| 1 juli 2013

Superfood: Avocado

Avocado

Regelmatig zien jullie avocado in mijn recepten voorbij komen, zoals hier en hier. Ook in de komende periode kunnen jullie weer een aantal receptjes met deze vrucht (ja, avocado valt onder fruit en niet onder groenten!) verwachten. Dat is niet voor niets, de avocado bevat veel goede voedingstoffen. Volgens de Maya’s was deze vrucht zelfs een afrodisiacum (lustopwekkend)! Of dit waar is dat laat ik je zelf uitvinden ;-), maar ik vertel je wel waarom een avocado zo gezond is en geef ik een aantal tips over hoe je dit product kunt gebruiken.

Avocado is in tegenstelling tot wat veel mensen denken dus geen groente, maar een vrucht van een boom die vooral groeit in Afrika en Zuid-Amerika. Ze zijn vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland, zeker in de grote supermarkten en bij de groenteboer.

Waar moet je op letten in de winkel?
De schil van een avocado is hard en kan variëren van groen en bruin tot vrijwel zwart. De kleur van de schil zegt niet altijd iets over de rijpheid van de vrucht. Als je in de supermarkt staat, kun je toch gemakkelijk te weten komen of een avocado rijp is, door zachtjes met een vinger te drukken aan de bovenkant van de vrucht (waar het steeltje zat). Als dit gebied zacht is, is de avocado rijp!
Kies daarnaast voor een avocado met egaal gekleurde schil. Als en veel kleurverschillen of ander gekleurde plekken op de avocado zitten, kan hij rot zijn van binnen.

Avocado2

Hoe ‘pel’ je een avocado?
Wat ik zelf vaak doe (en wat ik koks op TV zie doen) is de avocado met een groot mes midden door snijden, om de pit heen. Met een draaiende beweging kun je de twee helften van elkaar losmaken. Een goed rijpe avocado kun je met een lepel gemakkelijk uit de schil halen. De pit haal je er gemakkelijk uit door met een korte felle beweging een mes erin te zetten of met een klein lepeltje eruit te wippen. Als de vrucht goed rijp is, dan is de inhoud smeuïg en boter-achtig.

Waarom is dit product zo gezond?
De avocado is rijk aan goed vetten, de enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte. Daarnaast bevat de avocado naast koolhydraten ook eiwitten, die zorgen voor een verzadigd gevoel. De relatief hoge hoeveelheid voedingsvezels stimuleren een goede darmwerking. Ook bevat de avocado een aantal belangrijke vitamines en mineralen als vitamine B, C, E en beta-caroteen, magnesium, kalium en fosfor. Een aantal van de vitamines in de avocado (de vitamines C en E) werken als anti-oxidanten en helpen op die manier het lichaam gezond te houden.

Hoe kun je een avocado gebruiken in je dagelijkse maaltijdpatroon?
Avocado kun je bij vrijwel iedere maaltijd gebruiken, ontbijt, lunch, avondmaaltijd, tussendoor of bij de borrel. Er is altijd wel een recept te bedenken. Hier een aantal voorbeelden:

  • In plakjes op brood, met een beetje zout en peper
  • In een salade
  • Gerold in sushi
  • Maak er gemakkelijk guacamole van door 1 tomaat, een teentje knoflook, een beetje rode peper, ui, limoensap en zout toe te voegen. Dit is een heerlijke dips voor groentes (wortel, paprika en komkommer) of smeersel op een cracker of toastje. Je kunt er natuurlijk ook chips in dippen 😉
  • Als beleg op een tortilla, bijvoorbeeld met garnalen of kip en andere groentes

Gezond….dus ik kan onbeperkt avocado’s eten!?
Nee! Een avocado bevat veel goede vetten en is daardoor gezond, maar dit is tevens de reden dat het een vrij calorierijke fruitsoort is (100g avocado bevat +-188 kcal). Regelmatig avocado eten is geen enkel probleem, maar van overdrijf het niet. Als ik zelf een avocado eet, neem ik een kwart tot maximaal een halve avocado per keer. De rest van de avocado doe ik een een zakje, dat ik goed afsluit en in de koelkast leg.

Tip: het vruchtvlees van een avocado verkleurt snel, dit ziet er niet mooi uit als je een salade aan familie of vrienden serveert. Een beetje citroen- of limoensap voorkomt deze verkleuring!

Heb je nog nooit een avocado gegeten? Probeer het dan zeker eens! Gebruik de tips hierboven bij het combineren.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete recept met avocado?

6 reacties

  1. er zijn drie dingen die ik écht niet lust: kaas, rode bieten en avocado.
    Wel jammer, vooral van die laatste gezien alle voordelen ervan. Heb je misschien ook tips hoe ik het ‘lekkerder’ voor mezelf kan maken of is er misschien een andere vrucht/groente die in de buurt komt?

    1. Hoi,
      Combineren met gekookt ei, mayonaise en wat kruidenzout of furikake.

      Tartaar van avocado en rauwe of gerookte zalm toppen met kruidenzout of furikake.

  2. recept Gazpacho met advocado en komkommer
    nodig: 1 komkommer, 2 advocados, 1 paprika, klein teentje knoflook,snijd alles in stukjes, samen met 50 ml creme fraiche in blender tot je een gladde soep hebt.
    voeg nog toe een scheutje olijfolie en klein scheutje balsamico.
    zet in koelkast.
    garneren met reepjes komkommer en basilicum
    heerlijk soepje voor warme dagen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram