Verraderlijk! IJsthee met Stevia

steviaijsthee

Door Daniëlla- Vandaag laat ik jullie zien hoe verraderlijk het kan zijn, wat een fabrikant op een etiket plaatst. Hierbij ga ik het hebben over Stevia dat als natuurlijk zoetmiddel wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken. Ook leg ik uit waar je op kunt letten wanneer je een etiket leest.

Wat is Stevia?
Stevia is een natuurlijke zoetstof, die 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker. Stevia wordt vaak gebruikt als zoetstof in bepaalde voedingsmiddelen en dranken. Omdat het natuurlijk is, gebruiken veel mensen dit tegenwoordig liever dan de kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en cyclamaat. Stevia is een plantje wat toe behoort tot de composietenfamilie.

Stevia_3_athmb

Het plantje wordt in de fabriek omgezet tot zoetstof. Stevia heeft een eigen E-nummer, het is bekend onder E-nummer 960. In Zuid-Amerika wordt stevia al eeuwenlang als zoetstof gebruikt. Fabrikanten in Nederland hebben geprobeerd om suiker te vervangen door Stevia in producten, alleen is dit echter niet helemaal gelukt! Hierover vertel ik meer in het stukje over het etiket.

Het product
Ik test vandaag Rooibos ijsthee met stevia voor jullie. Deze flesjes zijn verkrijgbaar bij de meeste toko’s en in sommige grote supermarkten. De ijsthee is van het merk ‘Quincy’. De flesjes zien er super leuk uit en trokken daardoor direct mijn aandacht!

etiket

Hoe let ik op het etiket?
Via de ingrediënten op het etiket kun je de voedingswaarde van een product beoordelen. Vandaag beoordeel ik de ijsthee met stevia. De eerste namen in de lijst van ingrediënten, zijn de stoffen die het meeste in het product voorkomen. Je zou verwachten wanneer je ijsthee met Stevia drinkt, hieraan geen suiker aan toegevoegd is omdat stevia als suikervervanger is gebruikt. Helaas is dit niet helemaal waar. Aan dit flesje ijsthee van 275 ml is namelijk 11,8 gram suiker toegevoegd! De reden hiervan is dat suiker nou eenmaal lekkerder smaakt dan Stevia. ‘Sugar’ staat na water als tweede product vermeld bij de ingrediënten. Ook heeft het de naam ijsthee maaaarr.. het flesje bestaat voor maar 0,12% uit thee extract. Marloes en ik hebben natuurlijk de ijsthee ook voor jullie geproefd, onze ervaring lees hieronder.

ijsthee stevi
Smaaktest:
Daniëlla: Bij ijsthee verwacht je al wel een lekkere zoete smaak. Ik vond deze ijsthee erg chemisch smaken en niet lekker. Ik heb dan ook nog niet de helft genomen van het glas wat hier boven te zien is. Ook verwacht je een gezonder alternatief, maar na een grondige inspectie ben je er dan toch echt ingetuind. Hierbij raad ik je dan ook aan om zelf ijsthee te maken. Dit kun je gemakkelijk doen door zelf thee te zetten en dit te laten afkoelen en daarna even in de koelkast te zetten. Ook kun je bijvoorbeeld fruit in water laten staan en dit drinken als lekkere verkoeling. Willen jullie hierover graag een artikel? Laat het me dan weten!
Marloes: Over de smaak ben ik het compleet met Daniëlla eens, het is niet lekker en smaakt chemisch! Een soort fabriek-achtige-vanille-smaak. Ook over de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde ben ik niet heel enthousiast. Evengoed nog vrij veel suiker, ondanks dat het woord ‘stevia’ duidelijk is vermeld op de verpakking. Nee, ik sla deze over!

Conclusie
Staar je niet blind op de vermeldingen op verpakkingen. Fabrikanten spelen in op de markt. Momenteel zijn mensen enthousiast over stevia, dit gebruikt deze fabrikant natuurlijk graag! Heel begrijpelijk, maar zorg dat je zelf kritisch blijft. Kijk naar de ingrediëntenlijst om te weten of er écht alleen stevia is toegevoegd, of misschien ook nog andere zoetstoffen. Ook bij stevia-poeders is dit trouwens vaak het geval.

Groetjes, Daniëlla

Hoe beoordelen jullie een etiket van een product? Wat vinden jullie van de IJsthee?

Bron foto stevia

9 reacties

  1. Goed artikel! Soms wordt je inderdaad gefopt waar je bij staat! Ik probeer bij de meeste dingen de ingrediënten eerst te lezen. Dat artikel over soorten suiker van jullie heeft me daarbij erg geholpen! Tot nu toe heb ik zelf wel eens ijsthee gemaakt met pickwick rooibos mango peach met wat citroensap. Lijkt een beetje op de “gewone” perzikijsthee! Ik ben benieuwd naar jullie recepten!

  2. ik begin steeds meer naar de etiketten te kijken, enkel zijn er maar weinig merken die echt geen suiker gebruiken ook al suggereert de verpakking iets anders 🙁

  3. Ik ben erg benieuwd naar jullie ijsthee recepten!
    Ik heb nog een vraagje;
    Op etiketten staat vaak: ‘koolhydraten, waarvan suikers’.
    Wat betekent dit precies? Ik weet wel dat koolhydraten en suikers niet hetzelfde zijn, maar wat is het verschil? En is het beter als de hoeveelheid suiker gelijk is als het aantal koolhydraten of als de hoeveelheid suiker minder is dan de hoeveelheid koolhydraten?
    Begrijp je me nog 😉

    1. Koolhydraten kunnen ook bijvoorbeeld zetmeel zijn, zetmeel is een veel groter molecuul dan suiker en wordt langzamer in je lichaam opgenomen, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Suiker is een vorm van koolhydraten, die heel snel in het lichaam wordt opgenomen. Liever niet teveel suikers dus :-). Ik hoop dat jij mij ook begrijpt zo 😉

  4. Goed dat jullie hierop atent maken! Ik begin ook steeds meer de ingrediëntenlijst te bekijken en trap niet overal meer in, er zijn zoveel leugens op voedingsgebied die helaas nog te weinig mensen kennen. Om te verbergen dat ergens suiker in zit geven ze het gewoon een andere naam bijvoorbeeld, en er zijn een hoop namen voor suiker! Jammer dat de overheid zich hier niet druk om maakt maar wel om drugs en alcohol, terwijl voeding een levensbehoefte is en dus nodig voor elke dag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram