Gezonde producten Voeding

Review: Zonnatura rijstwafels

Door

Schermafbeelding 2015-06-19 om 11.56.00

Door Anneloes: Ik ben dol op rijstwafels. Bij mij in de kast is altijd een pak te vinden. Maar ik geef toe, zonder smaakje of zonder iets erop, vind ik er weinig aan. Ik beleg mijn rijstwafel dan ook vrijwel altijd, maar dat is niet zo handig om mee te nemen. Laatst zag ik drie varianten in de supermarkt liggen van Zonnatura, met chocolade- of yoghurttopping. Ik was heel benieuwd naar het product en test ze daarom uit in dit artikel.

Het product
Zonnatura staat bekend als een biologisch merk dat al jaren bekend staat voor verantwoorde, biologische producten. Ze maken hierbij gebruik van de ingrediënten uit de natuur en het product wordt zo min mogelijk bewerkt. Aan deze rijstwafels is een toplaag toegevoegd in de smaken yoghurt, Belgische melkchocolade en Belgische pure chocolade. Ik heb de varianten met yoghurt en pure chocolade gekozen om te beoordelen. In de verpakking zitten twee kleine pakjes met daarin 3 rijstwafels.

Schermafbeelding 2015-06-19 om 11.54.02

Wat belooft de fabrikant?
Op de verpakking staat dat de rijstwafels gemaakt zijn van zilvervliesrijst. Dit lijkt me erg positief, aangezien zilvervliesrijst meer voedingsvezels bevatten dan witte rijst. Daarnaast zijn de rijstwafels glutenvrij volgens het pak, maar dat is rijst van nature sowieso. Ook staat op de verpakking dat het product 100% biologisch is. Wanneer dit op een verpakking staat, zegt dit niets over de voedingswaarde of de gezondheid van een product. Biologisch zegt iets over het proces van hoe de gewassen geteeld worden.

Ingrediënten
bij de rijstwafels met yoghurt valt mij op dat op bij de ingrediëntenlijst staat: Rijstwafels met witte chocolade en yoghurt. Dat er witte chocolade is gebruikt voor de toplaag van de rijstwafel is op de voorkant nergens te vinden. Bij de ingrediënten staat: witte chocolade met yoghurt [melk] 55% (rietsuiker, cavoaboter, magere yoghurtpoeder [melk] 6%, volle melkpoeder. Emulgator: sojacithine, natuurlijke vanille aroma), zilvervliesrijst 45%, zeezout.
Bij de pure chocolade variant staat er: pure chocolade 55% (cacaomassa 27%, rietsuiker, cacaoboter) zilvervliesrijst 45%, zeezout.

Voedingswaarde
Hieronder heb ik de twee soorten in een tabel gezet met daarbij de normale rijstwafel zoals we die kennen. Wat mij opvalt is dat er veel meer vet in de Zonnatura variant zit dan in de normale rijstwafel. Dit komt natuurlijk door de laag met chocolade die er op zit. Ook van het aantal suikers schrik ik best wel. Waar ik geen verklaarbare reden voor heb, is dat er in de yoghurt variant maar 3g vezels zit en in de pure chocolade variant 6 gram, in chocolade zit namelijk geen vezels en de wafels zijn beiden gemaakt van zilvervliesrijst.

Een pakje van 3 rijstwafels weegt 50g, hier zit dus de helft van de hieronder aangegeven voedingswaarde in. Één rijstwafel bevat ongeveer 80kcal.

Schermafbeelding 2015-06-17 om 16.24.12

De prijs
De Zonnatura variant zijn €1.49 bij de Albert Heijn. Ik heb ze ook al van andere merken in de winkel zien liggen. Deze waren goedkoper. Of de voedingswaarde daarvan vergelijkbaar is, weet ik niet.

De smaak
Over de yoghurt variant waren wij niet zo enthousiast. Deze was erg zoet en Marloes gaf aan van deze smaak alleen maar meer trek in zoet te krijgen. De pure chocolade variant vonden we beiden erg lekker. Het is een dun laagje, wat de rijstwafel net een andere smaak geeft.

Mijn conclusie
Ik vind het naar verhouding een erg duur tussendoortje, aangezien de rijstwafels per drie verpakt zijn en je alle drie waarschijnlijk ook opeet. Maar ik vind het wel erg handig om mee te nemen en ze zijn erg lekker. Een pakje van 3, vind ik echter wel erg veel calorieën, vet en suiker bevatten voor een tussendoortje. Ik zou eerder 1 rijstwafel aanraden als goede hoeveelheid. Dan is alleen de handigheid van het pakje weer totaal verdwenen! ‘Normale’ rijstwafels zijn qua voedingswaarde een stuk beter als je ze gezond belegd. Voor de afwisseling vind ik deze varianten echter wel ontzettend lekker! 
Schermafbeelding 2015-06-19 om 11.55.16

Wij zijn dus zeker enthousiast over de smaak, vooral van de pure variant. Qua voedingswaarde zijn ze ok, als je 1 rijstwafel neemt. Neem je er meer, dan krijg je al snel veel suiker en vet binnen. Een matig positieve review dus :). We zouden beiden dit product niet snel opnieuw kopen, we gaan dan liever voor een zelf-belegde rijstwafel.

Kende jij deze varianten van rijstwafels al? Ze zijn al een tijdje op de markt, maar ik had deze varianten nog niet gezien. Ik ben benieuwd naar jouw mening over dit product en naar of je dit wel eens eet al tussendoortje.

Groetjes, Anneloes

Zou jij dit product gebruiken als tussendoortje?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (13)
 1. demi 7 jaargeleden

  Misschien zou je die pure chocolade variant zelf nog kunnen maken door pure chocolade te smelten en dan over een rijstwafel te schenken. Als je de rijstwafel daarna in de koelkast/vriezer legt krijg je denk ik hetzelfde idee en kan je het veel gezonder maken. Ik weet niet zeker of het kan want ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd.

  Reageer
  • Anneloes Kon 7 jaargeleden

   Dat zou je inderdaad kunnen doen. Het voordeel van de voorverpakte is dan wel, dat het maar om een heel klein laagje chocolade gaat, en als je het erop schenkt, is het al snel meer.

   Reageer
 2. Marvin 7 jaargeleden

  Ik neem rijstwafels juist omdat het een tussendoortje is dat weinig kcal bevat en amper vet en suiker. Deze Zonnatura rijstwafels bevatten echt enorm veel meer suiker en vet, ik zou deze niet snel nemen (al zijn ze wel lekker) 😉

  Reageer
  • Anneloes Kon 7 jaargeleden

   Mee eens!

   Reageer
 3. Rosa 7 jaargeleden

  Wat gek dat de hoeveelheid vezels verschilt tussen de beide varianten!

  Reageer
  • Anneloes Kon 7 jaargeleden

   Ja heel raar

   Reageer
 4. Lilian 7 jaargeleden

  Ik zou deze niet snel kopen. Weet zeker dat ik het niet bij eentje kan laten dan.

  Reageer
 5. tessa 7 jaargeleden

  Ik neem er regelmatig één mee naar mijn werk, ik eet hem dan als ik mijn groene smoothie op heb, als tussendoortje. Ook de kinderen eten er regelmatig één uit school i.p.v. een koekje.

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Dan is het best een prima tussendoortje 🙂

   Reageer
 6. Monique 7 jaargeleden

  Ze verkopen ze ook bij de aldi.. dan niet van zonnatura natuurlijk.. ben dan wel benieuwd of de bevindingen dan hetzelfde zijn..

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Oeh, dat wist ik niet. Misschien eens kijken inderdaad 🙂

   Reageer
 7. Anne 5 jaargeleden

  Pure chocolade bevat wél vezels, al is het niet veel:
  https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=262

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.