Plaatselijk vet verbranden
| 7 juli 2020

Vet omzetten in spieren – Feit of fabel!?

De droom van velen is een deel van hun vet omzetten in spieren. Maar kan dat eigenlijk wel? Of is dit een hardnekkige fabel? Ik merk dat veel mensen hier vragen over hebben, dus het is tijd voor opheldering! In dit artikel vertel ik je zo goed mogelijk hoe het zit.

Kun je vet omzetten in spieren?

Nee, je kunt niet direct spieren maken van vet. Helaas! Dit is dus een hardnekkige fabel. Wat je wel kunt doen, is vet verbranden en spieren opbouwen. Dit zijn echter twee totaal verschillende processen. Hieronder leg ik je uit hoe je het doet.

Vet verbranden

Jouw lichaam gaat vet verbranden als het energie nodig heeft om te kunnen overleven, maar hij dit niet kan halen uit voeding of dranken die je hebt ingenomen.

Simpel gezegd verbrand je vet als je minder calorieën binnen krijgt dan je verbruikt. Als dit 1 dag het geval is, verbrand je al vet. Dit is echter maar zo weinig, dat je geen verschil zult zien. Je zult dus gedurende een lange termijn minder energie (calorieën) moeten eten (en drinken) dan je verbruikt.

In deze video van vier jaar geleden, geef ik je 10 tips:

Spieren opbouwen

Spieren opbouwen doe je door krachttraining te doen. Als je jouw spieren belast met een gewicht dat ze niet gewend zijn, zullen ze een prikkel krijgen om sterker te worden. Sterkere spieren kun je ook krijgen door het doen van oefeningen met jouw eigen lichaam, in bijvoorbeeld thuisworkouts. Wil je echt jouw spiermassa flink vergroten? Dan is het handig om met zwaardere gewichten te werken, bijvoorbeeld in de sportschool. Bovendien zul je dan moeten trainen met een lager aantal herhalen, zodat je het gewicht echt flink omhoog kunt gooien. Meer daarover lees je hier.

Na jouw training heeft je lichaam twee dingen nodig om spieren te kunnen gaan bouwen: voeding en rust!

Een goede herstelmaaltijd met voldoende eiwitten en koolhydraten, helpen de spieropbouw. Daarnaast is voldoende eten gedurende de hele dag ontzettend belangrijk.

Als je spieren wilt opbouwen dan denk je misschien vooral aan trainen, maar rust is minstens zo belangrijk! Dit is namelijk het moment dat je lichaam daadwerkelijk kan gaan bouwen. Na een sessie krachttraining heeft jouw spier 48 uur rust nodig om goed te kunnen herstellen. Train je te vroeg weer? Dan is de kans dat je uiteindelijk alleen maar achteruit gaat groot. Natuurlijk kun je wel op dag 1 je benen trainen en op dag 2 je bovenlichaam.

biceps curls

Kan het tegelijk?

Ik snap dat je het liefst tegelijk werkt aan vetverbranding en spieropbouw. Dit is helaas erg lastig. Zoals je hierboven kunt lezen zijn het twee totaal verschillende processen. Voor het verbranden van vet moet je eigenlijk net iets te weinig eten, terwijl je voor het opbouwen van spieren JUIST genoeg moet eten.

Toch is het niet helemaal onmogelijk. Ik schreef er laatst nog een uitgebreid artikel over.

Ik hoop dat ik je wat meer duidelijkheid heb gegeven!

Groetjes, Marloes

Wist jij dat dit een fabel is? Heb je misschien nog andere feiten/fabels die je graag behandeld zou zien?

Eén reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram