wortelbrood en eiwitrijk brood
Gezonde producten Voeding

Review: Wortelbrood en Eiwitrijk brood

Door

Een tijdje terug schreef ik een review over de afbak-groentebroodjes van de AH. Ik werd er niet heel blij van. Veel van jullie kwamen vervolgens met de vraag of ik het ‘normale’ wortelbrood al had getest. Nee, dat had ik niet! Ik werd nieuwsgierig en crosste naar de winkel. Daar vond ik van dezelfde lijn ook eiwitrijk brood! Dat klinkt ook heel interessant, dus ik test in dit artikel twee varianten.

Het product

De Albert Heijn heeft een nieuwe lijn met broden, de specialiteit broden. Ik nam het brood met wortel en het eiwitrijke brood mee. Volgens mij waren er nog drie andere varianten, brood met biet, vezelrijk brood en haverbrood.

Wat belooft de fabrikant

Het brood met wortel bevat volgens de verpakking 45% wortel. Op het eiwitrijke brood vind ik geen claims. Op de algemene verpakking van deze broden staat ‘vijf verse broden met natuurlijke ingrediënten die passen bij een eigentijdse leefstijl’. Geen shockerende claims dus :).

De ingrediënten

Hieronder zie je de ingrediënten van deze broden. Ter vergelijking heb ik ook de ingrediëntenlijst van mijn favoriete stevige volkorenbrood toegevoegd.

Brood met wortel: 45% wortelpuree, volkorentarwemeel, tarwebloem, bakkersgist, tarwegluten, gejodeerd zout, tarwezetmeel, moutmeel (gerst, tarwe), acerolapoeder.

Eiwitrijk brood: volkorentarwemeel, water, tarwebloem, volle melkpoeder, 6% zonnebloempit, wei-eiwitconcentraat, tarwegluten, bakkersgist, 2,5% hennepzaad, 2,5% pompoenpit, gejodeerd zout, moutmeel (gerst, tarwe), tarwezetmeel, acerolapoeder.

Mijn favo (stevig) volkorenbrood: water, volkoren tarwemeel, gebroken tarwe, tarwezuurdesempoeder, tarwegluten, bakkersgist, tarwezemel, gejodeerd zout, moutmeel (gerst, tarwe), volkoren roggemeel, acerolapoeder

Ik zie in de basis geen hele grote verschillen met mijn favoriete volkorenbrood. Bij het wortelbrood is wortelpuree toegevoegd en bij het eiwitrijk brood melkpoeder, wei-eiwit en hennepzaad.

De voedingswaarde

Dan gaan we verder met de voedingswaarde van deze broden. Ik ga uit van 100g product en vergelijk met een gemiddeld volkorenbrood zoals ik de waarden vind in de Nederlandse Voedingsmiddelentabel.

Dit verrast me! Het wortelbrood bevat echt wel wat minder calorieën dan gemiddeld volkorenbrood. Per sneetje van 35g bevat het ongeveer 65kcal in plaats van 82kcal in normaal brood.

Het eiwitrijk brood bevat iets meer eiwit, maar vooral veel meer vet en daardoor meer calorieën! Ook de hoeveelheid suiker is hoger. Dit alles komt denk ik vooral door het melkpoeder. Melk bevat natuurlijke suikers (lactose).

Beiden varianten bevatten minder vezels dan normaal volkorenbrood. Dat vind ik jammer, want dan vult het waarschijnlijk minder goed. Ook kan ik wel wat extra vezels gebruiken voor mijn darmen :).

De prijs

Voor een half wortelbrood of eiwitrijk brood betaal je €1,99. Een halfje van mijn favoriete stevige volkorenbrood kost €1,29. Je hebt echter ook halve volkorenbroden voor €0,63. De speciale broden zijn dus echt wel aanzienlijk duurder!

De smaak

Ik was verbaasd over hoe weinig wortel ik proefde in het wortelbrood. Ook het eiwitrijke brood vind ik nauwelijks anders smaken dan normaal brood. De structuur is wel wat anders vind ik, iets vochtiger ofzo. Aangezien ik echt houd van stevige grove broden, is dit niet echt mijn smaak en structuur. Als ik zou moeten kiezen, dan ga ik qua smaak voor het eiwitrijke brood.

Mijn conclusie

Ik ben geen fan. Vooraf had ik gedacht het eiwitrijke brood veel fijner te vinden dan het wortelbrood. Als ik zou moeten kiezen dan is het echter compleet andersom! Ik vind het oprecht jammer dat er niet zo heel veel meer eiwit in zit en dat de hoeveelheid vet zo hoog is.

Op nummer 1 staat bij mij toch echt gewoon nog normaal volkorenbrood. Wortelbrood bevat dan misschien iets minder calorieën, maar het vult me ook een stuk minder goed! Daardoor krijg ik alleen maar extra trek, waardoor ik die calorieën weer ruim compenseer ;).

Ik laat deze broden in het vervolg dus liggen en ga liever voor mijn favo stevige volkorenbrood boordevol vezeltjes.

Groetjes, Marloes

Zou jij een van deze broden kopen na mijn review?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (5)
 1. marrie 3 jaargeleden

  Als ik wortel wil eten dan eet ik een wortel, al die onzin met voedsel tegenwoordig.

  Reageer
 2. Conny 3 jaargeleden

  Ik sluit mij aan bij de vorige spreker!
  Toch vind ik het top dat je dit soort onderzoeken doet. Ze zij heel duidelijk. Ik kom niet in de verleiding om dat soort brood te kopen omdat het geen toegevoegde waarde heeft in mijn eetpatroon.

  Reageer
 3. Karin 3 jaargeleden

  ah ik doe altijd lekker een wortel bij de lunch of als tussendoortje als ik er zin in heb, ik ben gek op brood en ik ben gek op wortel, zo’n wortelbrood staat me zeker niet tegen maar zou het voor die prijs echt niet kopen, een zak wortels kost weinig en een gewoon brood is ook lang zo duur niet, zou je dus wel zo’n 4 euro betalen voor een brood met wortel wat HEEL goedkoop is, wel slim van AH, wortel kost niks, stoppen in een brood met tarwe wat ook weinig kost en duur verkopen 😉
  ik hou het lekker bij mijn normale broodjes

  Reageer
 4. Wendy Joyce 3 jaargeleden

  Hey,

  Nog gefeliciteerd met jullie nieuwe huis en nichtje. Leuk artikel! Ik zag dat ze ook bloemkoolbroodjes hebben, waar ik als geen brood eter dan toch wel nieuwsgierig naar ben. Ook zijn er groente plakjes te koop ( dopertw/pompoen), Zou leuk zijn een artikel / review / proefvideo over vegetarisch beleg

  Reageer
 5. Meaghan 3 jaargeleden

  Ik ben juist helemaal fan van het wortelbrood en heb er ook meteen drie ingeslagen in de bonus om in te vriezen! Heerlijk vind ik het! Ik vind het echt wel een goede uitvinding om zo nog meer groente binnen te krijgen. Dat het iets minder vezels bevalt, vind ik niet erg. In de ochtend eet ik altijd een grote kom havermout, dus ik vind het in de middag altijd wel fijn om iets lichter te lunchen, daarbij is wortelbrood een prima uitkomst en als ik echt nog trek heb, neem ik er een gewone volkoren boterham of volkorencracker bij.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.