Uit eten gaan: Hoe kiezen wij gezonde maaltijden?

3

Uit eten gaan is iets wat we graag doen. Of het nou een lunch is, of een warme maaltijd, wij vinden het super leuk en gezellig om samen met mensen ergens een hapje te gaan eten. Maar soms heb je van die weken dat je twee of soms zelfs drie keer in een week ergens een hapje gaat eten. Leuk is het dan absoluut, maar waar welke keuzes maak je dan wel, of juist niet. In dit artikel vertellen wij je onze ervaring. Marloes heeft hier een tijdje terug ook een artikel over geschreven. Hierin gaf ze 10 tips bij het uit eten gaan. Deze tips kun je hier lezen. Een aantal van deze tips pas ik ook vaak toe als ik uiteten ga, maar toch gezondere keuzes wil maken.

Wij vinden het belangrijk om gezond te leven. Maar genieten vinden we ook ontzettend fijn! Hier hoort af en toe lekker uit eten gaan dus gewoon bij. We vertellen je welke keuzes wij maken in een restaurant en waarom we hiervoor kiezen.

Ervaring Anneloes:
Een etentje begint met de plek waar je gaat eten. Is dit een “all you can eat” restaurant of kun je á la carte bestellen? Zelf ben ik geen fan van “al you can eat” restaurants. Als ik denk aan een wok-restaurant, denk ik vooral aan veel eten in een korte tijd. Ook is het soms zo dat de ene nog bij de wok staat en de ander zijn bord al weer leeg heeft en voor een tweede keer het eten gaat halen. Zelf vind ik dat niet gezellig. Veel gezelliger vind ik bijvoorbeeld een tapasrestaurant, waar je kleine hapjes bestelt en gewoon aan tafel blijft zitten. Je proeft samen een hapje en vervolgens nog een paar. Het nadeel van tapas vind ik dat je niet echt een gerecht eet, en relatief veel vlees of vis.Wat ik heel leuk vind is de restaurants waar je een echt ‘gerecht’ kunt kiezen. Meestal kies ik dan waar ik op dat moment echt zin in heb. Soms is het echter al lang geleden dat ik uit eten ben geweest en kan ik watertandend naar de menukaart kijken om vervolgens zoveel lekkers te zien, dat ik geen keuze kan maken. Van dit soort momenten geniet ik van de gezelligheid, het eten en de wijntjes.

Collage uit eten

Anders wordt het, als ik die week of periode meerdere bijzondere dingen heb omtrent het eten. Over het algemeen eet ik gezond en vind het niet erg als dit een keer niet zo is. Hier geniet ik dan oprecht van, maar soms zijn er periodes dat je vaak een lunch, bbq of een etentje hebt. Dan ga zijn mijn keuzes toch anders dan wanneer het bij één etentje blijft. Dan laat ik bijvoorbeeld het stokbrood voor wat het is en kies ik een gerecht wat ik lekker vind, maar kijk ik ook naar de samenstelling van een gerecht en maak ik een bijzondere keuze, dan wanneer ik bijvoorbeeld in de eerste situatie zou doen. Meestal vraag ik of ik wat extra groente mag en begin ik met het eten hiervan, zodat ik daarvan alvast gevuld ben. vervolgens eet ik de vis of het vlees en als laatste het koolhydraat product (patat, aardappel etc.) wat ook vaak wordt toegevoegd aan het gerecht. Meestal zijn de porties zo groot, dat ik mijn bord niet leeg eet en dan blijft het koolhydraat product over. Waar ik ook rekening mee houd is het alcohol gebruik. Meestal bestel ik dan één wijntje, omdat ik dat erg lekker vind en de rest van de avond drink ik water of een light frisdrank. En dan het toetje. Ik ben gek op toetjes, maar vaak sla ik deze over omdat ik mijzelf de vraag stel of ik er écht zin in heb, of omdat ik het eet omdat ik het lekker vind. Meestal is het laatste het geval. Zeker als mijn bord niet leeg is, is een toetje echt puur uit gewoonte en niet omdat ik er echt zin in heb. Zo probeer ik op deze momenten lekker te eten maar toch bewust te kiezen.

Ervaring Marloes:
Eigenlijk ben ik het gewoon compleet met Anneloes eens. Als ik een hele tijd niet uit eten ben geweest, kies ik gewoon lekker waar ik op dat moment zin in heb. Als ik veel speciale gelegenheden heb, let ik wat meer op wat ik kies. Vroeger was ik een echt toetjesmens en dronk ik met gemak 3 of 4 wijntjes tijdens een etentje. Dit is de laatste tijd flink veranderd. Ik neem tegenwoordig vrijwel nooit een toetje, omdat ik er geen behoefte meer aan heb. Ik neem dan liever later in de week ergens een ijsje :). Ook drink ik vrijwel nooit meer dan 1 of 2 wijntjes, omdat ik mezelf heb aangewend om langzamer te drinken en meer te genieten.

IMG-20140802-WA0008

Anneloes houdt erg van een gerecht met vis/vlees, aardappel en groenten. Bij mij is dit geen favoriet. Ik houd ontzettend van buitenlands eten. Van tapas tot Indonesisch, Japans, Mexicaans en Indiaas, ik vind het allemaal heerlijk. Veel vlees, zoals bijvoorbeeld in een Grieks restaurant, is minder aan mij besteed, al vind ik spareribs op zijn tijd wel echt heel lekker!

Vaak neem ik dus gewoon waar ik zin in heb, ik eet langzaam en probeer optimaal te genieten. Als ik wel besloten heb om gezonde keuzes te gaan maken, dan skip ik vaak het voorgerechtje of ik neem een kleine salade of een klein voorgerechtje met vis. Ik begin dan altijd met een glas spa rood met een citroentje, of met een glas cola light of een rivella. Bij het hoofdgerecht neem ik vaak wel lekker een wijntje.
Vervolgens kies ik voor een gerecht met vis, dit is namelijk mager én ik vind het ontzettend lekker. Ik vermijd dan natuurlijk wel de gebakken vissoorten, zoals lekkerbek of gefrituurde tong. Deze bevatten namelijk veel slechte vetten. Ook neem ik wel eens mager vlees (biefstukreepjes, rosbief, tartaar, wild etc.) of kip. Vegetarische gerechten vind ik ook heerlijk, maar ik let dan wel goed op de hoeveelheid kaas in het gerecht. Vaak is de portie namelijk veel te groot, waardoor het gerecht alsnog ontzettend vet en calorierijk is. Net als Anneloes eet ik eerst mijn groenten en mijn vlees of vis en bepaal ik daarna pas hoeveel trek ik nog in de rest heb. Vaak heb ik dan aan een paar patatjes of een klein schepje rijst voldoende. Als ‘toetje’ neem ik vaak een kop koffie, waar vrijwel altijd een lekker koekje of stukje chocolade bij zit. Hier geniet ik dan heerlijk van. Op deze manier kun je prima uit eten op een gezonde manier.

Dit zijn onze ervaringen met uit eten gaan. In de praktijk krijgen wij vaak vragen over hoe je bewuste keuzes kan maken in een restaurant. Vergeet vooral niet te genieten als je uit eten bent! Je hoeft echt niet altijd de beste keuze te maken. Een keer eten waar je op dat moment echt zin in hebt, ook al zijn dat spareribs met patat en mayo, is niets mis mee. Er is dan wel een voorwaarde, geniet er dan extra van en pak gewoon de volgende dag je gezonde leefstijl weer op. Onthoud dat genieten een heel belangrijk onderdeel is van (gezond) leven!

Groetjes, Marloes en Anneloes

Hoe doe jij dat als je meerdere keren in een periode uit eten gaat? 

 

 

13 reacties

  1. Hee ik ben ingeloot voor de opleiding voeding en dietiek.
    Ik wilde hem al heel lang gaan doen en ben nu eindelijk ingeloot.
    Nu vroeg ik me alleen af ik heb nooit scheikunde gehad en vond dit altijd vrij moeilijk op school?
    Zou hierdoor de opleiding voor mij erg lastig worden?

    En is het veder een moeilijke opleiding buiten het sheikunde om

    ook vroeg ik me af of de baangarantie en lonen goed zijn voor de dietiste :)?

    Hopelijk kun je me een beetje helpen?

    Groetjess

    Daphne

    1. Scheikunde is voor veel mensen inderdaad pittig. Je kunt het boek ‘basischemie’ alvast aanschaffen om je kennis bij te spijkeren. Het is een vrij pittige HBO opleiding, maar dat komt vast wel goed :). Baangarantie heb je helaas niet, momenteel zijn er weinig vacatures. Je verdient prima, maar het is zeker geen topsalaris. Als je diëtist wordt om rijk te worden, kun je beter een ander vak kiezen ;). Veel succes in ieder geval!

      1. Hee thanks voor je reactie!
        weet jij misschien ook het verschil tussen een voedingsdeskunde en een dietist?
        Want ik zie nu ook heel veel meiden die een hbo voedingsdeskundige opleiding hebben gedaan en eigenlijk ook mensen begeleiden met allergien, diabetes hoge bloeddruk etc?

        X D

  2. Met uiteten kijk ik daar meestal niet zo naar. Ik houd namelijk ook heel erg van toetjes.

    Ik heb wel een vraag.
    In juli is het een drukke maand waarbij ik veel moet overwerken. Wij mogen dan voor 7 euro per persoon aan eten bestellen/kopen. Wij hebben echter alleen een magnetron op het werk. Collega’s komen toch al snel bij afhaaleten zoals chinees, friet, etc. Maar we kunnen ook naar een supermarkt in de buurt.
    Heb jij tips/voorbeelden om dan toch een zo gezond mogelijke maaltijd te eten?

    1. Ik vind het zelf dan wel fijn om rauwkost, een blikje vis en bonen (opgewarmd) door elkaar te doen. Dan heb je wel erg veel eiwit, maar ik vind het zelf erg lekker. Blikjes vis (met water) zijn sowieso een goed idee en toen ik ongeveer hetzelfde had als jij werd ik ook creatief met vleeswaren.

  3. Ik ben nu heel toevallig 2 dagen op rij uit eten gegaan voor de lunch en toen moest ik toch wel even goed denken wat de meest “verantwoorde” keuze was. Ik let dan meestal op zaken als: is er veel saus bij het gerecht, is het met frietjes of brood, krijg ik er genoeg groenten bij? Dus vrijdag had ik dan gekozen voor gegrillde gamba’s waar ik nog wat salade bij kreeg en wat aardappelpuree (had keuze tussen brood, frietjes, pasta of purree en van dat laatste krijg je meestal een hele klein portie, dus dat was goed gekozen) en de zaterdagmiddag ging ik ook lunchen en had die dag nog geen ontbijt gehad, dus toen heb ik er minder naar gekeken en was het een superlekkere toast champignons met appeltjes, brie en spek mmmmmmm

    leuk, trouwens, dit artikel! En goede tip van Anneloes, om het koolhydraatrijke voedsel zo veel mogelijk aan de kant te houden.

  4. Ik ga niet zo vaak uit eten, dus wanneer ik wel ga probeer ik ook gewoon zoveel mogelijk te genieten. Ik ben een grote eter, dus kan een all you can eat concept wel waarderen 😉 De rest van de week houd ik me dan gewoon weer netjes aan m’n ‘normale’ eetpatroon!

  5. Zou je ook een artikel kunnen maken voor lunchen buiten de deur. Soms denk je een gezonde keuze te maken, maar blijkt dit toch niet zo gezond te zijn.
    Misschien heb jij een aantal tips om een betere keuze te maken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram