review optimel salades
| 21 mei 2019

Review: Optimel Salades

Soms krijg ik ineens ZO veel verzoekjes voor een review van een bepaald product, dat ik het onmogelijk kan negeren. Zo ook deze keer. Jullie vroegen massaal naar wat ik vind van de nieuwe salades van Optimel. Eerlijk gezegd was ik zelf ook best benieuwd. Nieuwe gezonde soorten broodbeleg zijn namelijk altijd welkom!

Het product

We hebben het vandaag dus over salades voor op brood, crackers of toastjes. Vergelijkbaar met de standaard kipkerriesalade, maar dan een meer gezonde variant. Ik vond de salades in het koelschap van mijn lokale Albert Heijn in de soorten Gele curry, Sellerie, appel en krent en Paprika komkommer.

Wat belooft de fabrikant

Op de bovenkant van de bakjes salade staat ‘minder calorieën’. Onderop vind ik dat de fabrikant bedoelt minder calorieën in vergelijking tot verse brood/toast salades in de markt. Ook staat er op de verpakking dat het product 0% vet bevat en dat er geen suiker aan is toegevoegd. Tot nu toe klinkt het allemaal gewoon goed.

De ingrediënten

Hieronder de ingrediënten van de verschillende soorten salades:

Gele curry salade: 50% magere yoghurt (gepasteuriseerd), 16% komkommer, 14% courgette, 6% tomaat, abrikoos, zilverui, 0,3% kerrie madras (specerijen, knoflook, ui, kruiden), curcuma-extract, kokos, rijstebloem, rijstzetmeel, gemodificeerd maiszetmeel, tarwevezel, kruiden, specerijen, azijn, zout, natuurlijk aroma, verdikkingsmiddel: xanthaangom, voedingszuur: melkzuur, conserveermiddelen: E202, E211, E220, E221 (sulfiet), E223 (sulfiet), E262, zoetstof: sucralose

Sellerie, appel en krent salade: 45% selderij, 38% magere yoghurt(gepasteuriseerd), 7% appel, 3,3% krent, mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, korianderpoeder, natuurlijk aroma), gemodificeerd maiszetmeel, azijn, zout, verdikkingsmiddel: xanthaangom, limoenconcentraat, conserveermiddelen: E202, E211, E223 (sulfiet),E262, zoetstof: sucralose

Paprika komkommer salade: 50% magere yoghurt (gepasteuriseerd), 22% paprika, 22% komkommer, rijstzetmeel, gemodificeerd maiszetmeel, tarwevezel, uienpoeder, specerijen, bieslook, azijn, zout, natuurlijk aroma, verdikkingsmiddel: xanthaangom, voedingszuur: melkzuur, conserveermiddelen: E202, E211, E221 (sulfiet), E262, zoetstof: sucralose

Zoals je ziet bevatten deze salades een heel aantal herkenbare ingrediënten, maar ook een heel aantal toevoegingen. Vooral conserveermiddelen, maar ook zoetstof en een verdikkingsmiddel. Ik ben hier niet zo’n fan van als het niet nodig is. Waarom zoetstof in een salade? Ook conserveermiddel E211 (natriumbenzoaat) is regelmatig in opspraak. In combinatie met vitamine C zou dit kunnen reageren tot een kankerverwekkende stof. In matig gebruik kan het geen kwaad, maar ik weet dat veel mensen zulke ingrediënten in voeding zo veel mogelijk vermijden.

De voedingswaarden

Laten we de voedingswaarden van deze salades eens vergelijken met een gemiddelde kipkerriesalade uit de Nederlands supermarkten.

Zoals je ziet bevatten deze salades inderdaad veel minder calorieën en (verzadigd) vet. Opmerkelijk genoeg is de hoeveelheid suiker echt niet zo veel lager.

De prijs

Ik betaalde €1,89 voor elk bakje van 175g. Dit is vergelijkbaar met andere soorten salades en naar mijn idee dus een prima prijs.

De smaak

Dit valt mij heel eerlijk gezegd een beetje tegen. Ik vind ze alledrie gewoon niet heel lekker en aan de zure kant. Smaken verschillen natuurlijk, maar wat mij betreft is dit niet het eerst broodbeleg waar ik naar zou grijpen. Ik vind de structuur ook wat apart. Vooral de gele curry salade is haast een beetje alsof het kerriepoeder niet goed is opgelost.

Mijn conclusie

Meeehhh, ik ben niet een heel groot fan. De combinatie van niet echt lekker en niet echt geweldige ingrediënten kan me niet overtuigen. Geef mij liever hummus, avocado en/of hüttenkäse op brood! Ook zijn er groentespreads op de markt die ik veel fijner van smaak vind, bijvoorbeeld die van Maza.

Jammer, want ik had best hoge verwachtingen! Ik wil wel echt benadrukken dat smaken verschillen, dus dat jij ze misschien wel heel lekker vind. Als afwisseling voor op brood zijn ze dan best ok.

Groetjes, Marloes

Heb jij deze salades al geproefd? Wat vond jij ervan?

13 reacties

 1. Ik heb de gele curry ook geprobeerd. Vind hem erg dun en zurig. Heb dan liever de sandwichspread komkommer😊.

 2. Hoi marloes,
  Ik heb ze ook geprobeerd, maar ik vind ze echt niet lekker.
  Zit gewoon weinig smaak aan.
  Nee geef mij dan inderdaad maar hoemoes of avocado of lekker 100% pindakaas 1 van mijn favorieten met paar plakjes banaan😊

  1. Ik kreeg ze als proefpakket op het station. Ik had trek dus kwam goed uit maar ik vond het niet lekker. Dun en zurig. Brrr.

 3. Ik vind het perfect. Ik eet het iedere dag en ik vind ze alle 3 verrukkelijk. Wat mij betreft een perfecte uitvinding. Zowel naturel op de boterham als onder vleeswaar/kaas/ei. Mijn moeder is er ook dol op.

 4. Ik ben ook geen groot fan. De smaak is redelijk zuur inderdaad en dan die structuur.. gadverdamme. Dun, glimmend, nee ik ben niet enthousiast.

 5. Ik heb de paprika komkommer geprobeerd tijdens een borrel avondje. Viel mij ook erg tegen, inderdaad zuur. Zal wel door die magere yoghurt komen. Ik ben ook geen fan! Helaas.

 6. Fijne review weer! Weet ik dat ik die niet hoef te kopen 🙂
  Misschien zou je een keer de WASA delicate rounds kunnen reviewen? Ik ben altijd op zoek naar smaak n vind het heerlijk om voor de afwisseling van normale volkoren crackers. Maar hoeveel ongezonder zijn ze nu eigenlijk?

 7. Ik had ze uit enthousiasme alle3 gekocht maar vond het een hele rare chemische (zoetstof?) en zure smaak hebben. Na van elk 1 hap genomen te hebben heb ik ze weggegooid, terwijl ik daar echt op tegen ben. Zo jammer, want het idee vind ik geweldig…

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram