Superfood: Hüttenkäse!?

Huttenkase

Het is denk ik ondertussen wel bekend dat ik niet 100% overtuigd ben van de hele superfood-trend (die volgens mij overigens alweer op zn terugweg is). Ik geloof wel degelijk in gezonde producten, maar dat hoeven in mijn ogen niet alleen onbekende tropische besjes of zaadjes te zijn. Wat dacht je van de welbekende hüttenkäse, die al jaren in de Nederlandse supermarkten te vinden is!?

Kaas is ontzettend vet, bovendien bevat het veel slechte vetten. Het bevat ook goede stoffen als calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Ik ben dus niet tegen het eten van kaas, maar het is wel belangrijk om op je portie te letten.

Hüttenkäse is hele jonge kaas, oftewel kaas die na het maken nauwelijks gerijpt is. Het bevat net als normale kaas veel eiwit, maar een stuk minder vet! Hierdoor bevat het aanzienlijk minder calorieën dan gewone kaas. Een portie van 20g hüttenkäse (rijkelijk belegde boterham) bevat ongeveer 20 calorieën, terwijl eenzelfde portie normale kaas ongeveer 75 calorieën bevat! Een nadeel aan hüttenkäse vind ik, dat het minder smaak heeft dan normale kaas. Dit kun je echter simpel oplossen door het te gebruiken in combinatie met kruiden, rauwkost of zelfs met zoete producten zoals bijvoorbeeld met (gedroogd) fruit. Al vind ik het persoonlijk ook zonder toevoeging heel lekker!

Cracker huttenkase

Mijn favoriete manier om hüttenkäse te gebruiken is gewoon simpel op een boterham of een cracker, met wat kruiden en eventueel wat rauwkost erop. Je kunt echter veel meer met dit product. Denk eens aan de volgende toepassingen:

 • Roer een paar lepels hüttenkäse met vers fruit naar keuze door elkaar en je hebt een heerlijk tussendoortje.
 • Kluts wat eieren, bak er een dunne pannenkoek van, beleg deze met hüttenkäse, ham en sla en rol hem op. Klaar is je lunch!
 • Gebruik hüttenkäse met wat kruiden als sausje over je groenten, vlees of aardappels.
 • Een salade maak je net iets smeuïger met een beetje hüttenkäse erdoor.
 • Doe wat hüttenkäse met kruiden in een schaaltje en gebruik het als dip voor verschillende soorten rauwkost.

Ik ben dus fan van deze kaassoort! Je hoeft er een stuk minder voorzichtig mee te zijn dan met normale kaas, omdat het veel minder vet en calorieën bevat. Je kunt er eindeloos mee variëren, zowel in zoete als in hartige gerechten. Ik ga nu lekker genieten van mijn cracker met hüttenkäse.

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens hüttenkäse? Hoe gebruik jij het het liefst?

26 reacties

 1. Ik heb toevallig net een bakje in de koelkast staan. Ik vind het lekker op een warme geroosterde boterham, met een dun laagje appelstroop eronder. Lekkere combinatie van knapperig en zacht. Ik ga het ook eens met fruit proberen!

 2. Ik heb toevallig net een bakje in de koelkast staan. Ik vind het lekker op een warme geroosterde boterham, met een dun laagje appelstroop eronder. Lekkere combinatie van knapperig en zacht. Ik ga het ook eens met fruit proberen!

 3. Wel eens op. Van zichzelf vind ik het niet zo lekker dus moet echt combineren met andere lekkere dingen! Maar weer eens gaan proberen!

 4. Ik gebruik altijd de cream cheese van Linesse (Lidl), omdat die in ieder geval een fijn dekseltje hebt. Ik gebruik het vaak zo zonder dingen erbij. Erg lekker!

 5. 4 eetlepels hutekase, 1 eetlepel halvajam en 1 eetlepel zonnebloempitten. Door elkaar roeren, ziet er niet uit maar smaakt heerlijk! Lekker als post workout snack

 6. Ik heb het ook altijd in huis. Je kunt er echt eindeloos mee variëren!
  Mijn zoon van 7 is er ook dol op. Hij noemt het babykaas,omdat het jonger is dan jonge kaas zegt hij… 😉
  Na het voetballen eet hij bijna een half bakje, het liefst zonder iets erdoor.

 7. Ik ga het proberen en koop de volgen
  keer een bakje! Had nu 20+plakjes van Slankie……smaakt en voelt als plastic.Had de verpakking er echt afgehaald:-) B rr..dat was helemaal niks!!

 8. Na vele operaties moest ik aansterken, nutridrink extra proteïne (astronautenvoeding) was voor mij geen optie, omdat dat VEEL te zoet is. Hütenkase ontdekt, héél hoog eiwitgehalte,13 gr. per 100 gr. meer dan kwark zelfs. Ik vind t lekker omdat t wat lichtzout smaakt. Paar druppels stevia erdoor , en biogarde erdoorheen, zalig. Je voelt de kracht, en het is een lichtverteerbaar eiwit.

 9. Hallo, ook ik ben fan van Huttencase, ik haal de Cottage Cheese,dus GËEn Creamy Cheese schrijfster elders hierboven, heeft ook dekseltje en kost bij Lidl 200 gr voor 0,89! Inslaan dus, Ook heeft Hutencase nog Bieslook/peterselie variant! Errrug lekker. Leuke site dit

 10. Waar smaakt het na Huttenkase? Echt naar jonge kaas? Of heel anders.
  Ik lust namelijk alleen oude kaas en dat is niet erg gezond.
  Ik probeer wat gezonder beleg te zoeken en wat ook nog handig is om mee te nemen naar mijn werk.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram