| 25 mei 2013

Superfood: Quinoa

Quinoa1

Sommigen van jullie zullen dit product kennen en voor anderen is het misschien totaal nieuw: quinoa. Quinoa is een plantje dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, de zaden van deze plant zijn ontzettend voedzaam! Quinoa-zaden lijken op graan en worden in de keuken ook zo gebruikt. De plant behoort echter tot de amarantfamilie, net als bijvoorbeeld rode biet, suikerbiet en spinazie. In dit artikel vertel ik je meer over quinoa en leg ik uit waarom wij dit product betitelen als ‘superfood’.

Toepassing
Zoals ik al vertelde wordt quinoa gebruikt als een graanproduct, zo ziet het er ook uit. De zaden zijn klein en rond, iets groter dan couscous. Je kunt in een warme maaltijd de couscous of de rijst vervangen door quinoa, maar ook in een maaltijdsalade is het heerlijk. Daarnaast kun je van de zaden een pap maken, waardoor het ook een variatie kan zijn op je ontbijt. In sommige reformzaken zijn zelf quinoavlokken te koop, platgeslagen quinoazaden waar je nog gemakkelijker een pap mee kunt maken. Quinoa is dus op vrijwel ieder moment van de dag te gebruiken!

Quinoa2

Verkrijgbaarheid en bereiding
Voorheen was quinoa enkel te verkrijgen bij natuurwinkels en reformzaken, maar momenteel is het prima te verkrijgen in vrijwel iedere grote supermarkt. Je vind het product in het schap waar ook de rijst en de couscous staan.
De bereiding van quinoa is vrijwel gelijk aan die van rijst. De kooktijd ligt ergens tussen de 8 en de 12 minuten, dit wordt vermeld op het pak. Het is belangrijk de quinoa voor het koken goed af te spoelen met water, anders kan een zeepachtige smaak ontstaan na het koken. Blijf spoelen tot het water dat er vanaf komt compleet helder is.

Quinoa3

Voedingswaarde
Dan de reden waarom quinoa voor ons een ‘superfood’ is, de voedingswaarde van het product. Quinoa is vergelijkbaar met graan en bestaat dus voor het grootste deel (+-60%) uit koolhydraten. Uniek aan quinoa is dat het daarnaast ook vrij veel eiwit bevat, 14,1 gram per 100 gram product, terwijl zilvervliesrijst maar 7,5 gram eiwit bevat. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, enkele van deze aminozuren kunnen niet door ons lichaam worden aangemaakt en moeten dus via voeding worden ingenomen. Quinoa bevat al deze essentiële aminozuren in een samenstelling die heel goed door ons lichaam kan worden opgenomen.
Ook is Quinoa rijk aan voedingsvezels, het bevat 7g vezels per 100g product, ten opzichte van 4g in zilvervliesrijst en 1,3g in witte rijst!

Quinoa4

Mede door deze samenstelling heeft quinoa een lage glycemische index. Dit wil zeggen dat de koolhydraten in het product langzaam in het bloed worden opgenomen, wat het lichaam de tijd geeft de insulineafgifte hierop af te stemmen. Voor diabeten is dit een groot voordeel, de bloedsuikerwaarde stijgt namelijk minder snel. Ook voor gezonde personen geldt dit voordeel, je hebt na het eten van quinoa lang een verzadigd gevoel en minder snel trek in iets lekkers.

Tenslotte is quinoa rijk aan veel verschillende vitamines en mineralen, onder andere de vitamines B en E en de mineralen ijzer, magnesium en koper.

Quinoa is glutenvrij en dus geschikt voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie)

Conclusie
Quinoa is voor ons een superfood! Het levert je lichaam veel belangrijke voedingstoffen en het zorgt voor een lang verzadigd gevoel. De mogelijkheden van toepassing in je dagelijkse eetpatroon zijn oneindig en het product is tegenwoordig heel goed verkrijgbaar.

De komende periode zullen jullie af en toe een recept voorbij zien komen waarin quinoa verwerkt is. Het eerste recept zal over een paar dagen verschijnen!

Groetjes, Marloes en Albert

Heb jij weleens quinoa gegeten? Wat vond je ervan?

14 reacties

  1. Vandaag, 20 juni 2013, de quinoa met gegrilde groenten gemaakt. Hij was heerlijk. Ik heb het gerecht wat langer in de oven gelaten (nog een keer 6 minuten). Om het gerecht wat pittiger te maken heb ik er geitenkaas door gedaan. De volgende je doe kier ook wat noten door.
   Het is een echte aanrader, bedankt.
   Ik ken quinoa al wat langer en heb al verschillende gerechten gemaakt.
   Wat ook erg lekker is, zeker als het weer wat warmer wordt, hopelijk, is quinoa met ananas, kiwi en mango. Heb ik ook van internet gehaald. Ik denk dat er wat munt of zo doorheen moet, maar dat weet kinkte meer.
   Nogmaals, bedankt Marlous
   Met hartelijke groet,
   Ine Cox

 1. ik eet het ook idd maar voornamelijk omdat het zo gezond is. echt lekker vind ik het niet want het heeft iets bitters waar ik niet van houd. ook vind ik dat er erg veel kcal in zitten, daarom ben ik het de laatste tijd wat minder gaan eten. maar een superfood is het zeker!

  1. Misschien helpt het als je het iets beter afspoelt, dan verdwijnt de bittere smaak. Dat er veel calorieën inzitten maakt mij niets uit, omdat het hele waardevolle calorieën zijn. Ik houd zelf niet zo van het caloriën-tel-principe 🙂

 2. Ik lees er zoveel over de laatste tijd, maar ik heb het nog steeds niet geproefd! Ben ook voor veel dingen allergisch, maar dit klinkt me goed in de oren. Toch eens kijken in de supermarkt!

 3. Ik heb toevallig gister voor het eerst quinoa gemaakt! Is me erg goed bevallen! In een salade met paprika, tomaat, komkommer, gerookte kip, walnoten en een beetje geitenkaas 🙂

 4. dit klinkt goed. alleen moet je het nu altijd koken? ook voordat je het bij een salade doet of is afspoelen dan genoeg?

 5. Hmm… ik ben even jullie hele site door aan het spitten (wil in augustus minimaal 5 kilo kwijt zijn en ik moet eeecht gezonder gaan eten/leven) dus ik hoop dat ik straks nog zo’n recept tegenkom!
  Ben benieuwd!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram