Afvallen Trends Voeding Voedingstips

Verborgen calorieën – 10 Stiekeme dikmakers

Door

Collage

Ik ben niet zo van het calorieën tellen, dat weten jullie waarschijnlijk wel. Toch is het eigenlijk gewoon heel simpel, als je meer calorieën eet dan je verbruikt, kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt, dan val je af. Als je wilt afvallen, moet je dus in ieder geval je calorie-inname een beetje in de gaten houden. Het is overduidelijk dat het dan niet zo handig is om veel chips, patat en snoep te eten. Er zijn echter ook producten die je gemakkelijk over het hoofd ziet, maar die je voeding toch rijk aan calorieën, suiker of vet kunnen maken. Die ‘verborgen calorieën’ bespreek ik in dit artikel.

Ik geef je dus vandaag een lijstje met producten die misschien heel onschuldig lijken, maar waar je gemakkelijk van aan komt, zeker als je ze dagelijks gebruikt. Je kunt ze dan misschien beter iets minder vaak nemen, of in een kleinere hoeveelheid/portie. Natuurlijk vertel ik je ook per product waarom je beter op kunt letten met de hoeveelheid.

Smoothies en vruchtensappen 
Dit lijken de meest gezonde producten die er op de markt zijn. Toch kun je beter een beetje opletten met hoe veel je ervan drinkt. Fruit bevat namelijk redelijk wat fruitsuiker en in een smoothie of vruchtensap gaat vaak héél veel fruit. Hierdoor bevat het drankje al snel veel suiker en calorieën. Natuurlijk ook veel vitamines, maar naar mijn idee kun je dan beter gewoon vers fruit eten, dat geeft je langer een vol gevoel omdat er ook veel vezels in zitten. Als ik zelf een smoothie maak (ik vind ze namelijk wel heel lekker!), dan voeg ik vaak wat melk, yoghurt of kwark toe. Voorbeeldrecepten vind je hier, hier en hier.

Smoothie-watermeloen2

Cappuccino en andere speciale koffies
Halfvolle of magere melk schuimt niet zo goed. Daarom wordt voor het bereiden van cappuccino vrijwel altijd hele volvette melk gebruikt. Als jij regelmatig cappuccino drinkt, krijg je dus ongemerkt veel vet binnen. Hetzelfde geldt trouwens voor koffie verkeerd, latte macchiato en andere speciale koffies. In koffiezaken wordt zelfs ook vaak nog siroop toegevoegd voor extra smaak, waar veel suiker in zit. Ik wil misschien eens een heel artikel schrijven over keuzes die je maakt bij bijvoorbeeld Starbucks, lijkt jullie dat leuk? Als je zelf je cappuccino maakt met halfvolle melk, is er dus niet zo veel aan de hand.

Pistoletjes en andere luxe broodjes
Pistoletjes, kaiserbroodjes en Italiaanse bollen lijken misschien gewoon hetzelfde als boterhammen, maar er zit toch écht verschil in. Ten eerste zijn ze ongemerkt een stuk groter, waardoor ze veel calorieën bevatten. Zo is een pistoletje al snel hetzelfde als 2,5 boterham en een Italiaanse bol zelfs 3,5 boterham! Daarnaast bevatten ze vrijwel altijd minder vezels, doordat volkoren luxe broodjes niet zo makkelijk te maken zijn. Meergranen vind je vaak nog wel, maar echte volkoren broodjes met veel vezels niet. Als je belegde luxe broodjes koopt, zit er vaak veel roomboter op en/of een dikke laag volvette kaas of een vetrijke salade. Liever niet te vaak dus. Maak liever zelf een lekkere sandwich van volkorenbrood, zoals bijvoorbeeld deze.

Boterham avocado ham

Olie en vloeibare boter
Olijfolie en andere oliesoorten zijn gezond, dat weten veel mensen wel. Ik zie daarom vaak gebeuren dat er rijkelijk met olie gestrooid wordt. In de pan om te bakken, over de aardappels, door de salade en ga zo maar door. Zo krijg je super snel heel veel vet binnen, wat ontzettend veel calorieën bevat. Even ter vergelijking, een eetlepel olie bevat ongeveer 90 calorieën. Dit is evenveel als een boterham met ham! Liever een beetje op de hoeveelheid passen dus.

Salades
Stagiaire Anneloes schreef er al eens eerder een artikel over, ook salades zijn zeker niet per definitie gezond. Ten eerste gaat er dus vaak veel olie of andere dressing overheen. Daarnaast bevatten ze soms veel kaas en/of noten. Dit zijn gezonde producten, maar ze bevatten veel vet waardoor het belangrijk is om een kleine portie te nemen. Er staan super veel gezonde recepten voor salades op optimavita.nl, dus je kunt je daar prima mee uitleven!

Salade pompoen

Sushi
Dit ga je niet willen horen…en het komt ook regelmatig voor dat ik dit compleet negeer, maar sushi is ook echt niet zo gezond als het lijkt. In het rijstmengsel zit vaak suiker, bovendien maken ze de sushi in Nederland vaak lekkerder met mayonaise of andere vettige sauzen. Tenslotte krijg je bij een sushimaaltijd in verhouding veel rijst en vis/vlees binnen en weinig groenten. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid calorieën van de maaltijd veel hoger ligt dan gemiddeld. Helaas…niet te vaak sushi. Voor mij is de sushibowl die ik laatst maakte, een heel goed alternatief.

Mueslirepen
Ook deze lijken heel gezond en super onschuldig. Vooral de varianten met alleen maar natuurlijk ingrediënten zonder toegevoegd suiker. Toch is het belangrijk een beetje op te letten. Sommige repen bevatten al snel 200kcal. Voor iemand die zijn calorieën wil beperken omdat hij/zij wil afvallen, is dat best veel! Zeker als je er twee op een dag gaat gebruiken. Deze grote hoeveelheid calorieën, komt uit de noten en de zaden die in de repen zitten, daarnaast uit het gedroogd fruit en de honing of siroop die het geheel bij elkaar houden. Deze laatste bevatten veel suiker

Havermoutcake

Cakes, taarten en toetjes ‘zonder suiker’
Het is tegenwoordig ontzettend populair om gezonde varianten te bedenken op muffins, koekjes, cakes en taarten. Super leuk en lekker natuurlijk, maar vergeet niet dat ze niet per definitie minder calorieën bevatten dan de normale varianten. De ingrediënten zijn dan wel gezonder en minder bewerkt, maar dat zegt niets over de hoeveelheid calorieën. In plaats van suiker worden namelijk vaak dadels gebruikt, of agavesiroop. Deze producten zijn natuurlijk, maar bevatten evengoed heel veel suiker! Ook wordt vaak kokosolie gebruikt, een gezonde olie…maar nog steeds 100% vet, dus calorierijk. Helaas.

Gezonde kwark- en yoghurtontbijtjes met veel toppings
Ik ben ontzettend fan van kwark als ontbijt. Ik betrap mezelf er wel vaak op dat ik rijkelijk strooi met topping. Nootjes, zaden, pitjes, kokos, gedroogd fruit, vers fruit, gojibessen en ga zo maar door. Deze toppings zijn gezond, maar calorierijk doordat ze veel vetten (noten, zaden, pitten) of suiker (fruit) bevatten. Let dus een klein beetje op de hoeveelheid die je neemt, anders is jouw gezonde ontbijtje al snel heel calorierijk.

Kwark vijgen druiven

Vegetarische maaltijden (in een restaurant)
Vegetarisch eten lijkt zo gezond! Dit is echter lang niet altijd het geval. Vleesvervangers als kaas en noten bevatten namelijk veel vet en veel calorieën, het is daarom belangrijk om een kleine portie te gebruiken. Voor 100g vlees kun je ongeveer 40-50g kaas of noten nemen. Vooral in restaurants wordt hier vrijwel nooit rekening mee gehouden. Het eten moet dan vooral lekker zijn! Natuurlijk is dat voor een keer geen enkel probleem, maar het is niet verstandig om te vaak een te grote portie te nemen. Een beetje opletten kan dus geen kwaad.

Moet je deze dingen nu nooit meer eten? NEE! Absoluut niet. Zoals ik hierboven al regelmatig heb gezegd, zijn veel van de bovenstaande producten best gezond. Het is alleen wel belangrijk om de portie een beetje in de gaten te houden.

Groetjes, Marloes

Van welk product kijk jij op? Of wist je dit wel?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (27)
 1. Lisa 7 jarengeleden

  Super leuk artikel! Bij de toppings van kwark ben ik wel benieuwd wat een goede verhouding is. Zelf eet ik vaak als ontbijt 200 gram kwark met 15/20 gram havermout, 10 gram rozijnen en/of 5 gram kokos of goijbessen en wat chiazaadjes/fibrex. Vind je dit een goede verhouding?

  Bedankt voor al je fijne artikelen altijd!

  X

  Reageer
  • Yasmin 7 jarengeleden

   Een vriendin die afgestudeerd is als diëtiste en zich heeft gespecialiseerd in diabetes heeft me eens verteld dat druiven en dus ook rozijnen enorm veel suiker bevatten. Dat 7 druiven gelijk staat aan dezelfde hoeveelheid suiker als in een appel. Of het waar is kan ik je niet vertellen. Ik ben geen diëtiste. Wel ben ik sindsdien zelf erg terughoudend met het gebruik van rozijnen.

   Reageer
   • Marloes 7 jarengeleden

    Ik ben wel diëtist :). Rozijnen bevatten inderdaad veel suiker. Vandaar dat ik het gedroogde fruit noem…

    Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Dat vind ik een super verhouding 🙂

   Reageer
 2. Yolanda 7 jarengeleden

  Weer een heel leuk artikel!
  Miss suggestie voor nieuwe post: vitaliteit
  Ik voel me op regelmatige basis erg vermoeid, energieloos. Ik dacht dat dit zou verbeteren nu mijn levensstijl helemaal in het teken staat van bewegen en gezond eten. Zijn er misschien nog bepaalde tips of vitaminen/ supplementen die hierbij kunnen helpen?

  Reageer
  • Annie Laumen 7 jarengeleden

   Veel mensen hebben in de winter een vit d tekort.
   Dit hebben ze bij mij afgelopen week vastgesteld
   Wat kunnen we hier aan doen.

   Reageer
   • Marloes 7 jarengeleden

    Extra vitamine D slikken, dat doe ik ook in de wintermaanden. Ik raad 10mcg per dag aan. Vrouwen boven de 50 kunnen dit het hele jaar door doen.

    Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Daarvoor kunnen helaas heel veel oorzaken zijn, ik kan je dus niet direct helpen.

   Reageer
 3. Demi 7 jarengeleden

  Ik wist het eigenlijk van allemaal wel een beetje, als ik gezond wil eten negeer ik deze dingen bijna allemaal. Bij de yoghurt neem ik appel en kaneel en dat valt wel mee met aantal calorieen..

  Reageer
 4. Marjon 7 jarengeleden

  Leuk artikel! Ja, ik wil wel wat meer weten over de koffie van Starbucks. Ik neem meestal gewone koffie omdat ik denk dat de variaties veel calorieën bevatten, maar misschien valt het best mee.

  Reageer
 5. Kim 7 jarengeleden

  Interessant artikel, dankjewel! Een artikel over de Starbucks lijkt me leuk 🙂

  Reageer
 6. Marion 7 jarengeleden

  Interessant artikel. Ik wil je toch even corrigeren voor wat betreft het niet goed schuimen van magere melk…..dat schuimt namelijk het beste van allemaal!!!! Prachtig en heerlijk stevig melkschuim krijg je daarvan! Echt een absolute aanrader, ook voor hen die niet op de calorieën hoeven te letten.

  Reageer
 7. Linda 7 jarengeleden

  Wat ik me afvraag: wat vind je van sojaboontjes? Die bestel ik graag bij sushi en eet ik ook graag als tussendoortje. Goed idee?

  Reageer
 8. Marvin 7 jarengeleden

  Zo zitten er inderdaad veel calorieën in producten waarvan je het misschien niet zou verwachten. Helaas dus ook in sushi. Maar eens in de zoveel tijd mogen we ook genieten, dus dan vind ik het heerlijk om lekker veel sushi te eten 🙂

  Reageer
 9. D. 7 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Als ik graag op een gezonde manier zou willen aankomen, raad je dan juist bovenstaande producten juist wel aan, zoals een Italiaanse bol of vruchtensap om snel (zonder dat je het merkt) extra calorieën binnen te krijgen. 4 boterhammen opeten achter elkaar vind ik moeilijker dan 1 Italiaanse bol met lekker beleg denk ik.

  Reageer
 10. Marjolein 7 jarengeleden

  Leerzaam :). Fijne site en heel nuttige info. Vanochtend je beginnersworkout gedaan. *auw*.
  Tip voor mooi halfvol schuim op je cappuccino: klop de halfvolle melk als hij nog koud is! En gebruik sowieso (ijs)koude melk, houdbaar, liefst bio (maar dat is vooral uit respect voor de koeien :)).
  Het wordt vrij snel heel dik en dan dus opwarmen, niet laten koken, en je hebt echt prachtig dik slagroomachtig schuim :D. Ik geniet er elke keer weer van, zonder schuldgevoel!
  Eerlijk gezegd weet ik niet hoe/of dit ook kan met een apparaat dat alles voor je doet… ik zet m’n dagelijkse bakje altijd in een percolatortje op het gasfornuis, en de melk in een pannetje ernaast. Meestal maal ik de bonen vers met zo’n leuke handmaalmachine aan de muur, dus dat is ook een kleine workout ;). Nou drink ik dan ook maar 1 bakje max per dag, of minder, dus is te doen zo :D.

  groetjes,
  Marjolein

  Reageer
 11. Rowan 7 jarengeleden

  Interessant artikel weer! Geeft me weer even een boost, om nog weer een tandje gezonder te gaan leven! 😉

  Reageer
 12. paul 6 jarengeleden

  Hoi. Ik ben een man van bijna 50 en te zwaar ? mijn voedingspatroon is gezond en ik beweeg erg veel, maar toch val ik niet af. Ik werk op kantoor en drink zo,n 5 kopjes cappuccino per dag. De man die de koffie automaten vult wees mij er onlangs op dat de melk voor cappuccino’s niet het zelfde is als de melk voor koffie met melk. Er zit namelijk extra suiker in voor de zoete smaak. Dus oppassen met deze stille dikmaker !

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Precies! En niet alleen meer suiker…ook meer vet!

   Reageer
 13. C. 6 jarengeleden

  En ik maar magere yoghurt eten met muesli en extra rozijnen….vond het al gek dat ik niet afval maar aankom.

  Reageer
 14. […] VERBORGEN CALORIEËN – 10 STIEKEME DIKMAKERS op optimavita.nl Op dit moment ben ik niet veel bezig met afvallen en gezonde voeding, oeps, toch […]

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: