| 11 mei 2015

Review: Maza Spreads

Maza spread

Ik ging laatst lunchen bij vriendin Annelies. Zij vindt het net als ik ontzettend leuk om lekkere en gezonde maaltijden te maken. Ze kwam enthousiast aan met deze spreads van Maza en zei me dat ik deze echt eens moest proeven. Ik kende al wel de ‘Hoemoes’ en de ‘Hoemoes met zongedroogde tomaat’ van dit merk, maar deze spreads nog niet. Ik was erg nieuwsgierig en besloot ze eens goed onder de loep te nemen.

Dit artikel is niet gesponsord. Ik was gewoon nieuwsgierig naar dit product. Bovendien geef ik jullie sowieso altijd mijn eerlijke mening.

Het product
We hebben het hier over twee verschillende smaken spreads, Mahummara en Baba Anoesch. Maza plaatst beide producten onder de noemer: Mediterranean delicasies. Muhammara is een ‘pittige paprikasalade met walnoot en granaatappel’. Baba Anoesch is een ‘gegrilde aubergine salade met een vleugje rode peper’. Dit is afgeleid van het Turkse Baba Ganoush, Maza geeft zijn producten vaak net een andere naam dan ‘normaal’.

Wat belooft de fabrikant?
Ik vind weinig beloftes op de verpakkingen, alleen dat het product geen kunstmatige kleurstoffen en aroma’s bevat. Dit vind ik een goede zaak, voor mij het liefst zo min mogelijk extra toevoegingen. Ook word ik er blij van als er geen spreuken op verpakking staan die grote verwachtingen scheppen. Deze worden vaak toch niet helemaal waargemaakt.

Ingrediënten

De ingrediënten
Hierboven zie je de lijst met ingrediënten in deze spreads. Links de Muhammara en rechts de Baba Anoesch. Over het algemeen inderdaad hele pure producten. Ik vind het jammer dat aan beide spreads suiker is toegevoegd. Dit zal echter niet superveel zijn, omdat het pas later in de lijst genoemd wordt. (Hoe eerder genoemd, hoe meer van het ingrediënt in het product zit.

Minder bekende ingrediënten die in beide spreads voorkomen zijn xanthaangom en kaliumsorbaat. Xanthaangom zorgt voor verdikking van het product. Dit ingrediënt wordt gemaakt doordat bacteriën suikers fermenteren. Het is plantaardig van oorsprong, maar wel chemisch bewerkt. Ik vind dat echter niet zo’n probleem. Kaliumsorbaat (E202) zorgt ervoor dat dit product langer houdbaar is, ook dit is een chemisch bewerkt ingrediënt. Het staat af en toe onder discussie omdat het in grote hoeveelheden onder andere astma, allergische reacties en darmproblemen zou kunnen geven. Dit zal echter bij het overgrote deel van de mensen niet aan de orde zijn.

Voedingswaarde

De voedingswaarde
De voedingswaarde van de spreads zie je hierboven. Links ook weer de Muhammara en rechts de Baba Anoesch. Dit zijn de waarden van 100g product. Een dun laagje spread als beleg zal ongeveer 10g zijn, dus voor beide producten zo’n 25 calorieën. Dit is niet veel voor broodbeleg!

De voedingswaarde is duidelijk anders, de Muhammara bevat meer koolhydraten (suikers) en eiwit en de Baba Anoesch bevat meer vet. Beide producten bevatten echter vooral goede vetten. Op basis van deze gegevens is de Baba Anoesch wat mij betreft iets beter, omdat deze aanzienlijk minder suiker bevat. Toch vind ik ook de Muhammara qua voedingswaarde lang niet slecht!

Rijstwafels

De smaak
Ik vind deze spreads allebei super lekker! De Muhammara is pittig en zoet en de Baba Anoesch is lekker fris en toch heel kruidig met een beetje knoflook. Ik houd van zulk soort smaakmakers. Een boterham met kaas of kipfilet wordt een stuk interessanter met een laagje van deze heerlijkheid eronder. Ook gewoon op een rijstwafel vond ik deze spreads top! Een paar plakjes komkommer, tomaat of wat sla zou er prima bij passen.

De prijs
Voor de Muhammara betaal je ongeveer €2,25, voor de Baba Anoesch €1,86. Ik vind dit een vrij normale prijs voor dit product.

Mijn conclusie
Ik ben enthousiast over deze spreads! Ze geven je cracker, rijstwafel of boterham echt iets speciaals. De smaak vind ik heerlijk en ook de voedingswaarde en de ingrediënten zijn heel acceptabel. Als ik dan écht heel kritisch moet zijn, is het jammer van de kaliumsorbaat in dit product. Ik moet alleen eerlijk zeggen dat ik mij hier persoonlijk totaal niet druk om maak. Alleen in hele grote hoeveelheden of ik specifieke gevallen zal dit klachten geven. Ook vind ik het altijd jammer als fabrikanten extra suiker toevoegen.
Een alternatief is om deze spreads zelf te maken, maar dat vind ik meestal gewoon te veel werk (let’s be honest). Bovendien zijn ze dan gelijk veel minder lang houdbaar, dat is niet zo handig als je alleen woont. Ik weet dus zeker dat deze spreads nog vaker in mijn winkelmandje zullen liggen!

Groetjes, Marloes

Ken jij deze producten? Ga je ze proberen na mijn review?

13 reacties

  1. hoi marloes

    ik stond laatste met de zonnegedroogde tomaten spread in mijn handen is dit
    een goed idee om is want anders op je boterham of rijstwafel te doen

  2. Kende ze nog niet en denk ook niet dat ik ze ga proberen. Meestal eet ik mijn rijstwafels met pindakaas of kipfilet en dat vind ik lekker genoeg 😉

  3. Goh dank je, wat goed deze review! Had de Humus al geprobeerd en ben er verslaafd aan! Al vind ik die van de Liddle eigenlijk het lekkerst (hebben ze tegenwoordig ook een smaakvariant bij). Ga bovenstaand zeker proberen! 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram