lanzarote 1
| 12 oktober 2017

Extra Vitamine D gebruiken in de winter…

Een heel artikel wijden aan 1 bepaalde vitamine, dat heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Vandaag maak ik voor vitamine D even een uitzondering :). Ik merk namelijk dat een tekort aan deze vitamine veel vaker voorkomt dan dat we denken. Ook bij jonge, gezonde mensen! Ik vertel je in dit artikel waar dat vandaan komt en natuurlijk wat je eraan kunt doen.

Wat is vitamine D?
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die voorkomt in onze voeding. Bijvoorbeeld in vette vis, ei en vlees. Het wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en sommige bak- en braadproducten. Daarnaast kan ons lichaam zelf vitamine D aanmaken door het contact van onze huid met zonlicht. Vitamine D is super nuttig in ons lichaam op de volgende manieren:

 • Vitamine D stimuleert de opname van calcium. Daarmee zorgt het ervoor dat we stevige botten houden.
 • Het speelt een rol bij een goede spierwerking.
 • Vitamine D helpt ons lichaam gezond blijven, doordat het een rol speelt in ons immuunsysteem.

Wanneer heb je een risico op een tekort?
Bij veel vitamines kun je een tekort makkelijk voorkomen door anders te gaan eten. Bij vitamine D is dit niet het geval. De hoeveelheid die we binnen krijgen met de voeding is namelijk véél te laag. Het overgrote deel maakt ons lichaam aan door contact met zonlicht. Als dit contact minder wordt, of als de aanmaak in jouw lichaam niet goed meer functioneert, ontstaat langzaam een tekort. De volgende groepen wordt sowieso aangeraden om vitamine D tabletten te slikken:

 • Vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70
 • Kinderen tot en met 3 jaar
 • Mensen met een getinte huidskleur
 • Mensen die weinig buiten komen of hun huid bedekken (met bijvoorbeeld een hoofddoek).
 • Zwangere vrouwen

Het komt tegenwoordig ook steeds vaker dat jonge, gezonde mensen heel weinig in aanraking komen met zonlicht! We zijn tegenwoordig allemaal heel druk. Als je een kantoorbaan hebt waar je met de auto heen gaat, kom je niet zo vaak buiten. In de zomer valt het vaak allemaal nog wel mee, maar in de winter ben ik persoonlijk ook nauwelijks buiten te vinden!

Symptomen 
Een tekort aan vitamine D kan langzaam ontstaan. Vaak heeft je lichaam nog wel een voorraad, die langzaam opgebruikt wordt. Vaak zijn de eerste symptomen niet of nauwelijks merkbaar. Pas in hele extreme gevallen ontstaan duidelijkere symptomen als trillende spieren en botten die makkelijk breken. Wat ik vaak hoor van mensen is dat ze zich vooral moe voelen, minder energie hebben dan normaal en een beetje lusteloos zijn. Vage klachten natuurlijk, want dat kan ook door hele andere dingen komen!

Hoe kun je dat tekort voorkomen?
Bij jezelf een tekort vaststellen is dus vrijwel niet te doen. Dat kan alleen de huisarts doen, met een bloedtest. Naar mijn idee is daarom voorkomen veel beter dan genezen! Het is dus niet zo dat je gewoon wat meer vis kunt eten en dat dan alles opgelost is. Natuurlijk kun je vaker naar buiten gaan, maar in de winter schijnt de zon niet! De huid maakt dan niet of nauwelijks vitamine D aan.

Mijn advies is dan ook voor alle mensen die niet of nauwelijks buiten komen, om zeker in de winter tabletten vitamine D te gebruiken. Ik raad aan om 10 microgram per dag extra te slikken. Vitamine D kun je online kopen, maar ook gewoon bij iedere drogist.

Mijn tips en aandachtspunten
Dan nog even een paar tips en aandachtspunten op een rijtje:

 • Kies voor een supplement waarin vitamine D3 zit (cholecalciferol). Er zijn ook varianten op de markt met vitamine D2. Hiervan is de werking minder goed.
 • Slik niet (veel) meer dan de aanbevolen hoeveelheid van 10mcg. Dit kan schadelijk zijn voor het lichaam. Doordat deze vitamine in vet oplosbaar is, plas je een overschot niet zomaar weer uit.
 • Gebruik van 10-15mcg extra per dag is nooit schadelijk, ook niet als je wél voldoende binnen krijgt door zonlicht en voeding.

Mijn conclusie
Mijn advies zou zijn om gewoon voor de zekerheid extra vitamine D te gebruiken in de winter, als je niet zo vaak buiten komt. Als je je gewoon aan de richtlijn houdt, dan is er geen risico op een overdosis. Natuurlijk geldt het advies voor het slikken van tabletten ook voor alle andere risicogroepen die ik hierboven noemde.

Groetjes, Marloes

Slik jij extra vitamine D? Ga je dat doen?

Bron onderste foto

18 reacties

 1. Yup, ik heb een tekort dus ik slik bij! Ik had geen klachten maar bij een routine onderzoek checkte de huisarts ook m’n vit D omdat volgens hem de meeste noorderlingen kans hebben op een tekort.

 2. Bij eerdere blog posts van jou heb ik er al over nagedacht. Vooral omdat de winter gewoon mijn seizoen niet is! Ik kan best wat last hebben van vermoeidheid en gewoon een winterslaap willen houden en wachten tot de zon weer schijnt ☀
  Dus nu ben ik helemaal om; ik ga mijn vitamine D deze winter aanvullen! Ik slik wel al een algemene vitamine tablet in de winter…Ook van jou overgenomen. Als juf met veel zieke kids om me heen kan ik sowieso wel wat extra gebruiken.
  Dankjewel voor de duidelijke uitleg!

 3. Bij mij werd een vitamine D tekort vastgesteld in het voorjaar (had al maanden vage klachten inderdaad). Dit terwijl ik, ook in de winter, voldoende buiten kom. Slik sinds die tijd (4 jaar geleden) dagelijks een tabletje bij en dat werkt voor mij prima.

 4. Hier een ernstig tekort. (Moe, spierspanning, depressieve klachten) Zelfs met véél extra bijslikken blijft de waarde aan de krappe kant. Dit geldt ook in de zomer. Ik moet ieder jaar bloedprikken en bij klachten elk half jaar. Het is na 4 jaar eindelijk ‘acceptabel’….

 5. Hier ook een ernstig vitD tekort.
  Vorig jaar vastgesteld(was erg moe verder geen klachten)
  Nu een jaar later nog steeds tekort ondanks bijslikken.
  Moet ook ieder jaar hiervoor bloedprikken.

 6. Ik had 4 jaar geleden naar bezoek aan de huisarts door vermoeidheids klachten ook een Vitamine D te kort. Dit verbaasde mij omdat ik altijd buiten werk. Sindsdien neem ik extra vitamine D

 7. Ik gebruik “multivitaminen en mineralen” bruistabletten van het kruitvat. Daar zit D3 in..
  *Niet gesponsord*
  En ik gebruik ze vanaf oktober tot maart..

 8. Vitamine D tekort komt idd zó vaak voor! Ook bij gezonde mensen die veel buiten komen.
  Zelf had ik een tekort, mijn dochter en mijn zus ook.
  Wij nemen dus altijd extra vit D!

 9. Dat het zo’n omvangrijk ‘probleem’ had ik geen idee van. Weet wel van mezelf dat ik snel tekorten heb (ook andere helaas), maar eigenlijk toch nooit gedacht om het maar structureel te slikken. Ga ik toch maar eens over nadenken. Bij mijn peuter en dreumes denk ik ook wel valt wel mee. Maar heb dit artikel van de week al gelezen en ben er toch maar mee begonnen. Nu heb ik wel een vraag, heb vitameD op waterbasis voor kinderen vd kruidvat. Ze hebben ook op oliebasis. Klonk mij sowieso vreemd en bij de kruidvat konden ze mij het verschil niet vertellen. Kun jij dat wel? Als ik een ‘volwassen’ variant haal, kan ik dat ook dan gewoon aan kinderen geven?

  Groetjes Marion

  1. In combinatie met vet (olie) wordt het beter opgenomen. Als je het bij de maaltijd neemt, zit daar altijd vet in. Dan zijn gewone tabletten dus prima. Gewone tabletten voor kids lijkt me ook helemaal prima. Alleen voor hele kleine kinderen zijn druppels handiger.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram