Review lijnzaad crackers
| 22 mei 2018

Review: Raw Organic Lijnzaad Crackers

Ik plaatste laatst een artikel over de meest gezonde crackers. Ik kreeg toen een aantal keer de vraag hoe het zat met de crackers van de foto hierboven. Omdat dit naar mijn idee geen ‘normale’ crackers zijn, liet ik ze destijds buiten beschouwing. Ik vond het leuk om ze in dit artikel een review te geven.

Het product

We hebben het vandaag over crackers die gemaakt zijn van zaden, pitten en noten in plaats van tarwe. Je kunt ze net als normale crackers gebruiken bij het ontbijt, bij de lunch of gewoon als snack. Het beleg dat je erop doet, kan ook exact hetzelfde zijn als normaal.

Wat belooft de fabrikant

Op de verpakking lees ik ‘raw organic food’, het product is biologisch en bevat het EKO keurmerk. Op de zijkant staat ‘Be pure, eat raw’. Ik vind verder geen gezondheidsclaims, dat maakt me blij. Ik moet wel heel eerlijk toegeven dat ik een beetje de kriebels krijg van het zinnetje op de zijkant. Dit ligt natuurlijk helemaal aan mijn eigen oordeel, daar ben ik me van bewust.

Crackers met zaden en pitten

De ingrediënten

Hieronder de ingrediënten per variant van deze crackers:

1. Raw cracker zaden en pitten: water, lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenpitten, maanzaad, zout, chilipeper, basilicum, oregano, kardemomzaad.

2. Raw cracker lijnzaad hazelnoot: lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad, hazelnootstukjes, zout, kaneel, kardemonzaad.

3. Raw cracker lijnzaad tomaat basilicum: Zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad, tomatenpuree,  zout, basilicum, peper.

Van zulke ingrediëntenlijsten word ik vrolijk! Geen enkel ingrediënt dat vragen oproept. Zout is in grote mate natuurlijk niet gezond, maar alle normale crackers bevatten ook zout. Ik ben trouwens wel benieuwd hoe deze crackers gemaakt zijn. Dat kan ik niet vinden op de verpakking. Zijn ze geperst? Of toch gewoon gebakken? Aangezien er ‘raw’ op de verpakking staat.

De voedingswaarde

Hieronder de voedingswaarde per cracker (15g). Ik heb alle drie de smaken toegevoegd en ik vergelijk ze met de meest gezonde cracker uit mijn vorige test: de Wasa volkoren cracker (13g per cracker).

Voedingswaarde lijnzaadcrackers

Het grote verschil zit in de hoeveelheid koolhydraten en vetten die de crackers bevatten. De crackers met zaden en pitten bevatten relatief weinig koolhydraten en veel (goede) vetten. De wasa crackers bevatten relatief veel koolhydraten en weinig vet. Doordat vetten meer calorieën per gram bevatten dan koolhydraten, zijn de Raw Organic crackers aanzienlijk calorierijker.

De prijs

Dit vind ik best een dingetje. Ik kocht deze crackers bij de Jumbo voor €3,45 per pak. Bij de Albert Heijn betaal je €3,59 per pak crackers. In een verpakking zitten ongeveer 9 crackers van +-15g. Ik zeg ‘ongeveer’ omdat 9x15g 135g is…en de verpakking zegt 125g inhoud te hebben. Ik weet dus niet of het aantal crackers verschilt, of dat niet iedere cracker precies 15g is. Waarschijnlijk is het laatste het geval.

Hoe dan ook, ik vind dit ontzettend prijzig! Bijna €0,40 per cracker. Ter vergelijking: voor een pak Wasa crackers betaal je ongeveer €1,09 en hier zit meer dan de dubbele hoeveelheid crackers in (20 stuks).

lijnzaad crackers gezond

De smaak

Ik vind deze crackers echt veel lekkerder dan ik ze verwachtte. Door de termen ‘raw’ en ‘organic’ verwachtte ik een beetje muffige crackers. Zoals je weet rooster ik mijn pitten en zaden namelijk juist graag om ze meer smaak en bite te geven. Deze crackers zijn echter super smaakvol en krokant. Toen ik er even een stukje van ging proeven voor dit artikel, had ik voordat ik het wist twee crackers weg gewerkt! Qua smaak dus een dikke duim omhoog. Ik vind ze zonder beleg véél lekkerder dan normale crackers.

Mijn conclusie

Qua smaak en ingrediënten zijn deze crackers gewoon 100% top! De voedingswaarde vind ik ook helemaal prima, veel goede vetten en vezels en relatief veel eiwit voor in een cracker. Een klein nadeel is dat ze best veel calorieën bevatten voor de verzadiging die ze me geven. Een groter nadeel vind ik de prijs. Het zijn écht kostbare crackers.

Deze crackers zijn een uitkomst voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Mocht je dan tóch behoefte hebben aan een cracker, dan zijn deze jongens prima. Ook zou ik ze heel graag als gezonde snack meenemen. Aangezien je er dan gemakkelijk twee naar binnen werkt, zou ik ze niet direct aanraden voor mensen die willen afvallen.

Een super leuk, lekker en voedzaam product voor de afwisseling, met de kleine kanttekening dat je er niet teveel van moet eten. Dat is niet zo verstandig voor je lijn én voor je portemonnee ;).

Misschien een tip, je schijnt lijnzaadcrackers ook prima zelf te kunnen maken. Dat bespaart je flink wat centjes.

Groetjes, Marloes

Zou jij deze crackers kopen na mijn review?

5 reacties

  1. Ik ben nieuwsgierig geworden, ik ga ze proberen! Weet je welke zonder beleg ook lekker zijn, de volkoren sesam & lijnzaad crackers van leev. Bij AH voor 1.99, er zitten 10 in. 74 kcal per cracker. Groetjes Bianca

  2. Volgens mij zijn ze “gedehydrateerd” dus op lage temperatuur lang gebakken. Ik had ze al eens eerder gezien, ben nu wel benieuwd!

  3. Een mooi alternatief! De meeste crackers bevatten tarwemeel. Misschien beleggen met huttenkase zodat ze wat meer vullen? Ik ga ze wel een keertje proberen.

  4. Nee, ik ga deze crackers niet kopen. Ik persoonlijk voel me niet prettig bij het idee een cracker te eten die 7 gram vet bevat, terwijl ik mijn vertrouwde, lekkere wasa crackers kan eten waar nog geen hele gram vet in zit! En ja, ik weet dat het gezonde vetten zijn, maar om die binnen te krijgen kies ik toch liever voor 2 wasa crackers met pindakaas, of een lekker handje noten tussendoor 🙂

    Wel weer een leuke review Marloes!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram