| 22 november 2015

Trend: De Smoothie Bowl, is dit gezond?

Smoothie bowl

Ik zie de laatste tijd een nieuwe trend in gezondheidsland, namelijk de smoothiebowl! Ik vind dit een ontzettend leuk idee, je kunt er ontzettend leuke maaltijden mee maken. Er zitten in mijn ogen ook kleine nadelen aan. Ik vertel je wat een smoothiebowl is, ik heb mijn eigen favoriete smoothiebowl-recept gemaakt en ik vertel je de voordelen en nadelen van dit leuke gerechtje.

Wat is een smoothiebowl?
Het woord zegt het eigenlijk al een beetje. Bij een smoothiebowl maak je een smoothie, gewoon zoals je dat gewend bent. Deze zou je normaal gesproken in een beker doen en opdrinken. Nu doe je hem in een kom. Het voordeel is, dat je er vervolgens veel makkelijker dingen aan kunt toevoegen. Je kunt toppings over jouw smoothiebowl verdelen! Voorbeelden van lekkere en gezonde toppings zijn:

  • Vers fruit
  • Gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, vijgen, dadels etc.)
  • Noten
  • Zaden en pitten (lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten etc.)
  • Gojibessen, moerbeien of andere superfoods naar keuze
  • Kokos
  • Cacoa nibs
  • Muesli, brinta, granola of andere ontbijtgranen naar keuze
  • Kaneel of eventuel andere kruiden naar keuze

Collage smoothie bowl

Mijn receptje
Natuurlijk moest ik er ook eentje maken. En hoe kan het ook anders dan dat ie met banaan is!? Ik mengde 1 banaan, 150ml melk en 150ml kwark met een staafmixer. Waarom ik hiervoor koos, dat vertel ik hieronder. Ik goot dit in een kom en als topping strooide ik er kokoschips, pecannoten en wat koek- en speculaaskruiden overheen. Zo werd mijn smoothiebowl lekker zoet, maar met een kleine bite en een beetje pit. Ik heb er heerlijk van genoten!

Wat zijn de voordelen en de nadelen?
Zo’n smoothiebowl klinkt gewoon ontzettend gezond right!? Dat is het natuurlijk ook, maar er zijn wel een aantal aandachtspuntjes.

Voordelen: het is snel, makkelijk te maken, je knikkert gewoon van alles bij elkaar en je hebt een gezond ontbijtje. Ook kun je eindeloos variëren met dingen die jij lekker vindt. Vaak heb je ingrediënten voor zo’n bowl wel in huis, als je even door je kasten neust. Daarnaast bevat het natuurlijk gewoon ontzettend veel voedingsstoffen, als je voor gezonde producten kiest! Tenslotte vult het beter dan een smoothie, omdat het langer duurt voordat je het op hebt. Met een lepel eet je nu eenmaal langzamer dan als je iets drinkt, hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel!

Nadelen: Het grote nadeel vind ik dat je smoothiebowl gemakkelijk veel calorieën kan bevatten, als je veel toppings toevoegt. Ook gezonde producten bevatten namelijk soms veel calorieën. Vooral noten, pitten, zaden en gedroogd fruit zijn calorierijk. Dat betekent niet dat je het beter niet kunt toevoegen, ze bevatten namelijk ook veel goede voedingsstoffen! Ik raad je aan om een beetje op te passen met de hoeveelheid.

Zaden2

Mijn tips
Om jouw perfecte gezonde smoothiebowl te maken, heb ik een aantal tips voor je:

  • Gebruik niet alleen fruit voor je smoothie, maar ook yoghurt, kwark, melk of groenten. Fruit bevat van nature veel suiker. Dit is in kleine hoeveelheden niet zo erg, maar 5 stuks fruit in een smoothie zorgt ervoor dat je veel suiker binnen krijgt.
  • Om dezelfde reden als hierboven, kun je ook beter niet teveel vruchtensap toevoegen.
  • Voeg niet alleen melk toe, maar ook yoghurt of kwark. Dit bevat meer eiwitten, waardoor je langer een vol gevoel houdt.
  • Kies voor yoghurt of kwark zonder smaakje, anders bevat het vaak veel suiker en/of vet.
  • Als je nog meer verzadiging wilt, kun je 2-3 eetlepels brinta, havermout, muesli, gezonde granola of zemelen toevoegen. Deze producten bevatten voedingsvezels, die goed zijn voor je darmen en je een vol gevoel geven.
  • Probeer matig te zijn met energierijke toppings. Ik probeer altijd maximaal 25g noten, pitten en zaden toe te voegen en hooguit een klein handje rozijnen of maximaal 2-3 stuks gedroogd fruit. Ook met kokos probeer ik een beetje op te letten, ik ga meestal uit van maximaal 15g.

Green-Smoothie-Bowl-2 Bron foto

Ik hoop dat je zo iets meer een richtlijn hebt voor het samenstellen van jouw perfecte smoothiebowl! Leef je dus lekker uit met verschillende soorten fruit, yoghurt, melk, kwark en de verschillende andere gezonde toppings.

Mijn conclusie
Naar mijn idee is de smoothiebowl een super leuke variant op een gezond ontbijtje (of zelfs als lunch!). Het is denk ik wel belangrijk dat je een klein beetje let op wat je toevoegt en hoeveel je daarvan gebruikt. Zo lang je dit doet, past dit gerechtje perfect in een gezonde leefstijl

Groetjes, Marloes

Hoe zou jouw perfecte smoothiebowl eruit zien?

7 reacties

  1. Hoi Marloes, eerst wil ik je zeggen dat ik sinds een maand je site volg en vind het hartstikke leuk. Complimentje voor hoe je het doet. Oke en nu de smoothie_bowl: magere kwark, magere yoghurt, 3 lepels muesli, 1 banaan, 1 mandarijntje en 2 theelepels zwartebessen jam light. Groetjes yvonne.

    1. Hoi Marloes.
      Ik volg je pas van deze week en ik vind het top.
      Gistermorgen je eiwitwafels met havermout gebakken
      en deze waren goed gelukt.
      Smaak was oke en ze bleven niet plakken.
      Grt Annie

  2. Grappig dat dit zo heet dat wist ik niet. Wij eten als gezin (ik, manlief en zoon van 20 maanden) vaak sochtends dus blijkbaar een smoothiebowl. Wij maken m altijd van volle yoghurt, rijpe bananen, havermout en soms wat pure chocolade er door of noten. Prima ontbijt. Enige nadeel is volgens mij ook dat t allemaal geblenderd is waardoor je minder hoeft te kauwen en je lichaam er mijn inziens wat minder mee hoeft te doen en t dus sneller als suikers kan opnemen. Of zal ik dat mis hebben?
    Groetjes Marjolein

  3. Ik zou dan gaan voor kwark, een stukje avocado, courgette, spinazie, banaan en een halve appel. Als topping zou ik dan kiezen voor kokos en cacao (of een beetje pure hagelslag) of pecannoten met een beetje muesli.
    Ik heb net bananenpannenkoekjes met brinta op, maar ik krijg hier spontaan weer trek van, haha.

  4. Hai Marloes,
    Leuk artikel over de smoothiebowl! Ik vraag me af of je de geblenderde ingrediënten kan bewaren in de koelkast om het vervolgens de volgende dag op te eten. En dan dus verse toppings eroverheen te doen. Of is het toch beter om het meteen na het klaarmaken op te eten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram