Review: Zijn Zonnatura Roasties Gezond?

zonnatura-roasties

Veel van jullie zijn net als ik GEK op review artikelen. De laatste is alweer een hele tijd geleden, dus ik heb weer eens de lokale supermarkt rondgespeurd, op zoek naar leuke nieuwe producten. Ik vond deze ontbijtgranen van Zonnatura, die op het eerste oog lekker én gezond lijken. Ik neem ze vandaag voor jullie onder de loep, omdat het natuurlijk altijd leuk is om variatie ideeën te hebben voor het ontbijt.

Het product
De Roasties zijn geroosterde ontbijtgranen van Zonnatura.lle producten van Zonnatura zijn 100% biologisch. Je kunt ze eten bij het ontbijt, maar natuurlijk ook als lunch of als snack. Meng ze met kwark, yoghurt of melk, of doe ze bijvoorbeeld door een smoothie of over wat vers fruit. Ik kocht deze ontbijtgranen bij de Albert Heijn en vond ze in het schap met alle biologische- en dieetproducten. Er zijn twee varianten: appel & kaneel en cashew & vanille.

roasties3

Wat belooft de fabrikant?
Voorop de verpakking zie ik direct staan dat deze ontbijtgranen knapperig zouden moeten zijn, met 30% minder suiker. Ik lees achterop dat het gaat om 30% minder suiker dan andere krokante muesli’s en granola’s op de Nederlandse markt.

De ingrediënten
Appel en kaneel roasties: volkoren havervlokken 72%, zonnebloempitten, rijststroop, gedroogde appel 4%, gepofte amarant 2,4%, zonnebloemolie, kaneel, zeezout, antioxidant: tocoferolrijk extract.

Cashew en vanille roasties: volkoren havervlokken 73%, agavesiroop, zonnebloempitten, rijststroop, cashewnoten 3,7%, gepofte amarant 2%, zonnebloemolie, Bourbon vanille, zeezout, antioxidant: tocoferolrijk extract.

Ik ben redelijk enthousiast over de ingrediënten! Allemaal natuurlijk producten in ieder geval (tocoferol is een andere benaming voor vitamine E). Er is geen suiker toegevoegd aan de roasties. De eerste variant bevat rijststroop en gedroogde appel als zoetmiddel. De tweede variant agavesiroop en rijststroop. Dit is niet perse gezonder dan suiker, maar bij veel ontbijtgranen is suiker het tweede ingrediënt (dus zit er meer van in!).

De voedingswaarde
Hieronder zie je de voedingswaarde van deze ontbijtgranen, per 100g product.

voedingswaarde

In verhouding tot andere krokante ontbijtgranen, bevat deze inderdaad minder suiker. Ook de hoeveelheid eiwit en vezels zijn best goed in verhouding tot andere soorten.

De prijs
Voor een zak van 300g betaalde ik €2,93. Dit is niet heel goedkoop, zeker niet in vergelijking tot basic muesli of havermout. Het is echter ook niet veel duurder dan de gemiddelde prijs die je betaalt voor andere luxe soorten ontbijtgranen.

De smaak
Ik vind beide varianten lekker, mijn favoriet is echter die met cashew en vanille. Zoals je op de foto hierboven ziet, zijn het vlokjes die krokant geroosterd zijn. Het zijn geen clusters, zoals bij de meeste soorten krokante muesli. Dit geeft een iets andere structuur die je misschien verwacht, maar dat vind ik prima! De roasties hebben een duidelijk zoete smaak, maar niet zo zoet als normale krokante muesli. Ik vind het heerlijk dat er ook wat cashewnoten en/of zonnebloempitten doorheen zitten! De variant met appel had wat mij betreft nog meer naar kaneel mogen smaken #kaneeladdict

roasties2

Mijn conclusie
Ik ben redelijk enthousiast over dit product. Dat wil zeggen, voor bepaalde situaties vind ik het ideaal en voor sommige zou ik toch iets anders adviseren:

Ideaal als:
Je normale muesli maar niets vindt en alleen van krokante ontbijtgranen houdt. Normale Cruesli bevat vrij veel suiker, deze een stuk minder! Quaker Volvezel Cruesli bevat nog een stuk minder suiker, maar wat afwisseling is soms ook wel lekker :).

Liever niet als:
Je basic ontbijtgranen ook prima vindt. Speltflakes, brinta, havermout en hele basic muesli bevatten nog veel minder suiker dan de roasties. Natuurlijk blijft het wel een perfecte variatie, als je net als ik van afwisseling houdt.

Niet de allergezondste variant dus, maar zeker leuk om in gedachten te houden als je het mij vraagt!

Groetjes, Marloes

Zou jij deze ontbijtgranen kopen na mijn review? 

11 reacties

 1. In de speltflakes zit maismoit wat is dit precies?

  Toch ook niet gezond is toch ook een vorm ban suiker.

  De flakes van ekoplaza zijn denk ik cleaner dan?

 2. Ik ken alleen de vanille smaak die vond ik wat droog en kruimelig smaken en ik miste vulling. ik ben na jouw artikel van 1 jaar geleden volledig verwend door de mueslies van Mymuesli. Ongeveer dezelfde prijs als deze maar veel beter gevuld, ook zonder suiker en veel meer keuze. Maar ik ben blij met weer een review artikel!

 3. Als beginnend zuivel-met-muesli-eter vind ik deze Top! Ik mag geen noten dus ik kies voor de appel-kaneel en doe dan flink wat extra kaneel door de yoghurt.
  Ik zal binnenkort weer eens proberen over te stappen….misschien was andere muesli ermee mengen om aan de smaak te wennen.
  Fijne review!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram