Trends Voeding

Superfood Overkill!

Door

Collage superfoods

Er moet me even iets van het hart…. De ‘superfood-trend’ is nu al maandenlang bezig en ik moet zeggen dat ik het idee had dat hij zelfs al een beetje aan het dimmen was. De laatste tijd bots ik echter in iedere winkel tegen een superfood-schap aan! Supermarkten, drogisten en zelfs budget-stores maken gretig gebruik van de trend.

Een paar jaar geleden had vrijwel niemand in Nederland van Goji-bessen, hennepzaad, cacao nibs en moerbeien gehoord. Een aantal maanden geleden waren ze alleen te verkrijgen bij speciale gezondheidswinkels en via internet. Langzaam werden deze producten steeds meer een trend, ze zouden namelijk wonderen doen voor je gezondheid.

Ik heb al wel eens verteld, dat ik niet zo’n fan ben van dit soort trends. Ik geloof best dat de besjes en zaden goede eigenschappen wat betreft hun voedingswaarde, maar dat hebben onze oude vertrouwde appel, broccoli, amandel, avocado en ei ook! Naar mijn idee kunnen superfoods best een aanvulling zijn op je gezonde leefstijl, ik denk echter dat je ze niet perse nodig hebt om al je benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Anti-oxidanten, goede vetten en vezels vind je namelijk ook in andere producten! Ik vind het wel leuk om te variëren en om onbekende producten te proeven, daarom zal je bij mij best een sporadisch een zakje chiazaden in de keukenkastjes vinden.

20140822_110817

Om bij de kern van dit artikel te komen: ik verbaas me echter de laatste tijd over hoe de groei van het aantal winkels dat ‘superfoods’ verkoopt! In de supermarkten zag ik het als eerst bij Albert Heijn, maar inmiddels heeft ook de Jumbo een speciaal apart schap voor de goodies gebouwd. Laatst liep ik zelfs direct in het begin van de winkel haast de goji-bessen omver. De trend blijft niet alleen bij supermarkten, ik postte in maart al een foto op Facebook over goji-bessen bij de Action. Inmiddels heeft deze winkel een grotere variatie in superfoods. Toen ik laatst met mijn ouders bij de Big Bazar (een budgetstore) in Groningen was, liep ik ook tegen bessen, zaden en moerbeien aan! Tegen superlage prijzen mochten de superfoods weg, zoals je op de foto hierboven ziet.

Superfoods zijn dus al lang niet zo duur meer en vrij gemakkelijk verkrijgbaar. Zou dit een teken zijn dat de trend op de terugweg is? Zouden overtollige partijen aan deze budgetstores worden doorverkocht? Het zou best kunnen.

Ik ben in ieder geval nog steeds niet enthousiast, op een verdwaalde uitspatting van lijnzaad of chiazaad na. Gewoon als variatie!

Groetjes, Marloes

Ben jij fan van superfood? Wat denk je, is de trend op zijn terugweg?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (7)
 1. Nathalie 8 jarengeleden

  Ook ik heb de hype gevolgd, maar er vooral met grote ogen naar gekeken. Ben het dus helemaal met je eens. Het verbaast me hoeveel mensen bereid zijn uit te geven aan de pitjes, besjes en andere foods. Vooral omdat dit vaak mensen zijn die sowieso al heel gezond eten, dus geen extra voedingsstoffen nodig hebben.
  Ook opvallend vind ik de superfoodontbijtjes die ik veel op instagram voorbij zie komen. Deze mensen proberen vaak heel gezond bezig te zijn, maar door elke ochtend van alle superfoods die je in huis hebt een handje bovenop je yoghurt met (spelt)cruesli te gooien, maak je van je ontbijt een flinke calorieënbom. Het lijkt soms alsof deze calorieën niet worden meegeteld, omdat ze zo gezond zouden zijn?

  groetjes, Nathalie

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Hahah, ik ben het volkomen met je eens Nathalie! Ook van superfoods kun je teveel eten.

   Reageer
 2. roos 8 jarengeleden

  Ik ben het wel met je eens hoor, echt overal zijn ze opeens te koop. Maar ik moet wel eerlijk bekennen dat ik zelf ook wel deze superfoods gebruik. Maar dan hou ik het bij chiazaad, lijnzaad en af en toe iets van moerbeien of gojibessen. Dus van mij hoeft de trend niet persé helemaal weg, maar het mag wel ietsje minder allemaal.

  Reageer
 3. Samantha 8 jarengeleden

  Ik heb ze net ook gespot bij de AH. Een hele schap vol. Zo’n zakje goji bessen kost 10 euro! Ik vind die prijs echt niet normaal meer. Voor die prijs kun je zoveel meer gezonde(re) producten kopen. Ben er ook beetje klaar mee :p.

  Reageer
 4. Iris 8 jarengeleden

  Ook ik vind het allemaal een beetje onzin… natuurlijk is het leuk om eens iets anders te proberen, maar het idee dat je zonder superfoods bijna niet gezond zou kunnen eten, vind ik zwaar overdreven.
  Daarbij worden deze producten allemaal vanaf de andere kant van de wereld ingevlogen, dus het feite dat de meeste van deze producten als biologisch worden aangeboden wordt volledig teniet gedaan door alle miliebelastende vervoermiddelen…. wat je van ver haalt lijkt mij dus niet altijd beter.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: