Review koupe ijs
Trends Voeding

Review Koupe IJs – Is dit gezond?

Door

Wat een ijsfeest de laatste tijd op optimavita.nl! De gezondere varianten op ijs springen bij bosjes uit de grond. Eerder schreef ik reviews over ijs van Oppo en Breyers. Vandaag is het de beurt aan Koupe ijs. Ik mikte alle vier de smaken in mijn winkelmandje voor een grondige review.

Het product

We hebben het hier dus over ijs, dat op het eerste oog gezonder lijkt dan normale varianten. Koupe ijs kun je in ieder geval kopen bij de Albert Heijn (kleine bekers van 125ml) en bij de Jumbo (grotere bekers van 500ml). Het is er in de smaken vanille, banaan, chocolade en aardbei.

Wat belooft de fabrikant

Ik vind een aantal beloftes op de bakjes met ijs. Onder andere ‘High in protein & fibre’, ‘less sugar and calories’, ‘a victorious alternative to icecream’ en ‘winner best icecream’. Dat belooft weer veel goeds.

Koupe ijs gezond

De ingrediënten

Hieronder de ingrediënten per smaakvariant:

Vanille: melk, wei-eiwit 11,5%, polydextrose, glucosestroop, zoetstof (xylitol), gemalen vanillestokjes 0,03%, fructose, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, carrageen), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren)

Banaan: melk, banaan 20%, wei-eiwit 11,5%, polydextrose, glucosestroop, zoetstof (xylitol), fructose, vanille extract, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, guargom, carrageen), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren)

Chocolade: melk, wei-eiwit 11,5%, polydextrose, glucosestroop, zoetstof (xylitol), cacao 3,75%, fructose, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, guargom, carrageen), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren)

Aardbei: melk, aardbeien 30%, wei-eiwit 11,5%, polydextrose, glucosestroop, zoetstof (xylitol), fructose, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, guargom, carrageen), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren).

Leuk dat er echte aardbeien, banaan, vanille en cacao in dit ijs zit! Dit ijs bevat de synthetische zoetstof xylitol. De ijssoorten die ik eerder besprak, bevatten natuurlijke zoetstoffen. Wat mij betreft maakt dit geen groot verschil, voor beiden zou ik matig gebruik adviseren. Ik weet echter dat sommige mensen hierop zouden letten. Door het extra wei-eiwit, bevat het ijs waarschijnlijk inderdaad een stuk meer eiwit.

Protein ijs

De voedingswaarde

Hieronder zie je de voedingswaarde van deze ijssoorten, per 100g product. Ik vergelijk ze voor de duidelijkheid even met de twee andere soorten gezonder ijs die ik eerder reviewde. Ook vergelijk ik het met Ben & Jerry’s ijs.

Voedingswaarde koupe ijs

De hoeveelheid eiwit in Koupe ijs is inderdaad een stuk hoger. De hoeveelheid koolhydraten en suikers zitten hoger dan die van de andere gezonde ijs varianten, maar lager dan die van Ben & Jerry’s ijs. Het aantal calorieën zitten er ook ergens tussenin.

De prijs

Bij de Albert Heijn betaalde ik €1,69 per bakje van 125ml. Bij mijn Jumbo verschillen de prijzen per smaak. Een bak van 500ml aardbeien- of bananenijs kost €4,99. Een bak vanilleijs van dezelfde grootte is €5,25 en de chocoladevariant is €5,30.

Best veel geld voor een bak ijs, maar de prijs is vrijwel gelijk aan die van de andere varianten gezond ijs. Ook is hij gelijk aan de prijs van bijvoorbeeld Ben en Jerry’s ijs.

gezond ijs

De smaak

Ik vind alle varianten lekker. De banaan vind ik ontzettend realistisch naar banaan smaken, dat is echter niet mijn favoriete smaak ijs. Mijn persoonlijke favorieten zijn vanille en chocolade. Het chocolade-ijs is haast een chocolademousse in ijsvorm, zo fluffy is het. Sven vind de vanillesmaak juist het minst lekker. Zijn favoriet zijn aardbei en chocolade.

Mijn conclusie

Best een leuk product, zeker omdat het veel eiwit bevat. De hoeveelheid calorieën en suiker vind ik echter nog vrij hoog. De zoetstof die is gebruikt, xylitol, levert bij veel mensen darmklachten op als hij in hoge hoeveelheid wordt gebruikt. Ik weet dat ik hier ook gevoelig voor ben, daarom durf ik haast niet veel van dit ijs te eten ;).

Ik vind het handig dat de kleine bakjes een lepeltje bevatten, zo zou je dit ijs als snack kunnen ophalen en direct kunnen opeten. Voor sporters zou dit ideaal kunnen zijn, omdat ze dan direct veel eiwit binnen krijgen en een goede hoeveelheid koolhydraten. Voor mensen die willen afvallen, vind ik deze snack vrij calorierijk.

Ik denk dat ik dit ijs niet meer zal gaan kopen. Als ik ‘gezond’ ijs wil, zou ik eerder voor Oppo of Breyers varianten gaan. Als ik kijk naar de verhouding smaak/calorieën (bestaat er zo’n verhouding?? :)), dan ga ik liever voor Ben & Jerry’s dan voor Koupe ijs. Mijn eiwitten haal ik wel uit andere producten, zoals kwark of mijn favoriete fluff.

Groetjes, Marloes

Heb jij dit ijs wel eens geprobeerd? Wat vind je ervan?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (10)
 1. Marjolein 4 jaargeleden

  Helemaal eens met je review.
  Breyers en Oppo lekkerder en ook nog minder kcals. Die eiwitten haal ik wel uit andere dingen. Ik vind de Koupe minst lekkere… de kleinere verpakkingen wel handig maar smaak niet lekker voor mij.

  Wanneer je ze na kopen in de diepvries hebt liggen worden ze ook veel harder ?
  Dan is die choco ook niet zo fluffy meer helaas…

  Reageer
 2. silke 4 jaargeleden

  ik vind deze ‘gezonde’ ijssoorten niet zo’n goede uitvinding. mensen zullen het kopen (en veel te veel geld kwijt zijn) aan iets dat nog steeds niet gezond is (groot gebrek aan voedingsstoffen) en denken dat het gezond is. dit merk ik erg op instagram. ik volg een redelijk aantal meiden die herstellende zijn van een eetstoornis en deze ijssoorten zijn nu heilig voor hen. jammer vin dik dat.

  heel zonde vin dik het om te zien dat mensen al deze ‘gezonde’ producten ook echt als gezond gaan zien en we verder en verder afdwalen van echt gezonde voeding.

  geef mij maar ijs gemaakt van bevroren bananen met bevroren bessen of mango en eventueel spinazie. ook heel lekker roomijs met vitamines en vezels! yammie 🙂 en veel goedkoper ook 🙂

  en inderdaad, als ik echt ijs wil dan koop ik ook echt ijs 🙂

  Reageer
  • Marloes 4 jaargeleden

   Ik snap je punt! Daarom geef ik altijd als tip om dit als vervanger te zien van normaal ijs, niet als vervanger van een gezonde maaltijd. Ik vind het echter ideaal om in te zetten bij mensen met zwaar overgewicht. Voor hen is het soms ontzettend lastig (zeker in de beginfase) om vaker nee te zeggen tegen bijvoorbeeld dagelijks een ongezond toetje. Als je dan een alternatief kan bieden, is dat zo ontzettend fijn!

   Reageer
 3. Eline 4 jaargeleden

  Zelf nog niet uitgeprobeerd, maar bij Oppo heb ik al snel de smaak van zoetstoffen. Alpro ijs daarentegen valt best nog mee van macro’s, en smaakt eigenlijk écht heel goed. Misschien een review waard 🙂

  Veel liefs!

  Reageer
 4. […] Vita, oftewel Marloes, schrijft vaker over gezonde producten waar je ook lekker van kan genieten. Koupe is één van de meerdere ijsmerken die als ‘gezond’ bestempeld […]

  Reageer
 5. Jaco van Koupe 4 jaargeleden

  Beste Marloes, dank voor de review op je blog! Twee puntjes: je vergelijkt de voedingswaarden van Koupe per 100gram met Oppo en Breyers per 100ml, hetgeen maar tussen 50 en 60 gram is (ijs bestaat namelijk voor een deel uit lucht).
  Per 100 gram bevatten Oppo dus 136 kCal en Breyers 131 Kcal. Hetzelfde geldt ook voor de suikers: 9,1 gram voor Oppo en 10 gram voor Bryers. Dat maakt het plaatje heel anders.
  Xylitol is ook geen syntetische maar een natuurlijke suiker!

  Reageer
 6. Danielle 4 jaargeleden

  Ik zie nu ook heel vaak melt ice cream voorbij komen. Niet te koop in de winkel, alleen online, lijkt me ook super lekker! Misschien ook eens proberen, als je nog niet genoeg ijs hebt gezien..

  Je doet het echt leuk btw, lekker nuchter!

  Reageer
  • Danielle 4 jaargeleden

   Oh en trouwens, sinds deze week zag ik een nieuwe smaak van oppo! Choc chip cookie dough?

   Reageer
 7. Brigitte 4 jaargeleden

  Hallo Marloes

  Fijn dat je die ijsjes zo vergelijkt en ik heb vertrouwen in je.

  Hartelijk dank en groetjes;
  Brigitte

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.