Afvallen Gezonde producten Voeding Voedingstips

Tips: Impulsaankopen in de Supermarkt voorkomen

Door

Boodschappen

Wat zijn er toch veel verleidingen als je in de supermarkt rondloopt. Ik merk dat ik heel regelmatig met meer thuis kom dan eigenlijk de bedoeling is. Soms zijn dat gezonde producten, maar soms ook minder gezonde. Het aanbod aan voedingsmiddelen is nog nooit zo groot geweest als tegenwoordig, bovendien hebben de meeste mensen ook het geld om af en toe wat extra’s te komen. Daardoor is het weerstaan van deze verleiding extra moeilijk. In dit artikel geef ik je een aantal tips!

Van nature wil ons lichaam voorkomen dat we afvallen. Als we kijken naar onze voorouders, moesten deze altijd vechten om voldoende voedsel binnen te krijgen. Soms kwam dit door het aanbod, bijvoorbeeld in tijden van oorlogen. Vaak kwam het echter ook doordat er simpelweg niet genoeg geld was om ruim in de kopen. Beide problemen hebben wij over het algemeen niet meer. Ons instinct is er echter niet anders op geworden. Als ons lichaam voedsel ziet, hebben we nog steeds de neiging het mee te nemen en op te eten.

Het is dus heel verklaarbaar waarom we soms veel te veel meenemen uit de supermarkt. Aan deze verklaring hebben we alleen niet zo veel, we zullen moeten omgaan met de omstandigheden zoals die er nu zijn. Daarom is het naar mijn idee veel belangrijker om te denken in oplossingen. Wat kun jij zelf doen om te voorkomen dat je veel te veel (ongezonde) voedingsmiddelen mee neemt tijdens jouw boodschappen-trip. Ik heb hier een aantal tips voor je!

Schermafbeelding 2015-06-18 om 21.31.20

1. Ga zo weinig mogelijk naar de supermarkt
Een tijdje terug ging ik 1x per week naar de supermarkt. Ik ging hooguit nog 1x als ik dingen was vergeten of als er onverwachts bezoek kwam. Je hebt op deze manier ook maar 1-2x de verleiding van al het lekkers, dat helpt ontzettend! Koop veel producten die je in kunt vriezen, zoals diepvriesgroenten of een half brood in plaats van een hele. Zo heb je altijd een voorraad en heb je geen reden om vaker naar de winkel te moeten. Hoe vaker je gaat, hoe vaker je de verleiding moet weerstaan. Vinden jullie het trouwens leuk om eens een artikel/video te zien met tips voor boodschappen doen voor een hele week!? Ik bedoel dan tips over gezonde producten die lang houdbaar zijn.

2. Maak een lijstje
Heel cliché, maar o zo waar! Met een lijstje ga je gericht op pad. Als je in de supermarkt nog moet gaan bedenken wat je wilt gaan eten, zal je eerder ook aan minder gezonde dingen denken. Het is dan extra verleidelijk om een lekker toetje mee te nemen, of iets lekkers voor ‘s avonds. Bovendien kun je vooraf je voorraad checken als je een lijstje maakt, dus het scheelt je ook nog eens heel veel geld én je hoeft minder producten weg te gooien. Natuurlijk is het dan nog wel zaak om je aan je lijstje te houden, maar je hebt in ieder geval een stap gemaakt.

3. Ga ‘s ochtends vroeg naar de supermarkt
Ken je dat? Dat je ‘s ochtends nog heel gemotiveerd bent om gezond te leven, maar dat dit voornemen in de loop van de dag afneemt!? Dit komt doordat je aan het eind van de dag steeds meer vermoeid raakt, je doorzettingsvermogen en wilskracht neemt dan ook af. Om die reden werkt het super goed om je boodschappen in de ochtend te doen. Natuurlijk moet dit wel in je schema passen, maar als het lukt is het een gouden tip.

P1080646

4. Zorg ervoor dat je geen honger hebt
Ook dit advies is waarschijnlijk algemeen bekend, maar ga niet naar de supermarkt als je nog niet gegeten hebt! Het kan zelfs helpen om een gezonde snack te nemen voordat je weg gaat. Zeker als je daarbij een flink glas water of een grote kop thee drinkt, is je honger even weg voor een tijdje. Hierdoor kun je beter focussen op wat je zou gaan kopen. Als je wel trek hebt, ben je veel gevoeliger voor geuren in de winkel of voor het zien van lekkere dingen.

5. Bedenk goed of je alleen gaat, of dat je iemand mee neemt
In veel gevallen is het verstandig om alleen naar de winkel te gaan. Als je je kinderen meeneemt, of je partner, zijn er meerdere paren ogen die verleid kunnen worden door al het lekkers. Je moet dan extra sterk in je schoenen staan om je niet te laten overhalen. Soms kan het echter helpen om juíst iemand mee te nemen, bijvoorbeeld een vriendin die net zo met gezond leven bezig is als jij. Je kunt elkaar op die manier steunen en vooraf afspreken dat jullie er iets van zeggen als de ander iets ongezonds koopt.

display-met-snoep

6. Vermijd ‘lastige’ gangpaden, of loop er zo snel mogelijk doorheen
Snoep, koek en snacks staan vaak allemaal bij elkaar in een aantal gangpaden. Als je weet dat je het lastig vindt om hier doorheen te lopen, vermijd ze dan gewoon! Als je er écht even doorheen moet om iets anders te pakken, bedenk dan goed vooraf wat je wilt pakken en ga resoluut op je doel af om zo snel mogelijk het gangpad te verlaten. Ook nu is een lijstje weer super handig, want als je gaat twijfelen over welke koekjes je gaat nemen, dan wordt de verleiding alleen maar groten. Wist je trouwens dat de gezonde producten over het algemeen langs de buitenranden van de supermarkt staan!?

7. Neem een mandje in plaats van een karretje
Hier past minder in, dus je zult je eerder aan je inkoop-plan houden. Chips en andere snacks nemen relatief veel ruimte in, je mandje is dan veel te snel vol. Kies bij voorkeur voor een mandje dat je zelf moet tillen, niet zo’n variant met wieltjes. Je wordt nu namelijk gestimuleerd om sneller je boodschappen te doen, anders moet je nog langer dat zware mandje tillen.

Ik hoop dat je iets met deze tips kunt! Ik ben erg benieuwd of jij nog aanvullende tips hebt voor je mede optimavita-bezoekers. Ik vind het erg leuk als je jouw ervaringen deelt in de reacties.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw tip om impulsaankopen in de supermarkt te voorkomen?

Bron laatste foto

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (16)
 1. Mickey 7 jarengeleden

  Goede tips, alleen het minder in de supermarkt komen zal mijn baas niet zo leuk vinden denk ik haha! En het mandje is hier ook echt een winkelwagentje omdat het anders te klein is voor een gezin van vier. Hier ook heel bewust bezig met voeding, probeer er ook echt op te Letten dat we als gezin zo gezond mogelijk eten. En daar helpt deze site enorm bij!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Dank je wel Mickey!

   Reageer
  • Alia 7 jarengeleden

   In dat geval zou je ook een mandje in je kar kunnen zetten of tassen.

   Reageer
 2. Rungirl4fun 7 jarengeleden

  Leuk onderwerp . Ja, graag tips over lang houdbare boodschappen? Ik koop altijd nog te veel niet houdbare producten. Kan mijn draai daar nog niet in vinden. Koop nog te veel verse groenten(zoals wortelen, paprika, komkommer, cherry tomaatjes) maar ook kwark,, yoghurt bv. Lastig. ( video=altijd leuk?)
  groetjes?

  Reageer
 3. Lilian 7 jarengeleden

  Ik ben goed bezig als ik dit zo lees 🙂
  Ik maak al jaren voor de hele week een plan wat we eten, ga met een lijstje boodschappen doen en haal houdbare dingen in de aanbieding. Ook ga ik in de ochtend boodschappen doen. Onze jongste gaat altijd mee. Als de oudsten twee ook mee gaan heb ik toch geen vollere kar, want ik heb vanaf dat ze klein zijn al een regel. Ze mogen altijd zoet brood beleg kiezen. Maakt niet uit welke.
  Het is voor mij makkelijk om voor de hele week boodschappen te doen. Ik heb 2 vriezers en mijn man neemt elke dag de groenten en fruit vers mee van zijn werk.

  Reageer
 4. Vera 7 jarengeleden

  Voor mij geldt niet dat mijn beurs ruim genoeg is voor veel extraatjes. Wat ik wel zie, is dat gezonde producten niet altijd goedkoop zijn. Dat maakt het soms ook wel eens lastig. Zeker als ik kijk naar gezonde vleesproducten of beleg.
  Iets wat voor mij werkt, is niet te veel tijd besteden aan het boodschappen doen. Hoe meer tijd ik heb, hoe rustiger ik door de paden loop en alles bekijk. Boodschappen doen met een lijstje en haast werkt voor mij een stuk beter!
  Boodschappen doen na het sporten werkt voor mij trouwens ook goed. Dan voel ik me ‘gezond bezig’ en winkel ik ook gezond. Dus dat ga ik nu maar eens doen: eerst een rondje hardlopen en dan de week-boodschappen halen. 😉

  Reageer
 5. Lotte 7 jarengeleden

  Mijn tip is: als je een lijstje maakt, schrijf deze dan op volgorde van je route. Als je steeds heen en weer moet lopen omdat je lijstje niet op volgorde staat, kom je veel vaker je verleidingen/lastige paden tegen.

  Verder voel ik mezelf altijd trots als ik het voor elkaar heb gekregen om geen chocola/koek mee te nemen. Aan dat gevoel denk ik als ik het even moeilijk heb bij de lastige schappen!!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Heel slim! Dat gevoel is inderdaad goed 🙂

   Reageer
 6. Theodoortje 7 jarengeleden

  Ja zeker goede tips!
  Ik doe eigenlijk altijd op maandag de grote weekboodschappen, net nadat ik gezwommen heb. Dat werkt inderdaad goed!
  Maar tips voor de lang houdbare gezonde producten vind ik zeker fijn!

  Reageer
 7. Marvin 7 jarengeleden

  Voor mij de belangrijkste tip is toch wel om GEEN honger te hebben als je boodschappen gaat doen. Haha, wat heb ik dan zin om allerlei, veel te ongezonde, troep mee te nemen. Dan moet ik wel ff streng zijn voor mezelf en het laten liggen…

  Reageer
 8. Catho 7 jarengeleden

  Handige tips! Ik zou het heel erg leuk vinden om meer filmpjes te zien i.v.m. boodschappenlijstjes, boodschappen doen… Of boodschappenshoplogs! 🙂

  Reageer
 9. Ilonka 7 jarengeleden

  Ja! Graag meer informatie over de weekboodschappen! (Vanwege tijdgebrek eigenlijk ook geen tijd om vaker boodschappen te doen =p)
  Ik heb veel moeite met verse producten, gooi vaak veel groenten weg (woon alleen, dus vaak veel over) Bij de Jumbo voorgesneden groente alleen in 400gr zakken 🙁
  Ipv (ijsberg)sla koop ik tegenwoordig spitskool, dit blijft langer goed. Qua smaak maakt het me niet uit of ik een salade maak met ijsberg sla of met kool 🙂

  Ik ben gek op je blog! Als onderdeel van mijn poging tot een gezonder leven ‘moet’ ik van mijzelf iedere dag bezig zijn met lezen over gezond leven. Dus jouw blog, Pinteresten of een (deel van een) documentaire kijken. Houdt me ook ‘s avonds gemotiveerd om door te gaan 🙂

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Super bedankt voor je lieve compliment Ilonka! Het artikel staat vandaag online 🙂

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: