Feiten en fabels Persoonlijk Voeding

(Te)veel gegeten met Pasen! Wat nu?

Door

Paasbrunch

Ik hoop dat jullie hele fijne paasdagen hebben gehad! Op feestdagen staat bij de meeste mensen samen zijn en gezelligheid voorop, vaak gaat dit gepaard met veel en lekker eten. Gezond eten zetten we even aan de kant en we genieten van lekkere dingen. Voor veel van ons (inclusief mijzelf!) zal dit betekenen dat de weegschaal een kilo of zelfs meer aangeeft dan voor deze dagen. In dit artikel geef ik je tips over wat je hieraan kunt doen.

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of je het vervelend vindt dat je iets zwaarder bent geworden. Ik ga er in dit artikel vanuit dat dat het geval is, anders had je vast niet op ‘lees verder’ gedrukt :-). Ookal ben je niet te zwaar, dan is het naar mijn mening toch belangrijk om je gewicht in de gaten te houden. Dit hoeft niet perse door op de weegschaal te gaan staan, vaak voel je aan je kleding dat het tijd is om weer even op te gaan letten.

Bedenk goed dat het gewicht dat je in 1-2 dagen aankomt, niet alleen vet is. Vaak houd je meer vocht vast als je meer gegeten hebt en daarnaast zitten je darmen voller. Je zult daarom merken dat een deel van het gewicht er na 1-2 dagen er alweer af is.
Mijn belangrijkste tip voor dit artikel is dan ook om ‘gewoon’ je normale ritme weer op te pakken. Je zult merken dat je lichaam zich ook weer aanpast en dat je het aangekomen gewicht weer snel kwijt zult zijn. Ik weet echter uit eigen ervaring dat het na een paar dagen snoepen moeilijk kan zijn om je gezonde eetpatroon weer op te pakken. Daarom hieronder een aantal bruikbare tips:

  1. Voel je niet schuldig als je teveel hebt gegeten, maar kijk terug op een aantal prachtige dagen waarin je heerlijk hebt genoten.
  2. Eet voldoende tijdens ontbijt, lunch en de warme maaltijd. Ga  niet minder eten om de aangekomen kilo’s te compenseren, je hebt op deze manier juist extra kans op lekkere trek!
  3. Als je weet dat je rond een bepaalde tijd van de dag meer lekkere trek hebt, neem dan een goed verzadigend tussendoortje. Je kunt denken aan yoghurt met fruit, een gekookt ei of een extra boterham. Kijk ook eens bij de tussendoortjes-categorie op de website.
  4. Drink voldoende! Zoals ik laatst schreef, is honger en dorst voor je hersenen moeilijk te onderscheiden. Je voorkomt op deze manier dat je gaat snaaien terwijl je eigenlijk dorst hebt.
  5. Ga vandaag sporten. Dit is een perfecte methode om motivatie te vinden om je gezonde leefstijl weer op te pakken. Door te sporten maak je gelukshormonen aan en zul je je goed gaan voelen. Als je geen tijd hebt om te sporten vind je vast 10 minuten om mee te doen met één van m’n video’s.
  6. Heb je nog lekkere dingen over van de paasdagen? Maak dan afspraken met jezelf. Spreek bijvoorbeeld af dat je per dag maximaal 3 paaseitjes mag nemen en houd je hieraan.
  7. Weet je van jezelf dat je je niet gaat houden aan bovenstaande tip, deel je lekkernijen dat uit op je werk, in de buurt of gooi het desnoods gewoon in de prullenbak!
  8. Ga boodschappen doen en koop gezonde producten die je lekker vindt. Zorg ervoor dat als je de koelkast open trekt op zoek naar een snack, je direct tegen gezonde producten aankijkt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor fruit, rauwkost, gerookte zalm, ei (als je nog niet genoeg hebt gehad), rosbief, filet americain, volkoren crackers etc.
  9. Stel niet uit, begin nu!

De paasdagen waren super, ik heb heerlijk genoten van mijn familie en vrienden en het lekkere eten, maar nu is het weer even genoeg geweest. Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad. Mocht je nog vragen hebben dan kun je die stellen bij de reacties.

Ik pak mijn vertrouwde gezonde leefstijl weer op. Doe je mee?

Je vindt dit misschien ook leuk


Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: