Feiten en fabels Voeding

Tekenen van te weinig drinken

Door

Door Anneloes: Een volwassene moet tussen de 1.5 liter en 2 liter vocht per dag drinken. Ga eens na bij jezelf. Haal je dat? Vergeet je soms te drinken? Veel mensen komen niet aan deze voorgeschreven hoeveelheid. Toch geeft je lichaam vaak al signalen dat we te weinig hebben gedronken. Herken jij de tekenen die je lichaam geeft wanneer je te weinig hebt gedronken?

Dat voldoende drinken belangrijk is, weet vrijwel iedereen. Vaak zijn we zo druk met onze dagelijkse werkzaamheden, dat het drinken er wel eens vergeten wordt. Vaak kom je er te laat achter dat je gedurende de dag veel te weinig hebt gedronken. Waarschijnlijk heeft jouw lichaam onbewust wel een aantal signalen uitgezonden in de hoop dat jij zou gaan drinken. Hier zijn we ons niet altijd bewust van. Kijk maar eens of je onderstaande tekenen herkent.

Dorst of trek
Iedereen zal het gevoel van dorst wel herkennen, maar dit gevoel kan in de war worden gehaald met een trekgevoel. Omdat het dorst- en hongergevoel dicht bij elkaar liggen en door de zelfde door de zelfde prikkel wordt doorgegeven, worden deze nog wel eens met elkaar verward. Je gaat dan bijvoorbeeld  wat eten, terwijl je lichaam juist vocht nodig hebt. Als je niet precies weet welk signaal je lichaam doorgeeft, drink dan eerst een glas water of thee. Zo onderzoek je of je gevoel honger of dorst is geweest.

Hoofdpijn
Wanneer je te weinig hebt gedronken op een dag, kun je hoofdpijn ervaren. Onze hersenen kunnen er niet zo goed tegen als wij niet voldoende vocht binnen krijgen, omdat ze zelf voor een groot deel bestaan uit vocht. De bloedvaten in de hersenen zetten uit, om zo optimaal mogelijk gebruikt te kunnen maken van het aanwezige vocht. Dit kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn ervaart.  Wanneer je je vochtgehalte weer op pijl brengt door te drinken, zal de hoofdpijn afnemen.

Duizelig
Duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd, kunnen ook tekenen zijn dat je te weinig hebt gedronken. Wanneer je structureel te weinig drinkt, is de kans groter dat je duizeligheid ervaart. Ook dit is op te lossen door aan de voorgeschreven hoeveelheid van 1.5 tot 2 liter vocht per dag te nemen.

Droge mond
Dorst is niet het zelfde als een droge mond, maar dit kan wel een teken zijn dat je te weinig hebt gedronken. Een droge mond is vaak een oorzaak van te weinig speekselaanmaak. Door te drinken prikkel je de speekselklieren weer aan het werk te gaan en zal het droge gevoel als het goed is verdwijnen.

Donkere urine
Wanneer je te weinig gedronken hebt, zie je dat meestal ook terug in je urine. Meestal is deze dan donker van kleur en/of heeft een sterke geur. Ook wanneer je op een andere manier veel vocht heb verloren, door bijvoorbeeld hard te hebben gesport, zal de urine donker kleuren. De urine is zo donder gekleurd omdat het meer geconcentreerd is, het bevat minder vocht dan normaal. Dit veroorzaakt ook de sterkere geur.

Herken jij een van deze tekenen? Of heb jij misschien andere symptomen die wijzen op een te lage vocht inname. Een tip om meer vocht binnen te krijgen is bijvoorbeeld een afspraak met je zelf te maken dat je halve liter flesje 2 of 3 keer leeg gaat op een dag. Dit kan ook wanneer je onderweg bent. Ook kan je een 1.5 liter fles op het aanrecht zetten en deze moet aan het einde van de dag leeg zijn. Zo hou je het voor jezelf in de gaten. Natuurlijk hoef je niet perse alleen maar water te drinken, andere dranken dragen ook bij aan je vochtinname. Meer informatie hierover vind je hier en hier.

Groetjes, Anneloes

Hoe houd jij bij dat je genoeg drinkt?

 Bron foto: 1, 2

 

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (19)
 1. Marvin 7 jaargeleden

  Ik houd zelf eigenlijk nooit bij of ik wel voldoende heb gedronken. Heb altijd standaard een flesje met water bij mij (ook naast me staan als ik aan het werk ben). Hierdoor kan ik continu zorgen voor voldoende water.

  Reageer
 2. Roeline 7 jaargeleden

  Bij mij gaat goed water drinken echt in fases. Ik kan het een poosje goed volhouden en dan ineens heb ik er geen zin meer in of vergeet het. Maar ik merk het dus ook niet, het enige wat ik heb is dat mijn urine donker kan zijn, verder geen klachten. Ik heb ook eigenlijk nooit echt dorst, behalve na bepaald eten wat zout was.
  Maar ik moet er weer op gaan letten, ik weet het…….

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Dan was dit voor jou weer even een herinner-momentje 🙂

   Reageer
 3. Cindy 7 jaargeleden

  Ik verward trek nogal eens met dorst, vooral ‘s middags en ‘s avonds.. Goede tips, dank je wel!

  Reageer
  • Anneloes Kon 7 jaargeleden

   Dat kan inderdaad. Dit wordt door de zelfde prikkel doorgegeven en je hersenen kunnen honger en dorst nog wel eens door de war halen. Goed dat je dat zelf al door hebt!

   Reageer
 4. Alia 7 jaargeleden

  Je kan ook met streepjes op je waterfles aangeven hoeveel je per uur moet drinken.

  http://media.tumblr.com/tumblr_m430rfhp4M1qgeygd.jpg

  Reageer
 5. Manon 7 jaargeleden

  Ik zorg dat ik vrijwel altijd een flesje water bij de hand heb.
  Ook gewoon thuis. Vaak heb ik dan alweer 1/2 liter gedronken zonder dat ik het door heb haha.
  En ik probeer voor en na elke maaltijd een glas water te drinken 🙂

  Reageer
 6. Louise 7 jaargeleden

  Ik drink juist heel veel, per dag zo’n 3 liter exclusief wat ik nog drink tijdens het sporten.
  Als ik minder drink merk ik dit meteen doordat ik hoofdpijn krijg. Misschien heb ik zoveel water nodig omdat ik veel sport, meestal 4 of 5 x per week. Op mijn werk zit ik altijd in de airco, wat natuurlijk ook veel vocht onttrekt.
  Een tijdje geleden heb ik een waterfles gekocht met in het midden een filter waar je fruit in kunt doen.
  Op deze manier geef je je water een heerlijke smaak, zeker een aanrader voor mensen die te weinig drinken. Water is hierdoor echt superlekker! Zelf moet ik uitkijken dat ik hierdoor niet teveel drink. Omdat ik het zo lekker vind drink ik hierdoor alleen in de ochtend soms al bijna 2 liter, wat volgens mij ook niet goed is…

  Reageer
 7. […] Mens en gezondheid, Optimavita, […]

  Reageer
 8. […] Mens en gezondheid, Optimavita, […]

  Reageer
 9. […] Mens en gezondheid, Optimavita, […]

  Reageer
 10. […] Mens en gezondheid, Optimavita, […]

  Reageer
 11. […] Mens en gezondheid, Optimavita, […]

  Reageer
 12. […] Mens en gezondheid, Optimavita, […]

  Reageer
 13. […] Mens en gezondheid, Optimavita, […]

  Reageer
 14. […] Mens en gezondheid, Optimavita, […]

  Reageer
 15. […] Mens en gezondheid, Optimavita, […]

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.