Video: Gezonde Speltpannenkoeken!

Ik heb meerdere keren de vraag gekregen of ik wil laten zien hoe je speltpannenkoeken kunt maken. Natuurlijk wil ik dat! Het leek me handig om dat in videovorm te doen, zodat ik tussendoor wat meer kan uitleggen. Kijk mee hoe ik deze gezonde variant op normale pannenkoeken maak.


Ik schreef al eens een artikel over spelt. Spelt is een graansoort die de laatste tijd erg populair is. Het is dan ook een puur product dat veel goede voedingsstoffen bevat en lang een verzadigd gevoel geeft. Door spelt te gebruiken in plaats van normaal pannenkoekenmeel, worden je pannenkoeken hierdoor voedzamer en vullender.

Speltproducten zijn (nog) niet in de normale supermarkten te krijgen, je zult dus echt even langs de biologische winkel, de gezondheidswinkel of langs een molen moeten voor dit gerecht.

Ingrediënten (3 kleine pannenkoeken)

 • 150ml melk
 • 75g volkoren speltmeel of speltvlokken
 • 1 ei
 • Een snufje zout

Met deze verhoudingen krijg je stevige, dikkere pannenkoeken, zeker als je vlokken gebruikt. Wil je dunne pannenkoeken, kies dan voor volkoren speltmeel of zelfs voor speltbloem. Deze laatste bevat echter wel iets minder voedingsvezels en andere goede voedingsstoffen. Gebruik ongeveer 60g meel of bloem per 150ml melk.

Bereiding
Doe de melk, de speltvlokken of het speltmeel en het ei bij elkaar. Voeg een snufje zout toe. Klop het met een garde tot een glad beslag, als je vlokken gebruikt kun je beter even met een staafmixer door het mengsel gaan.
Doe een beetje olie in een pan en laat dit even warm worden. Roer met een lepel het beslag door en giet een beetje in de pan totdat de bodem net is bedekt. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Als de pannenkoek aan de bovenkant droog is geworden, is hij waarschijnlijk bruin geworden, je kunt hem omdraaien! Bak ook de andere kant in ongeveer 1 minuut bruin en herhaal dit alles bij de andere pannenkoeken.

Je kunt de pannenkoeken nu beleggen. Ze zijn heerlijk met kaas, (gerookte) ham, jam, apppelstroop of pindakaas, maar denk ook eens aan avocado, zalm, champignons, tomaat, (warm) fruit etc.

Speltpannenkoeken

Gezond?
Pannenkoeken blijven een vrij eenzijdige maaltijd, zeker voor een warme maaltijd. Het zou vergelijkbaar zijn als je een heleboel aardappelen zou eten, met een klein beetje vlees en groenten erbij. Speltpannenkoeken bevatten meer voedingsvezels, vitamines en mineralen dan normale pannenkoeken, daarom zijn ze een gezondere variant! Normale pannenkoeken eet je ook niet iedere week als warme maaltijd, doe dat met speltpannenkoeken dus ook niet.
Bij de lunch vind ik ze wel fijn, omdat we normaal gesproken vaak brood met beleg eten. Naar mijn mening kunnen speltpannenkoeken of havermoutpannenkoeken daarom wel vaker als lunch! Ik denk dat het goed is om te variëren tussen verschillende graansoorten om verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik wissel daarom af met producten van tarwe, spelt, rogge of havermout.

Ik vind deze pannenkoeken heerlijk, ze geven me lang een vol gevoel! Probeer ze zeker eens uit.

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens speltpannenkoeken gegeten?

20 reacties

   1. Bij ons in de buurt staat een oude watermolen waar je speltmeel en speltbloem kan kopen
    De molennaar vertelde me dat je met speltmeel geen pannekoekken kan maken want die zou uitéén vallen dus kocht ik speltmeel en speltbloem . Hij vroeg me ook of ik het receptje van een nederlandse site had gehaald want die kennen het verschil niet tussen speltmeel en speltbloem zei hij ( jaja dacht ik ,dan ken jij ons Marloesje nog niet hoor ) Vandaag heb ik de pannekoeken gebakken met de speltmeel en ze vielen helemaal niet uitéén Hij zei als ze klaar zijn mag je me altijd bellen hoor want speltpannekoeken zijn supper lekker . Ik heb ze genuttigd als lunch belegd met warme banaan en frambozen en echt whauwww supper lekker Ook een lang verzadigd gevoel gehad En ja de volgende keer dat ik naar de molennaar ga neem ik voor hem speciaal de speltmeelpannekoeken mee . Bedankt Marloesje voor dit heerlijk receptje .

 1. Vanmiddag als lunch deze pannenkoekjes gemaakt en belegd met geitenkaas, sla, appel, een paar stukjes walnoot en een beetje honing. Het was heel lekker, ik ga ze zeker vaker maken!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram