Vegan salade tempeh avocado
| 4 oktober 2018

Vegetarisch eten op dierendag!?

Het is vandaag 4 oktober, dat betekent dierendag! Zoals je misschien weet, ben ik geen vegetariër. Ik vind het echter wel goed om regelmatig vegetarisch te eten. Op zo’n dag als vandaag is dat natuurlijk een perfecte gelegenheid! Ik geef je inspiratie voor lekkere vegetarische maaltijden.

Waarom vegetarisch eten?

Veel vlees eten kan je gezondheid negatief beïnvloeden. Zo vergroot het eten van veel rood vlees de kans op verschillende soorten kanker. Daarnaast is de productie van vlees een relatief grote belasting op het milieu. Dieren hebben veel voer nodig, hiervoor worden oerwouden gekapt. Daarnaast geeft veevervoer relatief veel uitlaatgassen.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om vegetarisch te eten, vanwege het dierenwelzijn. Het is denk ik inmiddels algemeen bekend dat dieren vaak niet al te goed behandeld worden en in dubieuze omstandigheden leven, als ze bedoeld zijn voor de vleesproductie.

Kortom, genoeg redenen voor mij om regelmatig een vleesloos dagje in te plannen.

Vegetarisch eten lastig?

Het lijkt misschien heel lastig om vlees te vermijden. Bovendien zijn veel mensen bang niet voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Vlees levert ons namelijk onder andere eiwit, ijzer en vitamine B12. Tegenwoordig zijn er echter super goede vleesvervangers op de markt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ei, kaas, melkproducten, noten, tofu, tempeh en peulvruchten nemen om in jouw voedingsbehoefte te voorzien. In dit artikel geef ik je wat ideetjes om deze dierendag verantwoord vegetarisch door te komen :).

Sandwich ei en avocado

Vegetarische broodbeleg

Heel veel Nederlanders houden van een plakje ham, salami of rosbief op brood. Er zijn echter ook mega veel heerlijke gezonde vegetarische alternatieven! Hier wat ideetjes voor broodbeleg:

Vegetarische ‘vlees’waren, kaas (ik raad maximaal 1 boterham kaas per dag aan), pindakaas, hummus, ei, groentespreads, hüttenkäse, 20+ smeerkaas, avocado, pesto, verschillende groenten (tomaat, komkommer, sla etc.), fruit (banaan, appel etc.), notenspreads, tapenade, sandwichspread, appelstroop. 

Je kunt natuurlijk ook lekker combineren met bovenstaande soorten! Bijvoorbeeld een boterham met hüttenkäse, avocado en tomaat. Of een broodje hummus met gekookt ei en rucola, een broodje geitenkaas met walnoten en honing of een van mijn favorieten pindakaas met sambal.

Spaghetti bolognese vegetarisch

Vegetarische warme maaltijd

Ook bij de warme maaltijd hoeft het echt niet ingewikkeld te zijn! Hieronder wat ideeën en links naar recepten die ik eerder plaatste.

  • Een vegetarische burger met aardappel en groenten.
  • Bekende gerechten zijn makkelijk vegetarisch te maken, door bijvoorbeeld vegetarisch gehakt te gebruiken in plaats van normaal gehakt. Zoals bijvoorbeeld deze vegetarische pasta bolognese. Zo zijn er ook vegetarische kipstukjes te krijgen.
  • Ik plaatste laatst een recept voor een ovenschotel met aubergine, tomaat en mozzarella. Ik vind dat echt een heerlijk en makkelijk vegetarisch recept.
  • Salades zijn natuurlijk ook heel simpel vegetarisch te maken, door in plaats van vlees kaas, ei en/of noten toe te voegen. Zoals bijvoorbeeld deze met rode biet, feta en walnoten.
  • Of ga nog een stapje verder, en maak een veganistische maaltijd helemaal zonder dierlijke producten. Bijvorbeeld een avocado pasta, een curry met kikkererwten of een salade met tempeh.

Wist je trouwens dat ik een heel apart kopje heb waar alle vegetarische recepten zijn te vinden! Deze vind je in het menu onder ‘recepten’.

Ben je benieuwd naar hoe je op een juiste manier vlees kunt vervangen? Lees dan eens dit artikel dat ik in 2013 schreef. Ik leg daar zo goed mogelijk uit wat juiste porties van verschillende vleesvervangers zijn.

Doe jij mee met een vegetarische dierendag? Laat het me zeker even weten!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete vegetarische maaltijd?

4 reacties

  1. Ja, ik doe ook mee! Vind het een heel goed initiatief, en het is eigenlijk zo’n kleine moeite om een dagje vlees te laten staan, terwijl het al zulke grote gevolgen heeft :).
    Goed dat je hier ook een artikel aan wijdt! Vooral door die extra inspiratie over wat je allemaal wél kunt eten, wordt het nog een stapje makkelijker!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram