Tips voor een Gezonde Barbecue!

Bovenaan

Ongeveer een jaar geleden schreef ik een artikel over een gezonde barbecue. Omdat dit alweer een tijdje geleden is en ik nog wel een aantal extra ideeën heb, schrijf ik hier nog een artikel over. Ik krijg heel vaak vragen over dit onderwerp en merk dat het oudere artikel niet altijd even goed gevonden wordt. Nu het zomer wordt, daarom nog even wat extra aandacht voor het fenomeen ‘barbecue’!

Ik zal eerst nog even kort een aantal tips geven, die ik in het vorige artikel uitgebreider heb besproken. Wil je hier dus wat meer informatie over, klik dan even hier.

  • Neem niet teveel stokbrood met kruidenboter.
  • Zorg voor veel groenten die je rauw kunt eten (tomaat, komkommer, radijs, wortel, paprika etc.), dat hapt gemakkelijk weg! Serveer eventueel hummus als dip erbij!

P1040725

  • Kies voor mager vlees of voor vis.
  • Marineer vlees en vis, dan heb je minder behoefte aan een sausje
  • Maak groentenspiesjes voor op de barbecue, of leg er een maïskolf op.
  • Alcoholische dranken tikken hard aan in calorieën. Drink liever water, spa rood of eventueel light frisdranken, crystal clear of rivella. Deze alcoholvrije cocktail of deze zelfgemaakte radler zijn ook leuke ideeën.

Collage2

   • Maak een fruitsalade of leg een banaan in de schil op de barbecue. Ik plaatste eerder ideetjes voor fruitsalades die iets specialer zijn dan ‘normaal’. In dit artikel over toetjes vind je een luxe salade. Hier vind je er een met watermeloen en binnenkort verschijnt er nog een idee voor een heerlijke tropische fruitsalade! Je ziet hierboven alvast een preview.

Dan nog wat extra tips om je barbecue op een leuke manier gezond te maken.

   • Deze salades zijn super simpel te maken en ontzettend lekker!
   • Verpak een kleine aardappel in aluminiumfolie, je kunt hier eventueel een beetje olijfolie, wat knoflook en kruiden aan toevoegen. Leg deze ongeveer een half uurtje op de barbecue, afhankelijk van de grote van de aardappel. En klaar is je heerlijke gepofte aardappel!
   • Maak lekkere magere sausjes, bijvoorbeeld deze tzatziki of deze guacamole.

Collage1

 • Eet langzaam! Je hebt vaak de neiging om (zeker in het begin als je trek hebt), veel te eten. Hierdoor merk je minder snel dat je voldoende hebt gegeten. Neem de tijd voor het eten en probeer alles goed te proeven en vaak te kauwen.
 • Probeer de hoeveelheid vlees die je eet te beperken. Ik probeer meestal maximaal 2 stukjes vlees te eten en de rest aan te vullen met rauwkost, salades en eventueel brood of aardappel.
 • Haal het klokhuis uit een appel, snijd hem in plakken, strooi er wat kaneel op en leg deze op de barbecue. Ook kinderen zullen hiervan smullen!
 • Neem als toetje geen roomijs, maar maak zelf ijs van vers fruit dat je invriest. Recepten vind je hier en hier.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze (aanvullende) tips. ik wens jullie allemaal heel veel barbecue-plezier!

Groetjes, Marloes

Bron foto bovenaan.

Wat is jouw favoriete gezonde-barbecue-tip!?

6 reacties

 1. Krijg zin om gezond te bbq’en!!! 🙂 Nu moet het weer hier nog een beetje meewerken… haha!

  Kun je eigenlijk ook zoete aardappel op de BBQ poffen zoals een gewone aardappel???

  Gr. Bart

  1. Hier is het weer super :). Zoete aardappel kan inderdaad ook! Die zijn alleen wel wat groter, dus hebben langer garing nodig. Of gewoon in stukjes snijden 🙂

 2. Met onze afdeling hadden we gisteren bij een collega thuis als afsluiting van het schooljaar een BBQ georganiseerd. Ter voorbereiding had ik met haar alle ingrediënten in huis gehaald, een aantal recepten klaargelegd en iedereen er was, gingen we aan de slag om samen voor de voorbereiding te zorgen. Meteen een leuke team-activiteit!

  Hiervoor had ik de heerlijke BBQ-recepten hier van de site gehaald. Net als het recept voor het ‘zomers drankje’. Dat vond iedereen zo lekker, dat er bijgemaakt moest worden.

  En een collega kwam aan mij vragen, of ze de recepten mocht hebben! Kortom, iedereen heeft genoten!
  Dankjewel voor alles wat al op je site stond en voor de aanvullingen van vandaag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram