemaakt.

    Reageer
  • Melis 2 jarengeleden

   Ik begrijp wat je bedoelt. Echter ben ik het er niet mee eens. De dieren worden alsnog geforceerd om de wensen van de mens te vervullen. Naar mijn mening is het doden van dieren voor voedsel, hoe “mooi” hun leven ook is geweest, onethisch en egoïstisch.

   Reageer
  • Marloes 2 jarengeleden

   Jammer dat je het zo opvat Es. Ik geef juist enkel aan dat ‘vleeswaren uit de supermarkt’ (dus niet al het vlees) ‘meestal’ (dus niet altijd) ‘worden gemaakt van dieren die niet een heel mooi’ (dus niet slecht) ‘leven hebben gehad’. Dat is letterlijk het enige zinnetje dat in dit artikel staat daarover. Ik ben het dus niet helemaal met je eens dat ik ik er zo de nadruk op leg :).

   Reageer
   • Lizzy 2 jarengeleden

    Vlees uit de supermarkt komt niet altijd van Nederlande boeren. Regelmatig wordt het geimporteerd uit andere landen omdat de wetgeving over de kwaliteit van leven van dieren daar soepeler is: minder regels, meer gebruik van toevoegingen (antibiotica etc), dus goedkoper vlees. Dus de opmerking dat de dieren uit Nederland relatief gezien een beter leven hebben gehad, gaat niet altijd op 😉
    Daarbij ligt het vlees na het slachten van de dieren vaak nog 2 jaar in de vriezer. Lijkt mij niet echt gezond.
    Dus, helemaal eens met deze blog over minder vlees eten!

    Reageer
 3. Yvon 2 jarengeleden

  Zelfgemaakte pindakaas. Zo onwijs simpel om te maken. Je doet je favoriete noten(mix) in een keukenmachine. Gebruik wel de ongezoute en ongeroosterde variant. Laat de machine net zo lang draaien totdat je olie ziet verschijnen. Dat duurt eventjes hoor. In afsluitbaar potje doen en klaar ben je. Doorroeren voor gebruik. Je kunt er dan evt nog fijngehakte stukjes noot in spatelen. Cacaonibs of krentjes ofzo kan ook, maar dan wordt het al wat minder gezond. Leuk om samen met de kids te doen.

  Reageer
 4. Patries 2 jarengeleden

  Goedemorgen, ik eet soms kipfilet, soms snijworst, soms ham. En verder wordt er hier thuis ook leverkaas, smeerworst, boterhamworst gegeten. En dat vinden we prima! Elke dag vlees (al sla ik soms dagje over) en totaal niet met minder vlees bezig.

  Reageer
 5. Wivineke 2 jarengeleden

  Ik eet ook grotendeels vegetarisch tijdens de lunch, het enige wat ik af en toe heerlijk vind is een tosti ham-kaas!
  Verder zijn we er bewust mee bezig om ook tijdens het avondeten een paar avonden vegetarisch te eten.

  Reageer
 6. Ellen 2 jarengeleden

  Ik zal nooit helemaal vegatarisch eten maar ik eet wil minder vlees. Zo kan ik echt niet meer genieten van een biefstukje. Maar ik vind het soms wel lekkerder om ergens een beetje spekjes/gehakt/kipfilet doorheen te doen.
  Ontbijt doe ik tegenwoordig altijd met havermout, dus geen vlees 🙂
  En de lunch verschilt per dag. Vroeger at ik 3x per dag vlees.

  Gelukkig kan en mag iedereen voor zichzelf bepalen of hij/zij vlees of dierlijke producten eet. Ik vind het vaak alleen jammer dat sommige mensen hun mening proberen aan je op te dringen. Er is geen 1 juiste manier. De discussie vegetarisch/veganistisch en dierenwelzijn zal helaas altijd blijven bestaan.

  Reageer
 7. Nynke 2 jarengeleden

  Super fijn artikel om te lezen. Ik ben zelf ook bezig met veel minder vlees te eten. Gewoon omdat het voor mij niet meer goed voelt om het te eten.
  Daarmee zeg ik absoluut niet dat iedereen dat zou moeten doen of dat boeren slechte mensen zijn. Zo lijkt het haast over te komen als je Es haar reactie lees. Ik maak persoonlijk de keus en een ander maakt een andere keus. In mijn beleving wordt er altijd een dier gefokt en vervolgens geslacht om op mijn bord te kunnen liggen zodat ik 10 minuten smaakbeleving kan hebben. Tegenwoordig zijn er zoveel vervangers dat het voor mij niet meer hoeft. Het dier heeft niet voor dat leven gekozen.
  Es noemt het incidenten maar feit blijft dat elke dag dieren gedood worden voor onze smaak. Of ze nou een mooi leven hebben gehad of niet.
  Kortom ik ben super blij met dit artikel en de inspiratie die dit ook weer geeft.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: