Review: Skyr Yoghurt IJslandse Stijl

Skyr

Ohw wat vind ik het toch leuk om in te gaan op jullie verzoekjes! Laatst vroeg lezeres Barbara me of ik de IJslandse stijl yoghurt van Arla eens kon reviewen. Ik kende dit product nog niet, maar ben gaan neuzen in het koelschap van de Albert Heijn. Daar vond ik dit product! Ik neem het vandaag voor Barbara en natuurlijk voor jullie allemaal onder de loep.

Het product
Het gaat om het product Skyr (spreek uit als skir). Zoals ik al zei, kende ik dit product nog niet. Gelukkig weet Wikipedia alles ;). Het is een typisch IJslands melkproduct, dat lijkt op yoghurt of kwark. ‘Skyr wordt gemaakt van gepasteuriseerde, afgeroomde melk en levende bacterieculturen zoals Streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus.’

Zoals jullie weten houd ik ontzettend van kwark, dus ik was ontzettend benieuwd naar de voedingswaarde van dit product!

Collage skyr

Wat belooft de fabrikant
Een bewering die ik vind op de verpakking, is dat het van nature rijk is aan proteïnen (=eiwitten). Dit klopt uiteraard, want het is gemaakt van melk. Daaronder staat dat het romig is en 0% vet bevat. Daarnaast heeft het volgens de fabrikant een zijdezachte structuur en is het 100% natuurlijk. Dit laatste zegt natuurlijk niet zoveel over de gezondheid, want natuurlijke producten kunnen ook minder gezond zijn :). Ik vind het altijd fijn als er verder weinig beloftes worden gedaan op verpakkingen.

De ingrediënten
Hier ben ik heel snel klaar, het is namelijk gewoon 100% puur natuur yoghurt. Zonder toevoegingen! Ik ben dan ook super benieuwd naar de voedingswaarde, want dit belooft veel goeds. De voedingswaarde is dan vooral afhankelijk van de hoeveelheid vocht en vet die nog in het product aanwezig is.

Collage skyr2

De voedingswaarde
Hierboven kun je zien dat het product 65kcal per 100g bevat, waarvan 4g koolhydraten (suikers) en 11g eiwit. Er zit geen vet in de yoghurt! Als ik dit vergelijk met ‘normale’ magere yoghurt bevat het ongeveer evenveel koolhydraten, maar veel meer eiwit! In normale magere yoghurt zit namelijk ongeveer 3,5g eiwit per 100g. Magere kwark bevat ongeveer evenveel eiwit en koolhydraten als Skyr, variërend per merk.

De prijs
Ik betaalde €1,59 voor 450g. Ik vind dit best prijzig, omdat de magere kwark die ik meestal koop slechts €0,89 voor 500g kost.

Skyr2

De smaak
Ik vind de Skyr heerlijk! Logisch, want ik houd van de romige structuur, die ongeveer hetzelfde is als die van kwark. Skyr is zelfs nog iets dikker, dat kun je op de foto naast de voedingswaarde goed zien. De smaak is iets anders dan die van kwark, ik vind hem iets milder. Ik at de Skyr als snack met wat druiven en een kop thee.

Mijn conclusie
Deze yoghurt past naar mijn idee perfect in een gezonde leefstijl! Het bevat geen vet, geen toegevoegd suiker en super veel eiwitten! Het vult dus mega goed en bevat weinig calorieën. Toch zal je het niet vaak in mijn koelkast terugvinden, omdat ik mijn vertrouwde magere kwark eigenlijk gewoon prima vind. De smaak vind ik niet heel anders en de kwark is veel goedkoper, vandaar mijn keuze.

Toch zou ik je zeker aanraden het een keer te proeven, want het is wél echt heerlijk romig en mild. Vooral als je magere kwark te heftig vind, is dit misschien een goed alternatief.

Groetjes, Marloes

Ga jij dit product proberen? Waarom wel/niet?

28 reacties

    1. De Skyr van de Aldi heb ik net in huis gehaald en geprobeerd. Voor E.0,79 per pot kun je je geen buil vallen.
      De smaak is prima, ik eet yoghurt altijd zonder toevoegingen van suiker of fruit.
      De structuur is standyoghurt, dus vrij dik. Merk: milsani.
      Ik lees Noors en op de pot staat: Friskost, dat is kwark en -vertaald- gemaakt in Duitsland.
      Hij smaakt goed, maar ik hoor van mensen die op Ijsland gewoond hebben, dat het héél anders smaakt dan de échte Ijslandse Skyr. Deze van de Aldi doet mij denken aan de Noorse rømmegrød, zure pap, die elke Noor kent.

      1. Friskost betekend geen kwark maar roomkaas. Echte skyr is dan ook een soort kaas, die romig is met een lichtzoete nasmaak, en geen yoghurt of kwark zoals zo vaak wordt beweert.

        1. Natuurlijk: frisk-ost= verse kaas in het Noors. Je hebt gelijk!
          Ijslanders heb ik weleens horen beweren dat ze over die verse kaas juist room doen en het dan opeten. Dus heeft men er hier een heel ander product van gemaakt!
          In je reactie hierboven:
          Betekent met een “t” en “beweerd” juist met een “d'” , taaltechnisch Nederlands en voor het woordje “en” nooit een komma.

  1. Ik stond ook op het punt om Skyr mee te nemen om te proberen. Het is echter zowat 2x zo duur als mijn normale Franse Magere Kwark. Qua voedingswaarde verschilt het bijna niks, dus ik houd het ook gewoon bij kwark 🙂

  2. Deze wordt steeds zo gepromoot dat ik ook wel nieuwsgierig was, maar ik vind ‘m ook best duur en bel dol op mijn bak magere kwark. 😛 Ik laat deze ook staan.

  3. Bedankt voor de review. Bij het lezen van je artikelen , met name bij de recepten vraag ik me wel eens af hoe jij tegenover biologisch vlees, eieren, melkproducten etc staat. Deze zie ik nooit terugkomen. Persoonlijk ben ik tegen de bio-industrie en ik zou dus ook nooit vlees en vleeswaren van bijvoorbeeld de Lidl kopen. En mijn vervolgvragen: waarom koop je het zo weinig en hoe kijk je dan tegen de
    Antibiotica etc aan dat in gewoon vlees zit?

    Pfiew veel vragen maar vraag het me al lang af 🙂 mijn bedoeling is overigens niet om mijn normen aan anderen op te leggen. Wel verbaast me eerlijk gezegd het hier
    Zo weinig tegen te komen… Wat is jouw mening? Misschien een leuk idee voor een artikel?

  4. Bedankt voor de review!
    Niet veel gezonder dan magere kwark dus.
    Ik vind het zo lekker dik en het loopt niet terug (zo n waterplasje als in je kwarkpot de volgende dag) en heb het idee dat het meer vult. Maar dan kies ik ook de helft van de tijd voor de cranbarrie variant. Echt een traktatie als ik lekker gesport heb. Nogmaals bedankt, Barbara.

  5. Skyr van Arla bevat o.a maiszetmeel (verdikking) en citroenzuur, in gewone kwark of yochurt zit dit niet, ook niet in de Ijslandse kwark. Echte Skyr is erg lekker en lijkt niet op de Skyr van Arla, in de verste verte zelfs niet. Ik was dan ook teleurgesteld toen ik deze kocht en proefde, wat nep: zurig en kunstmatig verdikt.
    Wij hebben familie in Ijsland, gaan daar regelmatig naar toe en ik eet/koop dan altijd skyr omdat het zoooo lekker is. IJsland is in en misschien hoopte Arla met dit product een financieel graantje mee te pikken van deze populariteit?

  6. Dat weet ik wel zeker, het is een hype, momenteel.
    En dan nog zo’n gelikte (!) reclame-campagne op de t.v.: de immense schoonheid van Ijslands natuur en een mooie, gezonde, blonde IJslandse die skyr eet, op de voorgrond.

  7. Skyr, voor mij het lekkerste onder de zuivelproducten. Past goed in mijn dagelijkse menu, smaakt prima, goed te combineren en inderdaad gezond.
    Jammer dat die van Milsani bijna nooit op voorraad is. Smaakt hetzelfde, dezelfde samenstelling, de helft goedkoper.
    Mijn dag begint met skyr en soms eindig ik met skyr.

  8. Ik ben een groot kind van 70 jaar……….”zelf doen, zelf doen !”
    Met die instelling en de wetenschap dat skyr aan de basis ligt van de successen van het Ijslandse voetbalelftal (naar eigen zeggen) toog ik aan het werk na me goed ingelezen te hebben op het alles wetende web. Temeer ook omdat 1.60 Euro toch wel erg veel is voor een dagelijks bakkie.
    Ik ga uit van 700 gr halfvolle melk. Die warm ik au bain marie (geen aanbranden) op tot 40 graden. Dan doe ik er een flinke scheut joghurt in en 4 druppels vegetarisch stremsel. Met een mixer op de laagste stand goed doormengen. Het resultaat komt in een thermosfles met wijde hals. Na een uur of 12 is het resultaat een flinke brok “Skyr” van plusminus 250 gram met een structuur die dikker is dan kwark en die “drijft” in de wei. Ik heb nooit originele Ijslandse skyr geproefd maar de smaak van mijn product lijkt in elk geval veel op de skyr van Arla. En de prijs is substantieel lager. Schat zo’n 50 cent aan ingrediënten.
    In plaats van yoghurt is het eigenlijk beter skyr te nemen voor het “enten”, daar zit de originele (mesofiele) bacteriecultuur in. Dan van elke productie een klein beetje achterhouden om de nieuwe te enten.

  9. Ik ben een groot kind van 70 jaar……….”zelf doen, zelf doen !”
    Met die instelling en de wetenschap dat skyr aan de basis ligt van de successen van het Ijslandse voetbalelftal (naar eigen zeggen) toog ik aan het werk na me goed ingelezen te hebben op het alles wetende web.
    Temeer ook omdat 1.60 Euro toch wel erg veel is voor een dagelijks bakkie.
    Ik ga uit van 700 gr halfvolle melk. Die warm ik au bain marie (geen aanbranden) op tot 40 graden. Dan doe ik er een flinke scheut joghurt in en 4 druppels vegetarisch stremsel. Met een mixer op de laagste stand goed doormengen. Het resultaat komt in een thermosfles met wijde hals. Na een uur of 12 is het resultaat een flinke brok “Skyr” met een structuur die dikker is dan kwark en die “drijft” in de wei. Ik heb nooit originele Ijslandse skyr geproefd maar de smaak van mijn product lijkt in elk geval veel op de skyr van Arla. En de prijs is substantieel lager. Schat zo’n 50 cent aan ingrediënten.
    In plaats van yoghurt is het eigenlijk beter skyr te nemen voor het “enten”, daar zit de originele (mesofiele) bacteriecultuur in. Dan van elke productie een klein beetje achterhouden om de nieuwe te enten.

  10. Bedankt voor de review. Ik wilde t ook gaan vergelijken met magere kwark. Het enige verschil is iets minder eiwit dan Skyr, maar inderdaad vanwege de prijs hou ik t gewoon bij magere kwark.

  11. Skyr !!! Ik vind t geweldig. Zoveel eiwitten heb ik nog nooit ergens in gezien, behalve dan hütenkase, maar dat is weer anders. 4 x zoveel eiwitten dan in yoghurt zit. Mag dan ook voor mij, dat de prijs iets hoger is dan magere kwark(die ik nu na vele jaren niet meer m’n strot afkrijg, net beton) Maar als je let op de aanbiedingen, heb je al een pot Skyr voor ongeveer ‘n euro. Dan zit je op bijna 50 gram eiwitten ! En idd zacht van smaak.

  12. Hey Marloes,
    ik kwam laatst bij de lidl en kwam daar skyr met bosbessen smaak tegen.
    Ik heb op de verpakking zitten kijken om te kijken of het gezond was maar ik snapte er niet zo veel van :).
    Zou jij van deze skyr een review willen maken?
    Groetjes Adriana

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram