| 22 oktober 2015

Sinterklaas en Kerstsnoep: Mijn tips!

snoepgoed2

Ppppffff……wat vliegt de tijd! Ik zie de pepernoten en al het andere Sinterklaassnoep alweer een aantal weken in de winkel liggen. Omdat dit voor veel mensen een grote verleiding is, wilde ik er zo snel mogelijk een artikel over schrijven. Begin oktober leek me wat overdreven, maar nu het óók nog eens kouder wordt, vind ik het tijd voor wat tips over het omgaan met deze heerlijkheden!

De komende maanden zijn koud, maar vooral ook heel gezellig. Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst, het is allemaal even leuk! Lekker warm bij de kachel en gezelligheid met vrienden en familie zijn in de komende maanden haast niet weg te denken. Daar hoort natuurlijk af en toe iets lekkers bij! Iets ongezonds eten is helemaal geen probleem, maar dat kan het wel worden als je geen maat kunt houden. Ik wil daarom eerst even zeggen dat het écht niet de bedoeling is dat je de komende maanden al het snoep laat staan. Lekker genieten is zó belangrijk! Teveel eten kan er echter voor zorgen dat je veel aankomt. Bovendien voel je je achteraf helemaal niet fijn. Daarom een aantal tips. Onthoud daarbij het volgende (ik heb het twee jaar terug ook al eens genoemd):

Je komt niet aan tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst!

Calorieën in decembersnoep 
Even een pepernootje lijkt zo onschuldig, maar het komt er al snel op neer dat je de halve zak naar binnen hebt gewerkt. Of een stukje chocoladeletter, om er na een kwartier achter te komen dat hij op magische wijze ineens helemaal is ‘verdwenen’. Af en toe lekker snoepen is inderdaad geen probleem. Maar dat de calorieën snel hard aantellen, kun je hieronder zien.

Tabel decembersnoep

Je ziet dat een kleine portie lekkers helemaal niet zoveel uitmaakt. Ik heb er als vergelijking snoeptomaatjes, een appel en rijstwafels bijgezet. Twee taaitaaipoppejtes of 10 pepernoten bevatten nog minder calorieën dan een appel (de pepernoten wel meer vet). Het ‘probleem’ is echter dat je snel geneigd bent om meer te eten, omdat het zo lekker zoet is.

Een klein beetje is dus helemaal niet erg. Af en toe een beetje te veel eten ook niet. Pas als dat vaak gebeurt, ontstaat langzaam een probleem. Met mate genieten is dus ‘the key’!

Pepernoten winkel De pepernotenwinkel in Groningen! *kwijl*

Mijn tips voor jou
Maar hoe doe je dat dan, met mate genieten? Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik geef je hieronder een aantal tips.

 • Ik begin met misschien wel de allerbelangrijkste: haal geen extra lekkere dingen in huis ver vóór de feestdagen! Onder het mom van: ‘Alvast voor Sinterklaas’, terwijl jij en ik dondersgoed weten dat de lekkernijen dan al lang op zijn *guilty!*.
 • Wil je toch pepernoten of ander lekkers in huis halen? Laat je dan niet verleiden door ‘voordelige’ kilozakken maar haal liever een kleine verpakking kwaliteitssnoep! Ga bijvoorbeeld naar de warme bakker voor een zakje pepernoten. Niet alleen lekkerder, maar het is ook sneller op. Je komt dus niet in de verleiding om mega veel te eten.
 • Maak afspraken met jezelf. Neem bijvoorbeeld maximaal 1 handje pepernoten per dag, of 1 kerstkransje bij de koffie. Weet je dat je dit niet gaat lukken? Beloof jezelf dan een grotere portie in het weekend! Zo kun je er de rest van de dagen gemakkelijker afblijven.
 • Weet je dat je de pot pepernoten of kerstkransjes op je werk toch niet kunt weerstaan? Zorg dan dat je uit de buurt blijft. Het klinkt simpel, maar is o zo effectief. Vraag aan je collega’s of ze de pot ergens anders neer willen zetten. Hoe minder vaak je hem ziet, hoe minder de verleiding.
 • Drink voldoende! Ik zeg het heel vaak, maar als je dorst hebt, krijg je ook sneller lekkere trek. Zorg dus dat je gedurende de dag voldoende water of thee binnen krijgt.
 • Als je toch een keer de ‘fout’ in bent gegaan, no worries! Veroordeel jezelf niet te streng, dit zorgt er alleen maar voor dat je negatief gaat denken en juist nog meer gaat snoepen. Een keer een mindere dag is echt niet zo erg als het lijkt.

Appel

 • Maak je gewone maaltijden interessant, door gebruik te maken van gezonde producten die je lekker vindt. Bijvoorbeeld de warme appel met kaneel hierboven, vind ik perfect als heerlijke wintersnack. Zo focus je niet op al het lekkers dat je NIET wilt eten, maar ga je denken aan wat je WEL wilt.
 • Tot slot ook een hele belangrijke: ontzeg jezelf niets! Dit klinkt misschien raar, maar probeer jezelf niets te verbieden. Je mag al het lekkers hebben, maar het is een eigen keuze om het niet te vaak te doen. Gezond leven doe je voor jezelf, voor niemand anders! Hierdoor is er geen reden om medelijden te hebben met jezelf, jouw lekker-momentje komt nog wel!

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips. Vergeet dus absoluut niet om af en toe lekker te genieten!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete traktatie in december?

Bron foto bovenaan.

20 reacties

 1. Handig!
  Je hebt het over 10 pepernoten. Bedoel je echt pepernoten of bedoel je kruidnoten? Want dat zijn 2 verschillende dingen, maar omdat veel mensen kruidnoten nog wel eens pepernoten noemen.. Ben benieuwd!
  En als je pepernoten bedoelt, hoeveel kruidnoten kan je dan nemen? Ook 10?

  1. Je hebt helemaal gelijk! Ik heb getwijfeld over de benaming. Ik bedoel kruidnoten. In pepernoten zit iets minder vet en suiker, dus je kunt er iets meer van nemen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. Ze verschillen echter nogal in grootte…ik bedoel dan diegene ter grootte van een kruidnoot 🙂

 2. Nou ben ik toch even heel blij dat ik vooral gek ben taaitaai poppetjes. 🙂
  Ik ben geen fan van de winter, maar daar kom ik het toch wel mee door.

 3. Gelukkig hebben bijna nooit trek in al die zoetigheden. Marsepein vind ik zelfs vies. Af en toe een stukje speculaas, maar dan van de banketbakker. Maaaaar Opa,al wat zoet is is voor hem!!! Vooral gevulde speculaas kan hij niet afblijven. Taai taai, pepernoten enz. Het is zo’n moeilijke tijd voor hem. Dus kopen we het niet dus is het niet in huis en is het makkelijker. Lieve groet van ons beide.

 4. Ajajajajaj!!!! Chocolade-pepernoten zijn echt TE lekker! Ik ben al schuldig 😉
  We kochten een zak bij de AH en ik zei al: dit is gevaarlijk! Dus, afgesproken: ik neem alleen een handje als mijn vriend erbij is. Dan is er controle.

  Tja, dat lukt natuurlijk niet he! Al eet ik wel veeeel minder achter elkaar dan anders en sla ik makkelijker dagen over. andere jaren was de zak in 1 week leeg. Dus het heeft wel effect, maar die verdomd kleine dingen zijn gewoon TE LEKKER!!

  Conclusie: dit was het weer voor dit jaar, ik kan t gewoon niet!! Haha!! Alleen nog vlak voor sint met de kids in de klas pepernoten bakken, dat dan weer wel!!

 5. Met een pinda allergie moet ik van dit soort dingen afblijven. Het meeste wordt gemaakt in een fabriek waar ook pinda’s worden gemaakt. Voor mij dus geen snoepgoed! Alleen (helaas) nog verleidingen genoeg.. Wel leuk artikel om te lezen hoe “schrikbarend” de calorieën zijn!

 6. Lieve marloes,
  ja wat is het allemaal .lekker, maar ik waz de truckjes nog niet vergeten,
  maak gauw weer een afspraak met je,
  lieve broetjes romy

 7. Just in time..
  Collega’s nemen iedere week wel een zak pepernoten mee. Soms is de verleiding te groot om te weerstaan.. *kijkt nog een keer naar de pepernoten die op haar bureau zijn gelegd*.

 8. Gelukkig doet mijn man de boodschappen en die koopt dit soort dingen niet. Weet niet of ik het anders zou kunnen weerstaan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram