Salades, Gezond of niet?

Salade

Door Anneloes: De zomer is volop bezig en de tijd van de salades is weer aangebroken. Gelukkig kan je op veel verschillende manieren een heerlijke, vullende salade maken, maar zijn salades altijd gezond? Het lijkt sowieso een gezonde keuze, maar niets is minder waar. In dit artikel leg ik je uit hoe je een salade kan beoordelen op gezondheid.


Mijn liefde voor salades
Ik vind salades heerlijk, zowel in de zomer als in de winter kan ik er geen genoeg van krijgen. Ook maaltijdsalades zoals je ze kunt kopen in de supermarkt, vind ik vaak heel lekker. Een maaltijdsalade wil trouwens zeggen dat hij niet alleen groenten bevat, maar ook een eiwitproduct (vlees, vis, kaas, noten etc.) en een koolhydraatproduct (aardappel, pasta, couscous etc.) Soms sta ik er echter versteld van hoeveel calorieën er in een salade kunnen zitten. Ik ben dan natuurlijk direct erg benieuwd waardoor dat komt. Ook salades in een restaurant vind ik meestal erg lekker, maar ook dit is niet altijd een gezonde keuze omdat er teveel aan wordt toegevoegd. Wat er dan precies teveel is, dat vertel ik je hieronder!

810-AH_Maaltijdsalade_dBOD3-950x600

Wat kan een salade ongezond maken?
Natuurlijk is er niets mis met de groenten van de salade. Voor groenten geldt er geen maximum, aangezien het weinig energie (calorieën) bevat, maar wel ontzettend veel andere goede voedingsstoffen. Het zijn vaak de toevoegingen van een salade die deze erg lekker, maar ook minder gezond maken. Ik heb het dan over bijvoorbeeld de noten, kaas, vlees, of de dressing. Stuk voor stuk gezonde producten waar veel goede voedingsstoffen in zitten, maar wanneer er teveel van in een salade voorkomt, bevat deze direct erg veel calorieën.

Noten en kaas zijn (zoals jullie misschien wel weten) vleesvervangers. Vaak zien we in een salade echter zowel noten, als kaas als vlees terug, een beetje dubbel dus. Zonder dat je het echt door hebt, eet je al snel meerdere porties “vlees”. Wat een juiste portie is, lees je hieronder. Nu is het geen probleem om hier wat meer van te nemen als je geen koolhydraten toevoegt aan je salade, maar in veel maaltijdsalades die we kunnen kopen in de winkel, zit ook al een koolhydraatproduct. Je krijgt van de vlees(vervangende) producten dan al snel te veel binnen.

Vooral salades met kaas zijn vaak heel vet, omdat de portie kaas die gebruikt wordt veel te groot is. Vaak zijn hier óók nog noten aan toegevoegd, wat hem nog extra vet maakt. Ook kunnen salades heel vet worden, doordat er vette soorten vlees (zoals bijvoorbeeld worst of spekjes) gebruikt worden.

Salade-blauwe-kaas-druiven-1024x662

Salades in een restaurant
In een restaurant is het vaak wat lastiger om te bepalen of een salade de juiste hoeveelheden bevat, omdat alles al netjes op je bord is gelegd. Wat je zou kunnen doen is vragen of de dressing apart geserveerd kan worden, zodat je deze naar behoefte toe kan voegen. Een maaltijdsalade uit de supermarkt is wat makkelijker te beoordelen. Waar ik meestal als eerster naar kijk, is naar de hoeveelheid calorieën. Voor een “warme” maaltijd neem ik deze meestal tussen de 500-800 calorieën. Als een salade minder heeft, weet ik dat ik sneller weer honger heb, maar een salade met meer vindt ik vaak wat overdreven. Als jij wilt afvallen en weinig sport, dan raad ik aan om nog iets lager te gaan zitten in de hoeveelheid calorieën. Zo tussen de 400 en 600kcal voor een salade is dan een goede leidraad.

Daarnaast kijk ik naar de hoeveelheid (verzadigde) vetten en probeer ik er achter te komen waar dat voornamelijk in zit. Meestal is dat in de dressing en deze wordt in een apart zakje bijgevoegd. Wat ik meestal doe is een kwart of een half zakje toevoegen in plaats van een hele. Daarnaast kijk ik natuurlijk of ik de salade lekker vind. Zelf vind ik de salade met couscous of met rijst erg lekker. Aardappel en pasta zijn bij mij minder favoriet.

Lunch

Zelf een gezonde salade maken
Als je zelf een gezonde salade wilt maken, kun je zo veel groenten toevoegen als je wilt. Denk ook eens aan het toevoegen van paprika, lente-ui, maïs, champignons, olijven en zongedroogde tomaatjes (laat deze laatste twee wel goed uitlekken!). Verder kun 1 portie vlees of vleesvervanger toevoegen. Ga uit van ongeveer de volgende hoeveelheden voor een portie (let op: het is dus OF 1 portie vlees OF 1 portie noten):

  • 100g vlees of vis
  • 100g tofu, tempeh of vegaburger
  • 50g noten
  • 50g kaas
  • 100g peulvruchten
  • 2 eieren

Verder kun je als je dat wilt een koolhydraatproduct toevoegen. Bijvoorbeeld aardappel, rijst, pasta, quinoa of couscous. Ga hierbij uit van maximaal 150-200g bereid product (= +- 70g ongekookte pasta). Als je liever geen koolhydraten toevoegt, kun je voor een dubbele portie vlees of vleesvervanger gaan.

Zeker met dit weer zijn salades heerlijk en ideaal. Ik hoop dat je door middel van dit artikel wat meer inzicht hebt gekregen in de samenstellingen van salades.

Groetjes, Anneloes

Wist jij dat salades lang niet altijd een gezonde keuze zijn?

7 reacties

  1. Ja dat wist ik wel maar omdat ik er niet vaak 1 koop doe ik voor die ene keer niet moeilijk en eet lekker wat en welke ik wil. Dat is sowieso eentje met pasta omdat ik niet van aardappels hou. Soms krijg ik hem niet eens helemaal op en dan stop ik ook dus dan eet ik niet eens een hele.

  2. Goed stukje! Mensen onderschatten inderdaad vaak hoeveel kcal een salade kan bevatten. Zo is een gevulde ceasar salade al net zo veel als een big mac!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram