Afvallen Feiten en fabels Voeding

Stevia, een goede keuze?

Door

 

Aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen zijn al jaren in opspraak. Ze zouden ongezond of zelfs kankerverwekkend zijn. De laatste jaren is daar een natuurlijk alternatief voor op de Nederlandse markt, namelijk Stevia. Ik vertel jullie vandaag hoe ik over dit product denk.

Wat is stevia?
Stevia, E960 of honingkruid, is een van oorsprong Zuid-Amerikaans plantje. Het wordt door veel volkoren al eeuwenlang gebruikt om verschillende voedingsmiddelen te zoeten. Het is dus een natuurlijk alternatief voor kunstmatige zoetstoffen als cyclamaat en aspartaam. In Nederland was de zoetstof tot 2011 verboden, omdat de veiligheid nog niet voldoende was vastgesteld. Sinds 2011 is het ook in ons land vrij verkrijgbaar en fabrikanten maken hier dankbaar gebruik van. Je kunt tegenwoordig niet alleen stevia-zoetstof verkrijgen, maar onder andere ook snoepjes met stevia, kauwgom met stevia, jam met stevia, yoghurt met stevia en zelfs stevia kookboeken.

Stevia producten

Het Stevia-extract is 200 tot 300x zoeter dan suiker, waardoor je maar een hele kleine hoeveelheid nodig hebt om toch een zoete smaak te proeven. Doordat de hoeveelheid zo verschrikkelijk klein is, voeg je vrijwel geen calorieën toe, terwijl suiker juist heel calorierijk is.

Waar kun je het voor gebruiken?
Stevia kun je net als andere soorten zoetstof gebruiken in de koffie, thee, yoghurt, op de aardbeien of bij het bakken van zoete producten. Eigenlijk overal waar je anders suiker in zou doen. De European Food Safethy Authority heeft de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van Stevia gesteld op 4mg per kg lichaamsgewicht per dag.

Is het veilig?
Stevia is een natuurlijk product, in de reclamecampagnes wordt dat als groot voordeel gegeven. Dat iets natuurlijk is, wil echter nog niet zeggen dat het gezond is! Denk bijvoorbeeld eens aan giftige paddenstoelen… Voor 2011 was stevia verboden in Nederland, omdat het mogelijk giftig en zelfs kankerverwekkend zou zijn. Hiernaar was nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Inmiddels is dat onderzoek wél gedaan en blijkt het plantje geen schadelijke effecten te hebben. Daarom is het sinds 2011 toegestaan om extract van het plantje te verkopen in Nederland. Het plantje zelf verkopen is nog niet toegestaan. Stevia is volgens de Europese Commissie dus veilig, tot de ADI  van 4mg per kg lichaamsgewicht per dag.

Ik verbaas me er wel eens over, dat er altijd zoveel discussie is over de schadelijkheid van grote hoeveelheden zoetstoffen. Suiker is namelijk in grote hoeveelheden ook schadelijk! Je komt ervan aan en hebt hierdoor grote kans op veel verschillende ziektes en aandoeningen, onder andere hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker.

Mijn mening
Natuurlijk geef ik je ook mijn mening over dit product. Eigenlijk denk ik hetzelfde over stevia als over andere zoetstoffen. Ik vind het voor matig gebruik een goed product, met de nadruk op matig gebruik! Ik vind zoetstof ideaal in bijvoorbeeld frisdrank, voor als je eens iets anders wilt drinken dan koffie, thee of water. Ik denk dat er ook steeds meer frisdranken zullen komen, die gezoet zijn met stevia!

Ik vind het echter geen goed idee om overal maar zoetstof in te doen. Aardbeien met zoetstof zijn misschien wel lekker, maar ook zonder zoetstof zijn ze al heerlijk zoet! Thee en koffie met suiker of zoetstof drinken, kun je vrij gemakkelijk afleren. Onze smaak past zich namelijk heel snel aan! Probeer eens om 2 weken consequent alle kopjes thee en/of koffie zonder suiker of zoetstof te drinken en je zult merken dat je eraan gewend bent!

Stevia of andere zoetstoffen in snoepjes, koekjes of taart vind ik onnodig. Zo bevatten de producten misschien geen of minder suiker, maar dat maakt ze nog geen gezonde keuze! Vaak worden er naast stevia ook andere stoffen aan toegevoegd, omdat de smaak anders te bitter zou worden. Als je snoept, neem dan gewoon de allerlekkerste koekjes, snoepjes of taart mét suiker. Deze zijn vaak toch lekkerder, waardoor je meer geniet en een minder grote hoeveelheid nodig hebt om verzadigd te raken. Snoep of koek met stevia geeft je misschien het idee dat je er meer van kunt eten, wat niet het geval is.

Suiker

Hoe meer zoete producten je eet, hoe meer je trek zult krijgen in zoet. Er zijn onderzoeken waaruit wijst dat je lichaam insuline (een hormoon dat suiker transporteert) gaat produceren, nadat de hersenen een zoete smaak waarnemen. Ook als je zoetstof gebruikt in plaats van suiker, vindt deze aanmaak dus plaats! Hierdoor gaat je lichaam op een later moment vragen om meer zoet en kom je alsnog in de verleiding om suikerrijke producten te gaan eten of drinken.

Conclusie
Gebruik zoetstof zo weinig mogelijk, om jezelf niet te wennen aan een zoete smaak! Gewenning aan zoet zorgt ervoor dat je steeds meer behoefte hebt aan zoet. Bij matig gebruik is zoetstof naar mijn mening een prima vervanging van suiker, bijvoorbeeld om wel de zoete smaak van frisdrank te hebben, maar niet de onnodige calorieën. Ik ben niet meer enthousiast over stevia dan over andere zoetstoffen, maar ik kan me voorstellen dat mensen die graag enkel natuurlijke producten gebruiken dat wel zijn!

Groetjes Marloes

Gebruik jij wel eens producten met stevia?

Bron en bron foto 2

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Dineke 9 jaargeleden

  Koffie zonder zoetstof of stevia, maar hoe zit dit dan met koffiemelk? Ik drink nog altijd koffiemelk in mijn koffie. Ook mee stoppen?

  Gister is mijn medisana weegschaal thuis aangekomen, gekocht op jou aanraden Marloes, en heel blij mee! Bedankt 🙂

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Leuk Dineke! Koffiemelk is soms heel vet, vooral melkpoeder bevat slechte vetten! Je kunt zonder proberen en anders voor de magere variant gaan!

   Reageer
   • Dineke 9 jaargeleden

    Bedankt voor je reactie. Ik ga voortaan voor een zwart kopje koffie.

    Reageer
 2. marleen 9 jaargeleden

  Leuk artikel! ik wist niet dat stevia ook een E-nummer heeft!

  Reageer
 3. Marjolein 9 jaargeleden

  Goed artikel! Ik ben het helemaal met je eens wat de zoetstoffen, suiker en stevia betreft. Ik probeer zelf al maanden zo min mogelijk suiker te nemen. En nu valt het me op dat als ik wel iets met suiker neem, dat het ook ineens veel zoeter smaakt! Je went dus inderdaad snel aan koffie zonder suiker of zelfgebakken koekjes zonder toegevoegde suiker. Wat ik zelf heb ervaren bij stevia is dat ik van andere zoetstoffen altijd erg snel last van mijn maag krijg, maar bij stevia veel minder. Maar dat is voor iedereen verschillend natuurlijk. Leuk om je blog te volgen!

  Reageer
 4. cheri 9 jaargeleden

  Je went inderdaad snel aan het eten zonder suiker. Echt bizar, ik had vandaag een appeltje en vond het gewoon te zoet???? Een appeltje? hahaha normaliter vind ik het gewoon qua zoetigheid. Echt bizar hoe je op een gegeven moment echt gaat kunnen proeven hoe zoet iets natuurlijks kan zijn ook.

  Marloes, ik vroeg me wel af of jam gezoet met stevia dan wel of niet beter is dan halvajam? Of is dat dan ook weer dat je gaat wennen aan de te zoete smaak?

  merci

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Halvajam is minder zoet, maar het maakt niet heel veel uit. Gebruik jam af en toe, dan maakt het niet zo veel uit welke je neemt!

   Reageer
 5. Marleen 9 jaargeleden

  Ik zag dat Roosvice nu een variant heeft met Stevia.
  Gister voor het eerst gekocht en geproefd. Vond het net zo lekker!
  En heel leuk om je blog te lezen! 🙂

  Reageer
 6. jecky 6 jaargeleden

  Dear Boss,

  We are a professional stevia manufacturer in china. We recommend our stevia for you.

  Product: Stevia Powder
  Specification: SG90, RA30
  Quantity: 500KG
  Price: USD39.9/KG, FOB Shanghai
  Delivery: By sea.

  Other specification available like: SG90 RA30, SG90 RA50, SG90 RA60, SG95 RA60, SG95RA80, RA97% , RA98% And customerized specification also available.

  Certificate Available: Organic certificate, Kosher , Halal, ISO certificate are available.

  Any comments by return will be highly appreciated.
  Best regards
  Rickie
  Qufu Haigen Stevia Products Co.,Ltd
  China . Shandong . Qufu
  Email: Steviaextract@hotmail.com

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.