Afvallen Gezonde producten Voeding Voedingstips

Review: Liga Belvita Breakfast Ontbijtbiscuits

Door

Bovenaan

Ik hoorde een tijdje terug een reclame over deze ontbijtbiscuits, zag ze vervolgens bij een collega en toen gingen een aantal van jullie er ook vragen over stallen. Liga heeft sinds enige tijd ontbijtbiscuits op de markt gebracht, gemaakt met volkorengranen die je volgens de verpakking energie voor de hele ochtend zouden geven! Ik was nieuwsgierig en heb ze nauwkeurig voor jullie bekeken. Vandaag lees je mijn mening!

Het product
In het pak zitten zes kleine verpakkingen waar elk vier koekjes in zitten. Het is duidelijk bedoeld om te gebruiken als ontbijt. Dat zou ideaal zijn, een ontbijt dat je super gemakkelijk mee kunt nemen, zonder het eerst te moeten klaar maken!

Tekst en afbeelding

Wat belooft de fabrikant?
De tekst op de verpakking van deze ontbijtbiscuits is heel veelbelovend, op de voorkant staat duidelijk vermeld dat de biscuits je energie voor de hele ochtend geven. Ook wordt vermeld dat de biscuits gemaakt zijn van 5 speciaal geselecteerde volkorengranen. Hierboven zie je de volledige uitleg op de verpakking. Opmerkelijk vind ik het laatste stukje: ‘als onderdeeel van een gebalanceerd ontbijt’. Ooohh, dus deze biscuits zijn niet je volledige ontbijt? Boven de tekst staat inderdaad een afbeelding van de biscuits mét een schaaltje yoghurt én een schaaltje fruit. Ik denk dat de ‘wetenschappelijke artikelen’ waar de verpakking het over heeft, zijn gebaseerd op deze biscuits mét yoghurt en fruit.

De ingrediënten
Hieronder zie je een foto van de ingrediëntenlijst, eventueel kun je op de foto klikken om hem groter te maken. Het eerste ingrediënt is granen, vervolgens zie je een opsomming van de verschillende soorten granen. Na deze opsomming, zie je dat het tweede ingrediënt suiker is….jammer! Er zitten zelfs verschillende soorten suiker in (normale suiker, rietsuiker en invertsuikerstroop). De toevoegingen vallen me mee, natriumwaterstofcarbonaat is ouderwets bakpoeder. Ammoniumwaterstofcarbonaat wordt ook wel vlugzout genoemd, hiervan zijn geen negatieve bijwerkingen bekend. Dinatriumfosfaat is ook wel bekend als E339, ook hiervan zijn geen bijwerkingen bekend. Als emulgator is sojalecithine (E322) gebruikt, dit geeft vrijwel nooit allergische reacties en is dus ook veilig n gebruik.

Ingrediënten

De voedingswaarde
In de tabel van de voedingswaarde, zie je de waarden van 1 biscuit. Apart, aangezien ze per vier verpakt zijn. Vrijwel iedereen zal er dus 4 in één keer nemen. Per biscuit bevat het product 55 calorieën, oftewel 220kcal per 4 biscuits. Per pakje bevat het 7,2g vet, 0,8g verzadigd vet, 33,2g koolhydraten, 10,8g suiker en 2,8g voedingsvezels. Als ik dit vergelijk met 50g havermout of muesli (zelfde gewicht als de koekjes), dan bevatten de koekjes meer calorieën, meer vet, meer verzadigd vet, ongeveer evenveel koolhydraten, minder vezels en meer suiker. Een tabel van deze ontbijtgranen vind je in dit artikel. Let erop dat de tabel uit gaat van 100g ontbijtgranen, in dit geval rekenen we met 50g.

De prijs
Ik betaalde bij de Albert Heijn €2,29 voor 6 pakjes van 4 biscuits. Oftewel bijna 40 cent per (deel van je) ontbijtje. Met een pak muesli of havermout ben je goedkoper uit, hier moet natuurlijk nog yoghurt/melk en eventueel fruit bij. Maar ik denk dus dat de fabrikant van de koekjes dit ook als aanvulling op de koekjes ziet.

De smaak
Samen met collega Remco heb ik de biscuitjes aan een smaaktest onderworpen. We vinden ze best lekker! Niet veel specialer dan een ander biscuitje, maar gewoon prima. Je proeft wel dat ze veel suiker bevatten, ze zijn vrij zoet!

Mijn conclusie
Ik vind deze biscuits leuk bedacht en de verpakking is veelbelovend. Toch zou ik ze persoonlijk nooit als ontbijt gebruiken. Ze bevatten voor mij teveel suiker als ontbijt en minder voedingsvezels dan mijn eigen ontbijtjes. Ik weet bijna zeker dat ik sneller trek krijg na het eten van de biscuits, dan na mijn normale ontbijt. Bovendien zijn ze een stuk duurder. Het gemak gaat ook al niet op….omdat je eigenlijk yoghurt en fruit erbij zou moeten eten. Ik vind het wel positief dat er weinig extra E-nummers zijn toegevoegd. Een biscuitje als tussendoortje is eventueel wel een goede oplossing, omdat ze meer vezels bevatten dan normale koekjes. Ik raad je aan om er maximaal 2 te nemen, anders bevatten ze wel weer vrij veel calorieën.

Sorry jongens….ik ben niet zo positief. Ik blijf bij mijn eigen ontbijtjes.

Groetjes, Marloes

Ken jij dit product? Wat vind jij ervan na mijn review?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (33)
 1. Cindy 7 jaargeleden

  Was te verwachten, maar toch jammer want het zou ideaal zijn als je gewoon ‘s ochtends dit zo hup in je tas kan gooien.

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Ja, indd!

   Reageer
   • peter 7 jaargeleden

    Precies wat ik erover wilde weten. En inderdaad jammer, want het zou wat makkelijk zijn s, morgens in de auto en de file.
    Groet,
    Peter

    Reageer
    • Marloes 7 jaargeleden

     🙂 Even tijd nemen om te eten is stiekem toch veel beter! 😉

     Reageer
     • Joep 6 jaargeleden

      Zo zie ik dat ook. Niets zo slecht als in je haast ook nog iets naar binnenwerken. Bovendien moeten we nu toch onderhand wel weten dat al die kant en klare ontbijten teveel suikers, vetten en zouten bevatten.
      Eerder opstaan, op je gemak zelf ontbijt samenstellen en eten, in alle rust vertrekken en ontspannen op je werk aankomen. Heel veel voordelen voor jou en je lichaam.

 2. Marion 7 jaargeleden

  Hmmm jammer, alweer een misleidend product. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor de Stevige en Krokante repen van Bolletje? Op de doos staat ‘goed bezig’, maar daar bedoelen ze waarschijnlijk mee dat wij goed bezig zijn met het spekken van hun kas als wij die repen kopen… 😉

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Hhaaha, ik zou het je niet met zekerheid durven zeggen. Maar een ‘puur’ ontbijtje is natuurlijk altijd beter! Ik zal ook eens uitkijken naar die repen, ik heb ze bij mij in de supermarkt nog niet gevonden.

   Reageer
 3. Vera 7 jaargeleden

  Je ziet deze koekjes ook terug in Goeie Tijden. Volgens mij moet je dat als serie niet willen. Er kijken zoveel kinderen en jongeren naar, dan kun je toch echt wel een beter voorbeeld zijn.
  Ik had al het vermoeden dat ook hier met name suiker een rol zou spelen. Ik blijf ook bij mijn eigen ontbijtjes!

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Heel verstandig Vera! Ik vind het ook een lastige kwestie, van die productreclames in soaps. Maarja, je doet er niets tegen!

   Reageer
 4. Stephanie 7 jaargeleden

  Was te verwachten natuurlijk, koeken als ontbijt kan toch niet gezond zijn 😀 Ik vind ze desondanks wel erg lekker, als “slecht” tussendoortje ofso 🙂

  Reageer
 5. Roeline 7 jaargeleden

  Deze biscuitjes heb ik al eens op en vind ze lekker. Maar ik had al lang door dat je ze niet als verantwoord ontbijtje/tussendoortje kunt zien. Daarvan moet het eerste nog uit gevonden worden……… Ik weet niet of ik ze weer zal kopen, vind het nadelig dat ze per 4 verpakt zijn, ik trap daar in en eet ze ook alle 4…….En vind ze vrij duur. Ook eet je ze makkelijk weg dus als ik ze in huis zou hebben zijn ze zo op, hihi.

  Reageer
 6. Tamara 7 jaargeleden

  En als je zoiets vergelijkt met gewone boterhammen? Niet iedereen ontbijt met havermour , muesli of brinta!

  Reageer
 7. Manon 7 jaargeleden

  Het verbaasd me eerlijk gezegd niks… Helaas.
  Ik blijf wel bij m’n havermout papje haha

  Reageer
 8. An 7 jaargeleden

  Hee, wat leuk die Reviews. Misschien is het ook leuk een review te maken over Liga evergreens of over Bolletje goed bezig repen of andere tussendoortjes in het tussendoor schap? Ik lees ze altijd met plezier

  Reageer
 9. Jan 7 jaargeleden

  Een ontbijt met suiker? En dat durven ze gezond te noemen? Het is nu toch echt wel bekend dat suiker zeer ongezond is!
  Ik ben het eens met de reactie van Manon hierboven: een ontbijt met havermout ( de echte en niet die troep van Quacker) is te prefereren.

  Reageer
 10. tries 6 jaargeleden

  Ik eet deze ‘koekjes’ al een week als ontbijt.
  Ik neem er 2 (kan de andere 2 heel makkelijk wegleggen)
  Ik zit er dus echt wel vol van tot aan de lunch.
  Natuurlijk is het niet het beste en gezondste onbijt, maar normaal onbijt ik nooit…geen tijd etc.
  en dit is voor nu wel een goed alternatief.

  Reageer
 11. Roxanne 6 jaargeleden

  Ik heb er vandaag toevallig twee op.
  Ik had een ‘cheese cake yoghurt’ gemaakt met huttenkase, griekse yoghurt, whey protein, aardbeien en er moesten koekjes doorheen. Deze BelVita koekjes leken me de beste keuze.

  Ze waren inderdaad erg zoet en helaas erg lekker.
  Ik probeer al een tijdje van geraffineerde suikers af te blijven maar, het lukt me maar niet haha!

  Maar super deze infomatie 🙂

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Dank je wel! Haha, ‘helaas erg lekker’.

   Reageer
 12. Martijn 6 jaargeleden

  Dit soort reclames mogen ze van mij gewoon verbieden. Ze beweren gewoon dat dit product koolhydraten bevat die in 4 uur tijd langzaam verbranden, complexe koolyhdraten dus terwijl het gewoon tsjokvol met suiker zit. Schandalig dat zoiets uitgezonden mag worden.

  En idd al die snelle ontbijtjes repen, biscuits, het is toch allemaal rotzooi. Sta gewoon 15 min eerder op en maak een bak havermout belegd met vers fruit. Veel gezonder en dan heb je echt tot 12 uur geen honger meer!

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Tjah….je zegt het hard…maar eigenlijk ben ik het gewoon met je eens 🙂

   Reageer
 13. Liane 5 jaargeleden

  Via The Insiders mocht ik de Belvita Melk en Granen proberen. Jammie dacht ik, tot ik na de biscuits met een melksmaak in mijn mond bleef zitten. Jammer, de overige smaken zijn namelijk wel heerlijk. Wel als tussendoortje trouwens, niet echt als ontbijt.

  Reageer
 14. Irène 5 jaargeleden

  Goed om te lezen. Mijn man is suikerpatient en dacht dit wel een orima alternatief zou zijn. Een keertje iets anders. Niet dus. Ben benieuwd wat je van Bollethe volkorenknackbröd vindt. Groet Irène

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Die is helemaal prima Irène! Laat je man anders eens langs gaan bij een dietist voor tips. Vaak wordt dit vergoed, zeker bij suiekrpatienten.

   Reageer
 15. Slijngard 5 jaargeleden

  Geachte heer, mevrouw ,
  een pakje probeer belVita gratis gekocht.
  2 dagen bezig geweest om het formulier in te vullen , om het aankoopbedrag terug te vragen.
  Ieder keer als je verder wil , verdwijnen er letters van je postcode of je naam enz…
  Ik stop ermee , ik breng het pakje morgen terug met mijn kassabon .
  Zal weer zo een dooddoener zijn geweest
  Weer erin getrapt .

  Grt, D.Slijngard

  Reageer
 16. Malka 5 jaargeleden

  Ik moet bekennen dat ik ze regelmatig als ontbijt neem. Ik heb nu een Franse variant met abrikoos (zijn 3 wat dikkere en stevigere koekjes) en ik vind ze lekker en met een stuk fruit erbij red ik het vaak goed tot de lunch. Inderdaad jammer van de suiker, maar als moeder van 2 kleintjes is helaas ook dat extra kwartier om een ontbijt te maken vaak niet te doen. 1e keer dat ik deze site lees, maar zal wel vaker langskomen 🙂
  Groet, Malka

  Reageer
 17. Mervr 4 jaargeleden

  Ik krijg maagzuur van dit product.

  Reageer
 18. Maya 4 jaargeleden

  Ik vind ze erg zout! Probeer minder zout te gebruiken, beter voor je nieren, maar erbzit in één pakje al ruim 12% van de daghoeveelheid!

  Reageer
 19. anne 3 jaargeleden

  ik zelf eet ze als lunch, ben vegetariër en in een pakje zit 16% van de aanbevolen hoeveelheid ijzer. ik vind 220 calorieën mee vallen, ik red vrijwel nooit 1000 calorieën per dag (heb er 1400 nodig) terwijl ik de belvita biscuits bijna elke dag eet. al mijn waardes zijn in orde trouwens, kwaliteit van wat ik binnen krijg is goed maar de kwantiteit niet.. nooit van eten gehouden vond het altijd iets van het moet maar

  Reageer
 20. julia 3 jaargeleden

  55 calorieën veel? de adh is 2000 calorieën! wat is daar dan veel aan?

  Reageer
  • Marloes 3 jaargeleden

   Een portie bevat 4 koekjes, 220 kcal dus. Ze zijn niet heel voedzaam, dus ik zou ze als tussendoortje gebruiken. Ik vind 220 kcal als tussendoortje voor iemand die wil afvallen vrij veel 🙂

   Reageer
 21. Richard 10 maandengeleden

  Ik meen het serieus als ik zeg dat specifiek deze koekjes mij van mijn verstoorde stoelgang geholpen heeft. Sindsdien heb ik ze vaak in huis (bij ontbijt wel met wat fruit natuurlijk). Enfin, ‘t zal vast wel door het type/kwaliteit vezel(s) komen.

  Prima product! 🙂

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: