Review: Optimel Griekse Stijl

Bovenaan

Door Anneloes: De Optimel kwark ligt al een tijdje in de winkel en er is veel over te lezen. Veel food- en healthfreaks zijn laaiend enthousiast over dit product. Ik heb het ook al een aantal keren in de winkel zien staan, een aantal keer geproefd maar nog geen kritische blik erop geworpen. Tijd om het product eens te beoordelen op de voedingsstoffen, de smaak en de claims van het product. Ik vertel je in dit artikel of ik de hype rond dit product snap.

Het product
We hebben het hier over Griekse yoghurt maar dan zonder vet of toegevoegd suiker. De reguliere Griekse yoghurt is erg romig en bevat over het algemeen wat meer vet. Onderin het bakje zit een fruitgelei. Het product is te koop in de smaken abrikoos, framboos, mango en kers. Ik kocht bakken van 450g, er zijn ook kleinere bakjes van 150g te koop. Het product zou volgens velen ideaal zijn omdat het veel eiwitten bevat en laag is in calorieën.

Wat belooft de fabrikant
Op de verpakking staat: “Ma­ge­re yog­hurt Griek­se stijl met L. rham­no­sus, met een laag­je vruch­ten, ge­zoet met zoet­stof­fen, met toe­ge­voegde B-vi­ta­mi­nen en cal­ci­um. Yog­hurt Griek­se stijl Ker­sen 0% vet Geen sui­ker toe­ge­voegd. Bron van cal­ci­um en B-vi­ta­mi­nen, 0% vet, geen sui­ker toe­ge­voegd, rijk aan ei­wit.”

Het klinkt inderdaad als een ideaal product zoals het op de verpakking vermeld staat. Toch heb ik mijn twijfels. Ik heb het vergeleken met reguliere magere kwark en inderdaad er zitten minder calorieën in, minder koolhydraten en minder vet. Het eiwit gehalte in de Optimel Griekse Stijl is echter lager dan in de reguliere magere kwark.
Schermafbeelding 2015-04-14 om 15.41.40

Ingrediënten 
Voor dit product gebruiken ze magere yoghurt met L.rhamnosus, L.rhamnosus is een bacterie die vaak wordt toegevoegd aan zuivel of kaas en ook wordt gebruikt bij probiotica. Vervolgens staat er op het etiket dat er 4.5% kersen zit in de fruitgelei onderin. daarnaast zitten er nog voe­dings­ve­zels (oli­go­fruc­to­se), ge­mo­di­fi­ceerd ma­ïs­zet­meel, ver­dik­kings­mid­del: jo­han­nes­brood­pit­meel, voe­dings­zuur: ci­troen­zuur, aro­ma, wor­tel-, aro­nia­bes- en drui­venex­tract, wa­ter, kleur­stof: kar­mijn, zoet­stof­fen: ace­sul­faam-K en su­cra­lo­se, vi­ta­mi­ne B2, B6 en B12, cal­ci­um, zuur­te­re­ge­laar: na­tri­um­ci­traat in het product.

De smaak
Ik vind dat het een typische Optimel smaak heeft. Je proeft dat dit product gezoet is met zoetstof. Ik zelf ben er niet zo dol op, maar opzicht is de smaak wel lekker voor een keer. Zelf zou ik het niet nogmaals kopen, omdat ik magere kwark van zichzelf veel meer smaak vind hebben dan deze variant. Daarnaast associeer ik een Griekse yoghurt met een volle, romige smaak. Deze yoghurt heeft dat naar mijn mening niet en ik vind de zoete smaak van het fruit dat onderin zit overheersen. Maar ik ben dan ook niet zo’n fan van zoet.  

De prijs
Voor een verpakking Optimel Griekse Stijl betaalde ik bij de Albert Heijn €1,75. In verhouding tot een normale bak kwark (waar ook nog eens 500g in zit in plaats van 450g), vind ik dit aardig prijzig.

Schermafbeelding 2015-04-16 om 08.28.15Mijn conclusie
Zoals in het tabel hierboven te zien is, komt naar voren dat als je het vergelijkt met magere kwark, de Optimel kwark beter naar voren komt dan de reguliere magere kwark. Toch zou ik mijn conclusie daar niet op willen binden, aangezien ik de zoete smaak ook erg belangrijk vind om mee te nemen in mijn oordeel. Onlangs verscheen er een artikel waarin onderzoek is gedaan naar zoetstoffen en de aanmaak van insuline in ons lichaam. In het onderzoek werd beschreven dat wanneer wij zoetstoffen binnen krijgen, je hersenen dit registreren als suiker en insuline aan gaat maken. Je lichaam kan op dat moment niets met de insuline, want er is immers geen suiker in het lichaam, waardoor je lichaam vraagt om suiker in de vorm van trek. Dat zoetstof gen calorische waarde heeft klopt, maar je houdt je lichaam eigenlijk een beetje voor de gek.

Qua voedingswaarde is er dus niet zoveel aan te merken op dit product. Als je het lekker vindt, kun je het dan ook best af en toe nemen! Toch gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar normale kwark, die vind ik gewoon lekkerder.

Ik kan me dus niet echt vinden in de hype rondom Optimel Griekse Stijl, maar dat heeft te maken met mijn eigen smaakvoorkeur.

Tip
Af en toe iets nemen waarin zoetstoffen verwerkt zijn, is geen enkel probleem. Houd er wel rekening mee dat je heel gemakkelijk went aan de zoete smaak en het afleren een tijd kan duren. Als je reguliere kwark te zuur of te gewoon vindt, zou je er echter ook gewoon een stuk fruit doorheen kunnen doen. Zo heb je toch de zoete smaak die je mist en je hebt meteen je fruit binnen.

Groetjes, Anneloes

Heb jij de Optimel Griekse Stijl af geproefd? wat vond jij hiervan?

 

15 reacties

  1. Deze heb ik nog niet geprobeerd. Goede tip.
   Maar ook de yoghurt die erboven op zat vond ik minder lekker dan de reguliere yoghurt of kwark

 1. Optimel is voor mij echt een ‘no go’. De lijst met ingrediënten veel te lang en ik ga liever voor iets wat nog lijkt op hoe het bedoelt is, niet waar van alles aan gedaan is om het ‘gezonder’ (dus niet) te maken.

 2. Nooit op en ga ik ook niet doen. Althans dan niet onder het mom van ‘iets gezonds eten’ maar eerder omdat ik er zin in heb en het lekker vind. Ik geloof dat je dit product ook echt weer met mate moet eten en niet denken dat het gezond is.

 3. Ik maak hem wel eens na door zelf fruitcompote te maken (fruit met wat water inkoken) en dan met magere kwark of Griekse 0%vet yoghurt te mengen. Voelt toch gezonder dan al dat kunstmatige, maar op zn tijd koop ik het wel eens (als het in de aanbieding is) 🙂

 4. Optimel producten neem ik eigenlijk nooit. Magere kwark vind ik stiekem eigenlijk best lekker en zie dus ook geen reden om iets anders te nemen 🙂

 5. Goede en duidelijke informatie!
  Ik ben zelf enorm fan van dit product ondanks de fabrieksbewerkingen. Het product bevat namelijk erg veel eiwitten wat erg tof is voor mij omdat ik probeer af te vallen. Eiwitten geven je namelijk een verzadigd gevoel. Een pot van 450 gram bevat maar 225 kcal! En dan krijg je meteen maar liefst 33,3 gram proteïnen binnen. Als je daar niet de hele middag vol van zit…

  Magere kwark is gewoon iewww, echt niet te eten gewoon. Dit optimel product is overigens geen kwark maar yoghurt. Smaakt dus behoorlijk anders dan magere kwark. Mij maakt het echt helemaal niets uit dat het product duurder is dan de magere kwark versie van de AH. Die paar centen heb ik wel over voor het eten van iets lekkers.

  Al met al vind ik het een top product en zal het zeker de komende weken met alle plezier naar binnen lepelen.
  Vriendelijke groetjes!

 6. Wat een vreselijk product zeg. Mierzoet en dan ook nog kunstmatig zoet. Bah, bah en nog eens bah. Dat er mensen zijn die dit lusten zeg. De yoghurt was nog te doen maar die afschuwelijke overdreven overheersende nepzoete smaak is echt een brug te ver. Voor mij eens maar nooit meer.

 7. Heel lekker !!! Net als activia vanille , maar dan zachter en ik vind het goed passen voor Griekse stijl yoghurt vanille!!!

 8. N.a.v. PROBEER GRATIS OPTIMEL SALADE meegedaan, blijk tnu dat als je eerder voor de actieperiode heb meegedaan niet meer in aanmerking komt voor deze actie.
  Zeer teleurgesteld omdat dit via een flyer gaat en dat deze actie loopt vanaf 9 mei en de vorige was in april.
  Optimel wil er niets van weten, belachelijk, DUS LIEVE MENSEN ALS JE EENMAAL MET EEN ACTIE HEB MEEGEDAAN AL IS HET EEN ACTIE VAN VORIG JAAR KOOP HET PRODUCT DAN NIET MEER WANT JE VALT DAN BUITEN DE ACTIE, BELACHELIJK OM ZO JE PRODUCT TE VERKOPEN/

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram