| 29 oktober 2016

Zijn Rijstcrackers Gezond?? Vergelijking met Chips!

japanse-rijstcrackers-gezond

Het is al jaren een soort van hype, vrouwen die willen afvallen nemen rijstcrackers bij de borrel in plaats van chips. Deze zouden namelijk een stuk betere keuze zijn….toch?? Ik ga vandaag voor je uitzoeken of dat ook echt het geval is. Ik vergelijk rijstcrackers met chips, want dat zou je waarschijnlijk als alternatief nemen. Let’s go!

Het product
Japanse rijstcrackers kun je in alle soorten en maten krijgen, ik kocht deze van Mitsuba bij de Albert Heijn en vond ze in het zoutjes schap. Ik vond de varianten Sea Salt, Teriyaki, Wasabi en Black Sesame & Soy. Een ruime keuze dus! Ik ging voor de laatste twee varianten, die leken me het meest interessant. Ze komen in een verpakking van 100g, dit zijn vier vakjes van ongeveer 15 rijstcrackers.

japanse-rijst-zoutjes

Wat belooft de fabrikant?
Dit product heeft naar mijn idee een vrij gezond imago. Vrouwen die op hun gewicht letten, kiezen het massaal als borrelhapje. Volgens mij komt dit mede doordat Sonja Bakker het ooit aanraadde in een van haar boeken. Ik ben in ieder geval heel benieuwd of de fabrikant beloftes doet op de verpakking…

Ik vind de claims ‘oven baked’ en ‘gluten free’. Beiden zeggen mij nog niet zo veel, rijst is van nature vrij van gluten, dat klopt wel. Ovengebakken klinkt heel mooi, maar je kunt ook hele ongezonde dingen bakken in de oven. Het is net welke ingrediënten je toevoegt. Ik wordt dus niet overtuigd door deze claims.

ingredienten

De ingrediënten
Hierboven de ingrediënten van de twee verpakkingen (klik om groter te maken). De crackers bestaan vooral uit rijst, maar er zit ook vrij veel suiker en zout in. Beiden bevatten de smaakversterker E621, oftewel vetsin. Dit stofje stimuleert onze eetlust, waardoor we meer van het product eten dan we zouden willen. Veel mensen zijn er heel gevoelig voor. Er zijn veel heftige negatieve reacties aan verbonden, maar dit is nog niet uit sterke wetenschappelijke onderzoeken gebleken.

Ik vind de ingrediëntenlijst niet heel schokkend, dat wil zeggen niet schokkender dan andere snacks. Ik kan echter ook niet echt zeggen dat er voedzame ingrediënten in deze crackers zitten…

De voedingswaarde
Hieronder vind je de voedingswaarde van 25g van deze rijstcrackers, in vergelijking tot 25g chips. Dit is de hoeveelheid chips in zo’n klein uitdeelzakje. Van de rijstcrackers is het de hoeveelheid uit 1 bakje, ongeveer 15 crackertjes.

voedingswaarde

Zoals je ziet bevatten de crackers wat minder calorieën dan het zakje chips, maar het verschil is niet heel groot. Ze bevatten wél aanzienlijk minder vet. In verzadigde vetten is het verschil echter niet zo groot. De chips bevatten wel iets meer transvet (= heel slecht vet), maar ook dit scheelt niet mega veel. Zoals je ziet valt de hoeveelheid suiker in de crackers ontzettend mee!

De hoeveelheid zout geef ik deze tabel niet weer, deze is echter bij de rijstcrackers nog hoger dan bij de chips.

De prijs
Voor een pak van 100g betaal je €1,49. Dit is iets duurder dan de gemiddelde chips, maar bijvoorbeeld voor speciale chips als Bugles betaal je bijna hetzelfde. Ik vind het dus helemaal geen gekke prijs voor een snack.

De smaak
Ik vind deze crackers best lekker. Ze zijn in ieder geval flink gekruid, dus heel smaakvol. Van deze twee is de variant met Black Sesame & Soy mijn favoriet. De Wasabi is net even te pittig naar mijn smaak om lekker op te kunnen door knabbelen. Ik houd ook niet zo van pittige chips. Ik denk dat de variant met zeezout meer mijn ding zou zijn.

Best lekker zijn ze dus, maar naar mijn idee écht niet hetzelfde als chips. Ik zou dit niet eten omdat ik het mega lekker vind, maar meer als ik-heb-een-onbedwingbare-snack-trek-en-er-is-niets-anders, if you get what I mean.

japanse-mix

Mijn conclusie
Zijn de rijstcrackers gezonder dan chips?? Ik zou zeggen, een beetje minder ongezond. Dit baseer ik vooral op de hoeveelheid vet. Als we gaan kijken naar de hoeveelheid zout, zijn ze namelijk juist minder gezond….maar de normale chips bevat óók al heel veel zout. Ik kan vooral zeggen dat de rijstcrackers absoluut niet gezond te noemen zijn, net als chips. Er zitten namelijk weinig tot geen goede voedingsstoffen in én heel veel zout.

Kun je nu beter rijstcrackers nemen in plaats van chips?? Naar mijn idee alleen als je de rijstcrackers ontzettend lekker vindt. Ik denk echter dat dit bij veel mensen niet het geval is. Vaak worden rijstcrackers genomen uit gezondheidsoverwegingen, wat naar mijn idee dus een beetje een verkeerde insteek is.

Wat ik je aanraad, is om beide producten niet te vaak te nemen. Als je dan een keer een genietmomentje wilt hebben, met een ongezond product, kies dan gewoon datgene wat jij het ALLERlekkerst vindt. Ik zou dus de voorkeur geven aan een portie mega lekkere chips (als je dat überhaupt lekker vindt), omdat je daar écht van zou genieten. De rijstcrackers zal de gemiddelde persoon minder lekker vinden, waardoor de kans groot is dat je er meer van eet en niet echt kan genieten. Het gevolg: je houdt toch nog snacktrek!

Ik hoop dat dit artikel je meer duidelijkheid heeft gegeven :). Ik ga persoonlijk trouwens nóg liever voor chocolade of drop, daar kan ik veel meer van genieten dan van deze snacks.

Groetjes, Marloes

Welke keuze zou jij maken? Ga je liever voor de rijstcrackers of toch voor de chips? Of misschien net als ik voor iets totaal anders?

8 reacties

 1. Ik vind chips eigenlijk niet zo lekker en eet het echt nooit, dus ik zou hier niet voor kiezen…
  Als ik iets lekkers wil eten, dan neem ik chocola 🙂

 2. Hoi Marlies,
  wat weer een fijn artikel, leerzaam!
  is het ook mogelijk om een vergelijking te maken van Sinterklaas snoepgoed. ik kan er niet om heen omdat ik het heerlijk vindt, maar ik vind alles lekker en wat zou dan de minst ongezonde keuze zijn? Ik weet dat gevuld speculaas mega vet is, maar zijn er ook minder ongezonde soorten? Als ik alles toch lekker vind, waarom niet de minst ongezonde keuze…
  groetjes Agnes

  1. Agnes, ik herken dit helemaal!! 🙂
   Ik heb dus een zak chocolade-pepernoten gekocht en die ligt achter slot en grendel….letterlijk! Mijn vriend heeft de sleutel en tijdens genietmomentjes pakt hij een bakje voor me. Echt…ik ben hopeloos in deze periode 😉

  1. Ik ook, ik ben echt verslaafd aan van dit soort Japanse zoutjes, ik lust ze in alle soorten en maten. Af en toe móet ik gewoon een zakje kopen en wegwerken.

 3. Om een juiste vergelijking te maken, zou er ook gekeken moeten worden naar de pure rijstcrackers (van bvb de notenshop), waar geen additieven en suiker zijn toegevoegd.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram