| 12 maart 2017

Review Plantaardige Kwark – Wat is de beste keuze?

Review plantaardige kwark

Vorig jaar schreef ik al eens een review over alpro yoghurt in de smaken amandel en kokos. Ik was er best enthousiast over, ik had alleen graag een nog hogere hoeveelheid eiwit gezien. Momenteel zijn er veel meer plantaardige kwarkvervangers op de markt, ik besloot een heel aantal mee te nemen en onder de loep te nemen. In dit artikel lees je wat naar mijn idee de beste keuze is, als je normale melkproducten liever vermijd. Vooral ideaal voor mensen met lactose-intolerantie, koemelkallergie of voor veganisten!

Het product
We hebben het vandaag dus over plantaardige varianten van yoghurt en kwark. Ideaal voor mensen met een veganistische leefstijl of voor diegenen die niet tegen normale yoghurt of kwark kunnen. Je kunt het gebruiken als ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch of als toetje. Ook in een smoothie is het heerlijk verfrissend. Eindeloze opties dus, net als bij normale yoghurt en kwart.

Ik ging naar mijn lokale Albert Heijn en trok een vijf verschillende soorten plantaardige yoghurt en kwark uit de schappen. Namelijk Albert Heijn ongezoete zachta soja yoghurt, Albert Heijn creamy kokos naturel, Alpro naturel, Alpro in de smaak perzik en Alpro go on.

Normale kwark bevat ontzettend veel eiwit, wat helpt bij het opbouwen en het behoud van spieren. Vegetariërs en veganisten krijgen over het algemeen moeilijker voldoende eiwit binnen, omdat veel dierlijke producten heel eiwitrijk zijn. Plantaardige vervangers zouden dus perfect zijn!

Alpro go on sojayoghurt

Wat belooft de fabrikant
Op alle verpakking is te vinden dat het een plantaardig alternatief voor zuivel is. Op de Alpro producten staat dat het van nature arm is aan vet. Op de Alpro go on verpakking staat specifiek dat het product rijk is aan plantaardige eiwitten voor het behoud van spieren. Ik ben benieuwd!

De ingrediënten
Alpro naturel: water, gepelde sojabonen (7,9%), suiker, tricalciumcitraat, stabilisator (pectine), zuurteregelaars (natriumcitraat, citroenzuur), aroma, zeezout, antioxidanten (tocoferolrijke extracten, vetzuuresters van ascorbinezuur), vitaminen (B12, D2), yoghurtculturen / -fermenten (S. thermophilus, L. bulgaricus).

Alpro perzik: water, perziken (11%), suiker, gepelde sojabonen (7,2%), glucose-frustosestroop, stabilisator (pectine), zuurteregelaars (natriumcitraat, citroenzuur), aroma, saffloer- en citroenconcentraat, tricalciumfosfaat, zeezout, antioxidanten (tocoferolrijke extracten, vetzuuresters van ascorbinezuur), vitaminen (riboflavine (B2) B12, D2), yoghurtculturen / -fermenten (S. thermophilus, L. bulgaricus).

Alpro go on: water, gepelde sojabonen (16,9%), suiker, tricalciumcitraat, stabilisator (pectine), zuurteregelaars (natriumcitraat, citroenzuur), natuurlijk aroma, zeezout, antioxidanten (tocoferolrijke extracten, vetzuuresters van ascorbinezuur), vitaminen (B12, D2), yoghurtculturen / -fermenten (S. thermophilus, L. bulgaricus).

AH sojayoghurt naturel: water, sojaboon (9%), calciumfosfaat, zuursel (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium spp)

AH creamy kokosyoghurt: 95% kokosmelk, tapiocazetmeel, dextrose, yoghurtcultuur.

Opmerkelijk vind ik dat de ingrediëntenlijsten van de Alpro varianten veel langer zijn. Dit zijn trouwens wel gedeeltelijk nuttige toevoegingen zoals bijvoorbeeld vitaminen. De AH sojayoghurt naturel is van deze groep de enige zonder toegevoegd suiker. Wat mij betreft staat die voorlopig met 1-0 voor. We gaan eens verder kijken naar de voedingswaarde, dan zien we ook hoe veel suiker er is toegevoegd.

Lactosevrije yoghurt kwark

De voedingswaarde
Hieronder zie je de voedingswaarde van alle verschillende producten. Ik ga daarbij uit van 100g product. Als je een schaaltje neemt, zul je een grotere hoeveelheid pakken. Als vergelijking heb ik ook de voedingswaarden van ‘normale’ yoghurt en kwark erbij gezet.

voedingswaarde

Edit: Bij de normale kwark staat een foutje, oeps! 8,5g moet het zijn.

Wat me direct opvalt is dat de kokosyoghurt wel érg veel calorieën bevat, het is rijk aan vet terwijl er nauwelijks eiwit in zit. Dit zou niet mijn eerste keuze zijn. De hoeveelheid suiker in de alpro naturel, de alpro go on en de AH sojayoghurt is prima. De toegevoegde hoeveelheid bij de alpro producten valt dus erg mee.

Al deze plantaardige varianten zijn rijker aan vet dan magere yoghurt en kwark, maar dat vind ik niet zo heel erg. Plantaardig vet is namelijk bijna altijd gezonder dan dierlijk vet. De kokosyoghurt bevat echter wel erg veel verzadigd vet. Daar zou ik echt voorzichtig mee zijn, ondanks dat onderzoekers verwachten dit dit vet niet snel schadelijk is voor ons lichaam.

De plantaardige variant met het meeste eiwit is toch echt de Alpro go on, gevolgd door de sojayoghurt naturel van het Albert Heijn huismerk.

De prijs
Alpro naturel: €1,69 voor 500g

Alpro perzik: €1,85 voor 500g

Alpro go on: €1,89 voor 400g

AH sojayoghurt naturel: €1,39 voor 500g

AH creamy kokosyoghurt: €2,99 voor 300g

De creamy kokosyoghurt is verreweg het duurst. Voor de Albert Heijn sojayoghurt naturel betaal je het minst. Deze plantaardige varianten op yoghurt en kwark zijn wel iets duurder dan hun dierlijke tegenhangers.

Yoghurt veganisten

De smaak
Alpro naturel: Best lekker vind ik. Een licht zoete, haast vanille-achtige smaak hebben de Alrpo producten. Zelfs vriendlief vond hem goed te doen.

Alpro perzik: Erg zoet, duidelijk met meer suiker. Sven heeft deze direct na de test helemaal opgegeten. Ik zelf ga liever voor minder zoete varianten, anders heb ik de hele dag zoete trek :).

Alpro go on: Ook deze heeft de vanille-achtige smaak van Alpro en is dus heel licht zoet. Hij is veel steviger dan de naturel yoghurt. Ik vind dat super fijn!

AH sojayoghurt naturel: Tjah, nu besef ik me ineens waarom alpro toch een beetje suiker toevoegt. Hier zit gewoon echt geen smaak aan. De structuur is erg dun. Sven raakte er niet uitgepraat over hoe vies hij hem vond, haha.

AH creamy kokosyoghurt: Een hele volle, creamy kwarkachtige structuur met een lichte kokossmaak. Ik vind hem lekker! Maar hij is duidelijk een stuk vetter, dat proef je.

Mijn conclusie
Als je voldoende eiwit in je voeding belangrijk vindt (bijvoorbeeld omdat je veel sport), dan is de Alpro go on zeker een goede keuze. Hij bevat veel eiwit, weinig suiker en weinig slechte vetten. Toch vind ik ook de sojayoghurt naturel van de Albert Heijn een ontzettend goede keuze qua voedingsstoffen! Hij bevat iets minder eiwit, maar ook minder suiker en vet. Voor dezelfde hoeveelheid calorieën kun je dus een grotere portie nemen, waardoor het eiwit alsnog hoog uitkomt! Bovendien is dit ook nog eens de goedkoopste variant. Wat mij betreft het enige nadeel is de smaak. Ik moet ook wel eerlijk toegeven dat ik de Alpro go on qua structuur iets fijner vindt, omdat hij dikker is. Dit is natuurlijk compleet persoonlijk.

De Alpro perzik zou ik niet aanraden om vaak te eten. Hooguit een keer als toetje om de lekkere zoete smaak. Ook de Albert Heijn kokosyoghurt kun je beter niet te vaak nemen, tenzij je moet aankomen natuurlijk! Deze bevat namelijk veel vet.

Ik hoop dat ik je wat meer duidelijkheid heb gegeven. Mijn favorieten zijn dus de Alpro go on (lekkerder, maar iets duurder) en de Albert Heijn zachte sojayoghurt (budgetproof, maar iets minder lekker naar mijn idee).

Groetjes, Marloes

Neem jij wel eens plantaardige yoghurt of kwark? Wat is jouw favoriet?

18 reacties

  1. ik ben dol op de alpro go on kwark, ik eet het vaak als ontbijt met gedroogde bessen en nootjes op top (favoriete combo zijn moerbeien en pistachenoten! echt een aanrader!)

    provamel heeft ook goede plantaardige yoghurts, de kokos en amandel variant zijn zonder toegevoegde suikers! persoonlijk vind ik ze ook lekkerder dan die van alpro, alleen wat moeilijker te vinden.

  2. Fijne review! Ik reageer zelf helemaal niet goed op soja, dus dan zijn dit niet echt opties voor mij. Alleen vind ik dat die van de AH, zonder soja, wel echt te veel calorieën bevat. Dan ga ik liever voor normale kwark, die dan niet plantaardig is.

  3. Ha ja, bij de gewone kwark staat de komma denk ik verkeerd.
    Ik reageer prima op dierlijke producten en vind het geen probleem, dus als ik dit zo lees houd ik het gewoon bij magere kwark!

  4. Er is maar 1 kwark bij, de rest is yoghurt.
    Ik had graag gezien dat er meer plantaardige kwarken bestonden maar helaas, yoghurt vind ik persoonlijk te dun en het smaakt ook nooit naar yoghurt. De kwark heb ik nog niet geprobeerd dus dat moet ik binnenkort eens doen, vrees dat die ook viezig smaakt, net als de andere dierloze melkproducten helaas.

  5. Hoi Marloes,

    Naar aanleiding van dit artikel had ik een vraag over de Alpro mild & creamy kokos-variant. Zou jij deze, op basis van de ingrediëntenlijst en voedingswaarden, aanraden om af en toe te gebruiken in een gezond eetpatroon?

    Alvast bedankt!

  6. Er word veel gezegd dat soja niet goed voor je zou zijn… ik nam altijd go on van alpro (elke dag) maar nu ben ik wat bang geworden. Hoe kijk jij hier tegen aan?

  7. Persoonlijk vind ik die AH soja yoghurt dus juist wel lekker.
    Moest er even aan wennen denk ik, maar nu vind ik het lekkerder dan Alpro. Smaken verschillen.
    De Alpro Go On kwam ik bedrogen van thuis. Vond het echt vreselijk vies. Heel zoetig en bijna mayo-achtig. De textuur en dikte was dan wel weer fijn. Ik zou het fijn vinden als ze een variant zonder suiker zouden maken.

  8. Hoi Marloes jeetje ik zie dat dit artikel alweer 10 maanden geleden was maar toen ik de Alpro Go On googelde kwam ik als eerste bij jou uit in dit artikel wat een fijn dat je dit allemaal revieuwde.
    Ik heb deze variant vandaag nl voor de eerste keer op en de structuur vind ik echt heel lekker vol en creamy maar kan t kloppen dat er een hele aparte ondertoon in de smaak zit? Ik kan t niet thuis brengen en mijn smaakpapillen twijfelen tussen ieiw apart en ohh best lekker kan dat door de sojabonen komen? Of zit er geen aparte smaak aan dat ik t fantaseer zeg maar 😁

    Groetjes
    Karyn

  9. Super leuk artikel! Ik zag dat AH nu inmiddels ook soja yoghurt met een vleugje kokos heeft en de voedingswaarden zijn interessant! (0 kh en 0 suiker). Ik heb geen idee of er inmiddels meer veranderingen op de markt zijn in ‘soja yoghurt land’, maar als dat zo is wellicht een ideetje voor een artikel?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram