Afvallen Bewegen Feiten en fabels Tips Voeding Voedingstips

FAQ: 10 Veelgestelde vragen over Voeding en Bewegen!

Door

Dilemma

Een aantal vragen krijg ik bijna wekelijks als reactie op een artikel, een YouTube video of zelfs per e-mail. Ik heb veel van die vragen al eens beantwoord in een artikel of in een video, maar ik snap dat jullie deze niet allemaal kunnen gaan doorspitten. Daarom leek het me leuk om eens een veelgestelde vragen artikel te maken, met de vragen die ik het meeste krijg over voeding en beweging!

Hoe kan ik het beste vet verbranden?
Dit is denk ik de nummer 1 meest gestelde vraag. Het antwoord is niet zo makkelijk. Het is namelijk een combinatie van de juiste voeding in de juiste hoeveelheid en de juiste vorm van beweging. Om af te vallen moet je minder eten dan je nodig hebt. Het is daarom erg belangrijk om een gezond voedingspatroon te hebben, anders is vetverbranding super lastig. Daarnaast stimuleert bewegen de vetverbranding. Vroeger dacht men dat je het beste op een laag niveau lang kon sporten. Inmiddels zijn ze erachter dat intensief sporten voor een korte tijd, nog effectiever is! Lekker heftig sporten is dus de beste methode voor vetverbranding, met daarbij een gezonde voeding. Anders eet je het verbrandde vet er natuurlijk direct weer aan ;). Kijk ook eens mijn video over vetverbranding, daarin leg ik het uitgebreid uit:

Hoe lang moet ik sporten voordat ik resultaat zie?
Ook deze vraag krijg ik ontzettend vaak. Het antwoord hangt natuurlijk ontzettend af van wat jij onder ‘resultaat’ beschouwd. Na 1x sporten heb je naar mijn idee namelijk al resultaat! Je bent trots op jezelf, voelt je goed en je hebt de drempel overwonnen om te gaan sporten. Na 3-4x sporten in een korte tijd (+- 1 maand) zul je al merken dat de oefeningen gemakkelijker gaan. Je lichaam raakt eraan gewend en je conditie verbetert langzaam. Wanneer jouw lichaam strakker wordt of wanneer je afvalt, dat ligt er natuurlijk helemaal aan hoe vaak je sport en wat je eet en drinkt. Ik geef altijd als maximaal haalbare hoeveelheid gewichtsverlies (op een gezonde manier) 0,5kg per week aan.

Welke koekjes zijn gezond?
Naar mijn mening bestaan er geen koekjes die zo gezond zijn dat je er onbeperkt van kunt eten…punt. Dat klinkt misschien als slecht nieuws, maar dat betekent ook dat áls je een keer een koekje eet, je net zo goed de allerlekkerste kunt pakken en niet diegene die in jouw ogen gezond zijn. Je ziet op optimavita.nl niet vaak recepten langs komen van gezonde koekjes, precies om deze reden. Ik merk namelijk dat veel mensen denken dat ze van ‘gezonde koekjes’ veel kunnen eten. Dit is absoluut niet het geval. Het blijven namelijk extraatjes die je naast jouw normale voeding eet. Daar zit nu eenmaal een grens aan. Bovendien bevatten ze vaak producten als (gedroogd)fruit, honing, stroop of andere suikervervangers, die voor je lichaam eigenlijk gewoon hetzelfde zijn als suiker. Omdat ik weet dat sommigen van jullie echte koekjesmonsters zijn en liever dagelijks een gezond koekje nemen dan een ongezonde, heb ik toch twee recepten geplaatst (hier en hier). Ik kies er zelf voor om niet te vaak koek te nemen. Als ik er dan een neem, dan lekker een ongezonde.

Koekjes appelmoes

Waarom val ik niet af?
Dit kan ontzettend veel redenen hebben. Misschien eet je toch meer dan je denkt, of beweeg je te weinig. Ook de overgang, stress, veel diëten of sommige aandoeningen kunnen hiermee te maken hebben. Ik schreef er al eens een uitgebreid artikel over.

Heb ik een gezond gewicht?
Vooral de vrouwelijke lezers van optimavita.nl zijn benieuwd of hun gewicht gezond is. Ik ben persoonlijk niet zo’n fan van het vergelijken van jouw lichaamsgewicht met een ‘norm’ want wie is normaal?? Ik heb wel eens mensen met licht overgewicht aangeraden niet verder af te vallen, bijvoorbeeld omdat ze al heel veel afgevallen waren, omdat ze al flink op leeftijd waren of omdat het anders een obsessie werd. Ook zijn er mensen met licht ondergewicht volgens de norm, die zich daar prima bij voelen en ook echt gewoon gezond zijn. Als je toch wilt vergelijken, kun je hier kijken of jij een gezond gewicht hebt. Ik bepaal liever niet alleen gewicht, maar ook vetpercentage en buikomvang. Waarom? Dat lees je hier.

Buikomvang

Hoe krijg ik een platte buik/sixpack?
Eigenlijk is het antwoord hierop een beetje hetzelfde als dat van de eerste vraag. Vetverbranding is namelijk cruciaal bij het krijgen van een strakke buik of een sixpack. Veel mensen denken dat ze door buikspieroefeningen een platte buik krijgen. Dat is helaas niet waar. Deze oefeningen versterken de buikspieren, maar als er een laagje vet overheen ligt zie je alsnog niet. Voor een sixpack is het belangrijk vetverbranding en het krijgen van sterke buikspieren te combineren.

Welke fruitsoorten kan ik het beste eten?
Vaak wordt gedacht dat het niet goed is om banaan, druiven en ananas te eten, omdat deze fruitsoorten veel suiker bevatten. Ik ben het hier niet mee eens en vind alle fruitsoorten een gezonde keuze. Het is inderdaad waar dat de ene soort meer suiker bevat dan de ander, maar ze bevatten ook andere gezonde voedingsstoffen! Een banaan bevat bijvoorbeeld meet suiker dan een appel, maar ook meer kalium en magnesium. Mijn tips zou daarom zijn om lekker af te wisselen. Ik adviseer om minimaal 2 stuks fruit per dag te eten. Iets meer is geen enkel probleem.

Fruitschaal

Is melk slecht voor je?
Ongeveer 80% van de wereldbevolking kan niet tegen lactose (melksuiker), ze krijgen hier darmklachten van als diarree, obstipatie, kramp of een opgeblazen gevoel. Omdat veel mensen deze klachten hebben, wordt melk vaak als ongezond gebombardeerd. In Nederland zijn er echter heel veel mensen die prima tegen lactose kunnen! Veel van ons zijn namelijk vaak met melk opgegroeid, waardoor ons lichaam gestimuleerd wordt om lactose te kunnen blijven verteren. Melk is dus zeker niet ongezond. Sterker nog, het bevat veel eiwit, vitamine B12, vitamine B2, calcium en magnesium. Stoffen waar ons lichaam veel aan heeft. Heb je geen klachten? Dan is mijn advies om lekker melk te blijven drinken!

Heeft een korte workout eigenlijk wel zin?
Ja! Ik zei net al even dat sinds een tijdje bewezen is dat korte, intensieve workouts super effectief zijn als het gaat om vetverbranding. Ook voor de conditie, coördinatie en het evenwicht hebben ze veel voordelen. In dit artikel lees je er meer over.

Donkey kick

Hoeveel moet ik eten?
Ook dat hangt af van héél veel factoren. Onder andere geslacht, leeftijd, werkzaamheden, beweging, en hormoonhuishouding hebben hiermee te maken. Daarnaast natuurlijk of je wilt aankomen, afvallen of stabiel wilt blijven in gewicht. Je kunt het berekenen, in dit artikel geef ik aan hoe. Deze berekening blijft altijd een schatting. De beste maat hiervoor blijft om af en toe op de weegschaal te staan. Als je afvalt eet je minder dan je behoefte, als je aankomt eet je meer dan je nodig hebt. Kom je er niet uit? Ga dan eens langs bij een diëtist bij jou in de buurt. Die kan je zeker helpen.

Ik hoop dat dit artikel je meer duidelijkheid heeft gegeven over jouw vraag! Als jij een andere vraag hebt, dan kun je die hieronder stellen. Ik maak regelmatig een ‘vraag maar raak’ video, ik kan die dus altijd daarin beantwoorden!

Groetjes, Marloes

Wat zou jij graag willen weten over voeding of bewegen?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (17)
 1. Renata 7 jarengeleden

  Hartelijk bedankt voor dit interessante en super handige artikel (door de links.) Moet veel tijd ingekropen zijn. Het zet weer aan tot nadenken en volhouden.
  Groetjes
  Renata

  Reageer
 2. Marvin 7 jarengeleden

  Heel herkenbare vragen inderdaad. Ook de vraag ‘hoe lang duurt het voordat ik ….. bereik’. Lastig om een concreet antwoord te geven op dat soort vragen, aangezien het afhankelijk is van zoveel factoren en het per persoon weer kan verschillen….

  Reageer
 3. janette 7 jarengeleden

  Hoeveel keer krachttraining zou jij doen in de week Marloes. Afgewisseld met cardio
  Groetjes Janette

  Reageer
 4. Laura 7 jarengeleden

  Hahaha.. ik had beter niet die BMI berekening kunnen doen! Als ik op mijn gewenste gewicht komt, ben ik alsnog te zwaar volgens die berekening! Pfff…

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Niks van aantrekken meid! Zoals ik al zei….hoe jij je voelt is zoveel belangrijker dan wat volgens de richtlijnen goed is.

   Reageer
 5. Sanne 7 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  ik heb een vraagje. Klopt het dat je van minder herhalingen en veel gewicht grotere spieren traint dan van veel herhalingen met weinig gewicht?
  En ik vraag me af hoeveel herhalingen en sets dan goed zijn..
  Sanne

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Je traint inderdaad meer op spiergroei bij weinig herhalingen met een hoog gewicht (bijv. 3×6 of 3×8). Ik werk zelf meestal met 3 sets van 10-20 herhalingen. Ik wissel het precieze aantal en het gewicht een beetje af, om mijn lichaam af en toe te verrassen 😉

   Reageer
 6. Tamara 7 jarengeleden

  Is het niet zo dat je door te WEINIG te eten het ook niet lukt om af te vallen?

  Reageer
 7. Kim 7 jarengeleden

  Bedankt voor de tips en erg herkenbaar wat je schrijft. Volgens de richtlijnen heb ik ondergewicht als ik mijn buikomvang meet, maar ik heb nu eenmaal een smal postuur en ik voel me goed. Het belangrijkste is uiteindelijk dat je je gezond voelt, en goed in je vel zit!

  Reageer
 8. Yasmin 7 jarengeleden

  Zijn er ook redenen zonder dat je te weinig eet dat het je ook niet lukt om aan te komen? Zoals stress, hormoonhuishouding? Net zoals bij mensen die het niet lukt om af te vallen?
  En hoe kom je zonder dat je teveel allerlei ongezonde troep zoals te veel suikers naar binnen werkt en je vetpercentage gezond houdt verantwoord aan?
  Anderzijds als ik me gezond voel dan is het ook goed behalve dat ik het vaak koud heb en dan voortal met handen, voeten en neus.

  Reageer
  • Cheyanne 6 jarengeleden

   I was really confused, and this answered all my quoeitsns.

   Reageer
 9. Gabriella 7 jarengeleden

  Hallo,

  Ik wil eerst even zeggen dat ik je artikels super handig vind. Bedankt daarvoor !

  Ik woon sinds augustus in Engeland en ben sindsdien doordat ik nu meer wandel en anders eet ben ik eerst 9 kilo afgevallen en nu ik sinds 3 maanden naar circuit en boks lessen ga ben ik nog eens 6 kilo dus in totaal 15 kilo afgevallen. Ik weeg nu 82 kilo en mijn eerste doel was om onder de 80 te komen maar het allerliefste zou ik onder de 75 kilo wegen. Nu weet ik van mijzelf dat ik een brede bouw heb dus dat ik niet super dun moet worden want dat gaat er niet mooi uit zien. Mijn vraag na dit hele verhaal is dat ik gewogen word na mijn sportlessen ( 1x in de week ) en dit gebeurd met zon speciale weegschaal die vetpercentage, spierpercentage etc. opmeet nu vraag ik mij af of zulke weegschalen wel kloppen ?

  Daarnaast vraag ik mij ook af of ik de BMI standaarden moet volgen want volgens mijn BMI zou ik 58 kilo kunnen wegen en nog gezond kunnen zijn en dat lijkt mij zo onwaarschijnlijk..

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Ja hoor, die weegschaal zal vast kloppen. Maar ‘s ochtends vroeg ben je altijd iets lichter dan later op de dag.

   Reageer
  • Sjef 7 jarengeleden

   Vaak zijn vetpercentagemetingen via de weegschaal onnauwkeurig, dus trek je hier niet teveel van aan. Een elektronische weegschaal meet je vet d.m.v. geleiding. Spieren en vet hebben namelijk een andere samenstelling. Als je echt je vetpercentage wilt meten, laat dit dan handmatig doen met een tang d.m.v. een vierpuntsmeting.

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: