Afvallen Bewegen Feiten en fabels Sportvoeding Voeding

Vetverbranden, hoe doe je dat?

Door

De laatste tijd krijg ik ontzettend veel vragen over hoe je ervoor kunt zorgen dat je verpercentage verlaagt. Oftewel, hoe verbrand je vet!? Natuurlijk heeft dit te maken met mijn doel voor de 90 Dagen Challenge, tijdens deze 90 dagen wil ik namelijk mijn vetpercentage verlagen. Heel veel mannen en vrouwen willen dit, bovendien vind ik het een beter doel dan simpelweg kilo’s willen verliezen, zeker als je geen (zwaar) overgewicht heb. Omdat het nogal een lang verhaal is, vertel ik je in videovorm hoe je kunt zorgen voor vetverbranding. Pak er lekker iets te drinken bij en kijk mee!Door gezond te leven verlaag je je vetpercentage, wordt je lichaam strakker, zijn je spieren beter zichtbaar en verminder je de kans op overgewicht-gerelateerde aandoeningen als hart- en vaatzieken, diabetes en een hoog cholesterolgehalte. Mannen noemen het verbranden van vet ook wel ‘droogtrainen’.

Hieronder vind je artikelen die ik eerder geschreven heb. Als je meer over dit onderwerp wilt lezen, zijn ze erg interessant!

 • Als je wilt weten hoe je vetpercentage meet, klik dan hier
 • Waar zegt lichaamsgewicht niet altijd alles?
 • Is BMI een betrouwbare meting?
 • Een artikel van Albert over droogtrainen

Ik hoop dat het zo meer duidelijk voor jullie is geworden! Als je nog vragen hebt, dan kun je ze hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Zou jij jouw vetpercentage willen verlagen? Of vind je het prima zo?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (24)
 1. Lianne 9 jaargeleden

  Dit is echt een atrikkel voor mij!! Altijd maar bezig met de weegschaal en m’n gewicht omlaag krijgen, maar vergeten hoe gezond je er nu uit ziet.. en dat is eigelijk veel belangerijker dan die cijfers.. en idd, zo extreem mager is helemaal niet mooi en dat wil ik ook helemaal niet! Ik denk dat door dit artikkel mijn ogen open zijn gegaan, bedankt hiervoor 🙂

  Reageer
 2. Tamara 9 jaargeleden

  Alleen duurt het ontzettend lang eer je vetpercentage omlaag gaat toch?

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Ja! Daarom is het ook belangrijk dat je het haalbaar houdt en dat je geen dingen wilt bereiken die niet realistisch zijn!

   Reageer
 3. Marjolein 9 jaargeleden

  Wat een super duidelijk verhaal! En ik vind het ook heel goed dat je blijft benadrukken dat je het vol moet kunnen blijven houden en dus niet voor altijd alle lekkere dingen op hoeft te geven 🙂

  Reageer
 4. Haimanti 9 jaargeleden

  Wauw, Goede timing! Op dit moment ben ik net een week/3 maanden bezig met mijn cut. Ik hoop van 23% bf > 19/18 te gaan! Fijn om even een steuntje in de rug te hebben en wat extra uitleg van een ander persoon!

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   🙂 Leuk om te horen!! Veel succes Haimanti!

   Reageer
   • Haimanti 9 jaargeleden

    Dankjewel! 🙂

    Reageer
 5. Rieke 9 jaargeleden

  Hoi Marloes, bedankt voor het duidelijke filmpje weer!
  Ik heb nog een vraagje, klopt het dat je bij cardiotraining met een wat lagere hartslag zoals bijv. Crosstrainer meer vet verbrand dan tijdens een spinning les?
  Verder gaan we weer lekker verder met de challenge! 🙂 groetjes!

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Nee hoor! Spinning is juist ook heel goed voor vetverbranding. Bij een hogere hartslag is de naverbranding hoger, ook hiermee verbrand je dus veel vet!

   Reageer
 6. behealthybehappy 9 jaargeleden

  Interessant filmpje zeg!

  Reageer
 7. Kim 9 jaargeleden

  Ik ben zelf ook hard bezig om mijn bf te verlagen. Binnen 3 weken is het mij gelukt om van 30.2% naar 27.7% te gaan (een verlies van 2.3 kg vet) en mijn spiermassa met 0.8 kg te verhogen. Ik ben zelf erg streng qua voeding en train 6 keer per week. Eerlijk gezegd heb ik er helemaal geen moeite mee want ik haal heel veel ontspanning uit het sporten en vind het erg leuk om met voeding bezig te zijn (heb ook opleiding voeding gedaan). Ik merk wel dat mijn omgeving een mening heeft over mijn voeding- en beweegpatroon (“je bent toch al slank, waarom ga je dan afvallen, is het wel nodig?”). Het is dus belangrijk om hier niets van aan te trekken. Zolang je het maar op een gezonde manier doet.

  Een aantal tips die ik kan geven op basis van mijn ervaringen zijn:
  – eet niet te weinig, ga ongeveer 10-15% onder je hoeveelheid calorieën per dag zitten, de rest van het energie tekort realiseer je met cardiotraining. Snel afvallen betekend namelijk een verlies van vocht, spier en een beetje vet en dat willen we juist niet. Je hebt ook echt geen honger, ik eet zelfs meer dan normaal
  – train met een hartslagmeter, je kunt dan zien hoeveel kcal je verbrand op basis van je eigen hartslag en training. Ik probeer zelf tussen de 500 en 700 kcal te verbranden per training, waarvan ik vooral het laatste gedeelte van mijn training probeer om 30-40 min te trainen op een hartslag van 60-65% (-+ 130 slagen)
  – krachttraining! 🙂 en dan inderdaad tussen de mannen gaan staan bij het gedeelte met de losse gewichten in de sportschool. Gewoon oordopjes met muziek in, met een blik van “stoor mij niet” 🙂 Zelf heb ik een trainingsschema van een personal trainer gehad, omdat ik niet wist waar ik moest beginnen. Geeft mij in ieder geval veel houvast
  – probeer elke maaltijd een goede verhouding vet, koolhydraten, eiwit te nemen (ikzelf zit erg laag in mijn koolhydraten en hoog in eiwit en onverzadigd vet, meestal wordt een verdeling van 50% energie uit koolhydraten, 30% uit eiwit en 20% uit vet geadviseerd)
  – neem om de 2-3 uur een maaltijd
  – goed plannen van je voeding. Ik heb altijd bakjes met eten mee en je moet je hoop vooruit denken. De voedingsapp (fatsecret) helpt mij er goed bij, zo reken ik voor een aantal dagen mijn voeding uit en maak ik gelijk een boodschappenlijstje
  – houd je doel voor ogen! Dat mooie plaatje dat Marloes liet zien is zeker iets wat ik mijn motivatie uit haal. Ik weet dat ik dan nog lang mijn best moet doen maar heb het er zeker voor over
  – genieten van je voeding, want ook gezonde voeding kun je heel lekker maken. Ik doe ongeveer eens in de 2 weken (wanneer ik een etentje heb of ga stappen) een dag dat ik wel mag zondigen. Geniet hier van! En bedenk dat het ook goed is om je stofwisseling even te resetten 😉 maar probeer niet altijd toe te geven aan je verlangen naar vet en/of suiker. Je lichaam is vet aan het verliezen en is een beetje in de war dus gaat er soms ook naar vragen. Dit zijn juist momenten waarop je streng moet zijn (veel water/groenen thee drinken en eventueel kauwgom nemen)

  Ik hoop dat jullie er iets aan hebben 🙂 Succes!

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Dank je wel voor het delen van je ervaring. Bedenk wel dat niet voor iedereen dezelfde aanpak werkt! Dit zal lang niet voor iedereen haalbaar zijn. Voor de anderen: haal uit de tips wat je wilt, maar houd het haalbaar en realistisch voor jezelf. Het moet bij jou passen!

   Reageer
   • Kim 9 jaargeleden

    Daar heb je helemaal gelijk in Marloes 🙂 wat ik vooral goed vind is dat jij zegt dat je idd niet alleen op de weegschaal moet letten, kan heel frustrerend werken. Nog complimenten trouwens over dit filmpje en de vorige over vetverbranding. Er staan zoveel op internet en dit is wel heel verhelderend.

    Reageer
 8. Susanne 9 jaargeleden

  Wat een interessant filmpje!
  Maar ik heb toch nog een vraag, zo’n filmpje als de workout voor de wintersport, kun je dit rekenen als krachttraining? Of heb je daar echt gewichten voor nodig?

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Nee hoor, zonder gewichten spieroefeningen doen is ook krachttraining! Goede vraag 🙂

   Reageer
 9. Anneloes 9 jaargeleden

  Leuke site Marloes! Zal eens een work out filmpje proberen..;-)

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Dank je!! Sterkte met de workout 😉 Laat maar weten hoe het ging!

   Reageer
 10. Martine 9 jaargeleden

  Heel interessant! Ik ben ook altijd redelijk op de weegschaal gefocust geweest. Nou kan mijn weegschaal ook vetpercentage uitrekenen, dus die ga ik ook maar eens meten. Gewoon voor mezelf om eens te kijken of ik bijvoorbeeld wel fitter word qua lager vetpercentage en dat mijn gewicht niet drastisch verandert.

  Reageer
 11. Zakaria 7 jaargeleden

  IK heb er heel veel van geleerd. Ik ben 3kilo verloren . Ik vindt deze site heel leuk. Interessant marloes.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.