Snack a Jacks – Een gezond tussendoortje?

Bovenaan

Een tijdje terug schreef ik een artikel over rijstwafels en hoe fijn ik deze vind als tussendoortje. Jullie kennen vast wel de Snack a Jacks, een variant op de rijstwafel met een smaakje eraan. Ik vertel je vandaag of dit in mijn ogen een gezond tussendoortje is of niet.

Het product
Zoals je hierboven kunt zien, zien de Snack a Jacks eruit als een normale rijstwafel. Ze zijn alleen iets groter en dikker. Bovendien ligt er een laagje smaakstof overheen, met een leuk kleurtje. Snack a Jacks zijn bij alle supermarkten verkrijgbaar, ook in kleine snackverpakkingen. Bij de Albert Heijn waar ik was, hadden ze de smaken Caramel, Cheese en Barbecue Paprika.

Wat belooft de fabrikant
Volgens de fabrikant kun je met een gerust hart elke dag Snack a Jacks tussendoor eten, omdat ze verantwoord zijn. Daarnaast staat op de verpakking dat ze lekker, luchtig en knapperig zijn. Maarja…dat zou ik ook zeggen over mijn eigen product ;-).

Collage1

De ingrediënten
In de ingrediëntenlijst (klik om de afbeelding te vergroten) is te zien dat de wafels zijn gemaakt op basis van zilvervliesrijst en maïs. Geen witte rijst, super! Daar is weipoeder en kaaspoeder aan toegevoegd voor de smaak. Dit verschilt natuurlijk per smaak Snack a Jacks. Maar……dan zie ik de smaakversterker ‘mononatriumglutamaat’ staan, ook wel Ve-Tsin of E621 genoemd. Deze smaakversterker staat er bekend om dat hij ervoor zorgt dat je meer van een bepaald product eet. Het komt veel voor in Chinees eten. Het zou in grote hoeveelheden duizeligheid, flauwte en zelfs hartkloppingen kunnen veroorzaken. Deze stof is vaak negatief in het nieuws. Tenslotte is paprika-extract  gebruikt voor de kleur en is er lactose, ‘aroma’, caseïne en zout toegevoegd. Ik heb altijd vraagtekens als in een ingrediëntenlijst een vage term als ‘aroma’ is gebruikt. Wat voor stof is dit precies?? Dat zal alleen de fabrikant je mogelijk kunnen vertellen.

Collage2

De voedingswaarde
Één wafel bevat 39kcal, dat is niet veel! Als je uit gaat van een tussendoortje van 100 calorieën, zou je prima twee wafels kunnen nemen. Verder bestaat de wafel voornamelijk uit koolhydraten (de rijst en de maïs), een beetje eiwit en vet, een heel klein beetje vezels en naar verhouding redelijk wat zout.

De prijs
Ik betaalde €1,73 voor een pak met 14 Snack a Jacks.

De smaak
Ik vind ze erg lekker. De kaasvariant is heerlijk hartig, terwijl de Snack a Jacks met karamel lekker zoet zijn. Naar mijn idee is het vrijwel onmogelijk om maar één of twee wafels te eten. Ik heb sterk de neiging om door te eten. (Damn the E621). Inderdaad lekker, luchtig en knapperig.

Mijn conclusie
Als je behoefte hebt aan een kleine snack, vind ik Snack a Jacks best een acceptabel tussendoortje. Ze leveren je lichaam niet veel nuttige voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. Voedzaam zijn ze niet, ik zou daarom ook regelmatig kiezen voor andere (meer voedzame) tussendoortjes. Natuurlijk is mononatriumglutamaat niet het meest gezonde ingrediënt, maar er zal niet een hele grote hoeveelheid in deze wafels zitten. Een nadeel is dat je snel veel Snack a Jacks eet, juist door deze smaakmaker. Ik zou twee of maximaal drie wafels als tussendoortje aanraden, maar het is verleidelijk om door te eten.

Mijn mening is dus: acceptabel voor af en toe, maar niet het meest gezonde tussendoortje dat je kunt kiezen. Wel even lekker als ‘ander’ smaakje voor tussendoor. Leuk ook dat je zelf kunt kiezen uit zoete of hartige varianten.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen!

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens Snack a Jacks? Zou jij ze als tussendoortje kiezen?

25 reacties

   1. Ik kwam dit artikel tegen. Leuk hoor. Ik eet er maximaal 2. De caramel variant en dan met dunne plakjes appel, wat lijnzaad en wat kaneel erop. Een mini appeltaart traktatie!

 1. Ik heb ooit 1 van de hartige smaken geproefd en vond die niet lekker. Misschien dat de zoete me wel kan bekoren, maar vooralsnog heb ik geen behoefte om ze te proberen. Net zo lief eet ik een spelt- of haverwafel. Naturel of met beleg, allebei lekker!

 2. Ik vind ze ook lekker! Jammer alleen dat ze niet zo vullen, dan heb ik eerder de neiging om een volkoren knäckebröd met mager beleg te nemen, dan heb je meer het gevoel wat in je maag te hebben :-).

 3. Lekker! Alleen te lastig om het bij 2 te laten. 😉 En omdat het dan ook niet echt een favoriet is, koop ik ze niet meer. Dan geniet ik liever een keer van een ‘fout’ tussendoortje en kies ik eerder voor een lekker belegde cracker.

 4. Oh gelukkig, ze zijn niet zo heel slecht, haha. Heerlijk vind ik de paprika variant! Meestal lukt het om het bij 2 te houden. Meestal…. 😉

 5. Als je graag iets zoets wilt kan je toch ook de zonnatura rijstwafel met pure chocolade nemen? Die is toch wel iets minder slecht?

 6. Ik vind ze echt heerlijk! Maar wat jij zegt daardoor eet je er ook snel meer van (ook omdat het minder vult)! ik neem ook vaak zon wafel (met kaas of paprika) met een half plakje geitenkaas, gewoon odat het dan meer vult en dan heb ik als tussendoortje meestal wel aan 1 genoeg.

   1. Ik ben 12 en best wek dik. Mijn moeder vind dat ik er gewoon goed uit zie en dat ik niet hoef af te vallen maar ik ben 1,65 meter lang en weeg 55 kilo?!?!?! Dat is toch niet goed? Alstublieft help mij!!!

    1. Esmee, je bent echt niet te dik! Laat dat idee maar heel snel varen. Je bent nog in de groei, dus je hoeft echt niet te lijnen.

 7. Ik vind de paprika variant echt heel erg lekker! Ik ben het laatste jaar 12 kilo afgevallen en ik had een grote verslaving aan chips. Als ik nu zin krijg in iets zouts, pak ik 1 zo’n rijstwafel en mijn zin in chips gaat weg! Ik heb niet echt het gevoel dat ik meerdere rijstwafels moet eten, ik heb er aan 1 genoeg!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram