Review: Zonnatura Spelt Oergranenontbijt

Zonnatura spelt ontbijt

Ennnnnnn daar is Marloes weer met haar ontbijtproducten-reviews! 🙂 Ik beloofde jullie een heel aantal artikelen met nieuwe ontbijtjes, vandaag weer eentje. Ik hoopecht dat jullie zeggen als jullie gek worden van mijn reviews over ontbijtgoodies, dan beloof ik bij deze plechtig om te proberen te minderen ;). Vandaag een product dat ik vond in het ‘dieetschap’ van mijn supermarkt, dus niet bij de andere ontbijtgranen! We hebben het over het Zonnatura Spelt Oergranenontbijt. Ik vertel jullie vandaag wat ik van dit product vind.

Het product
Deze ontbijtgranen zijn van Zonnatura. Het zijn speltvlokken waarmee je pap kunt maken. Op de verpakking staat aangegeven dat dit met melk moet, maar je zou in principe alle vloeistoffen kunnen gebruiken. Eet je geen lactose? Dan is sojamelk of een andere melkvervanger ook prima. Of denk eens aan water of vruchtensap!

Toen ik het pak zag, verwachtte ik een soort brinta-achtige pap. Dat is ook wat je op de verpakking ziet. Toen ik het pak open maakte, bleek al snel dat dit niet het geval ging zijn. Het zijn namelijk best grote vlokken! Dat kun je op de onderste foto zien. Een beetje zoals havermout. Op de verpakking staat dat je de vlokken ongeveer 1 minuut moet meekoken met melk, ik heb het product iets langer gekookt omdat het voor mij nog niet ‘papperig’ genoeg was.

Collage spelt1

Wat belooft de fabrikant?
Op de verpakking staat dat het product 100% biologisch is. Bovendien is het volgens de fabrikant een bron van vezels. Dit klopt natuurlijk, want het is een graanproduct. Op de achterkant is een stukje te lezen waarin staat dat Zonnature de beste ingrediënten uitzoekt, voor lekkere, verantwoorde en natuurlijke producten. Dit ontbijt zou een lekker en stevig begin van je dag zijn. Ook staat er iets over het product spelt, dat het een hele oude graansoort is en dat het prima past in een tarwevrij (LET OP: geen glutenvrij!) ontbijt past.

Ik ben nooit zo’n fan van zo’n heel reclame-achtig verhaal op een product. In dit geval klopt het denk ik allemaal wel, maar het kan sommige mensen het idee geven dat dit ontbijt het meest gezonde is wat je ooit kunt eten. Terwijl er naar mijn idee veel gezonde keuzes zijn.

De ingrediënten
Hierboven zie je dat deze verpakking alleen maar speltvlokken bevat. Dat vind ik heel positief! Geen onnodige toevoegingen. De vlokken zijn van biologische teelt.

De voedingswaarde
Hieronder vergelijk ik dit product met andere producten waar je pap van kunt maken, omdat je dan de meest eerlijke vergelijking krijgt. Ik koos voor de meest gebruikte, namelijk brinta en havermout.

Voedingswaarde

Zoals je ziet is de voedingswaarde ongeveer vergelijkbaar met de andere pap-producten. Het bevat zelfs nog iets minder suiker.

De prijs
Voor 300g betaalde ik €2,99. Dit is best prijzig als je het vergelijkt met brinta of havermout, maar in verhouding tot veel a-merken granola is het ongeveer vergelijkbaar.

Collage spelt2

De smaak
De pap heeft een hele basic smaak, naar mijn idee een beetje hetzelfde als basic havermoutpap. Ik zou er persoonlijk wat fruit aan toevoegen, of misschien wat kokosflakes en/of noten en zaden. Ik vind deze basic smaak prima. Ik voeg liever zelf een zoete smaak toe, dan dat de fabrikant suiker heeft toegevoegd. Voor mij is de smaak dus heel simpel, maar prima!

Mijn conclusie
Dit product is in mijn ogen een super gezonde variant voor het ontbijt! Het heeft een hele goede voedingswaarde, zeker als ik het zou gaan vergelijken met andere ontbijtgranen, waar vaak suiker aan is toegevoegd. Het is een puur en biologisch product zonder toevoegingen en het is bovendien erg voedzaam.

Toch zul je het bij mij niet meer in de kast zien, omdat ik het erg duur vind in verhouding tot havermout en brinta. Voor mij is het verschil in voedingswaarde niet groot genoeg, ik zie in dat opzicht dus niet echt een meerwaarde. De smaak is misschien een heel klein beetje anders, maar ik vind havermout en brinta ook heerlijk. Kortom, een prima product, maar naar mijn idee zijn er goedkopere alternatieven op de markt die vergelijkbaar zijn.

Ik hoop dat jullie weer genoten hebben van deze review!

Groetjes, Marloes

Kende jij dit product al? Ga je het kopen na mijn review?

18 reacties

 1. Leuk, zulke reviews! Ik laat me altijd wel verleiden tot ‘t kopen van zulke duurdere producten. Maar brinta kan dus ook 🙂 (Havermout vind ik niet lekker)
  Wat vind je van Teff? Dat lijkt voor mij nog weer wat gezonder dan brinta/havermout, maar misschien klopt dat dus ook niet?

 2. Hay Marloes! Zou je misschien een keer de peijnenburg zero variant willen reviewen? Ik vind deze echt heeel lekker maar ben benieuwd of jij deze gezond vind! Ik zou persoonlijk nooit zo’n speltvariant kopen. Ik vind het ontzettend duur in vergelijking met havermout. Maar leuk dat je het hebt gereviewd 🙂

 3. Misschien is de AH Vezelrijke speltmout vlokken een alternatief? Ingrediënten: speltvlollen, prijs: 1,79 voor 450gr.

  Ik ben trouwens ook wel benieuwd naar die zero ontbijtkoek.

 4. Misschien is de AH Vezelrijke speltmout vlokken een alternatief? Ingrediënten: speltvlokken, prijs: 1,79 voor 450gr.

  Ik ben trouwens ook wel benieuwd naar die zero ontbijtkoek.

 5. Veel te duur in vergelijking met Brinta bijvoorbeeld.. zou dit dus niet zo snel halen. Zit misschien wel iets minder suiker in, maar Brinta is good enough for me 😉

  1. Tip: bij de babyvoeding hebben ze bij de albert heijn eigen merk ook spelt pap, smaakt hetzelfde en kost een stuk minder

 6. Ik ben ze ook nog niet zat! Ik was ook benieuwd naar jouw mening over tarwegras(poeder). Ik vond hiervan nog geen review op je site (correct me if I’m wrong haha!).

  Liefs,

  Janneke

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram