Review: Kant en klare cups Havermout AH

Havermout cups3

We gaan door met onze serie ontbijtjes! Zijn jullie er al zat van? 😀 Ik vond deze kant en klare bekers havermout bij de Albert Heijn. Je hoeft alleen nog maar water toe te voegen. Dit zou ideaal zijn voor mensen die graag onderweg hun ontbijt eten! Maar zijn ze ook gezond? In dit artikel neem ik ze voor jullie onder de loep.

Het product
Dit zijn bekers met daarin havermout en melkpoeder. Je hoeft alleen nog maar water toe te voegen om een havermoutpap te krijgen. Aan de cups is een extra topping toegevoegd, die verschilt per cup. Ik ging voor de smaken kokos en pittenmix, maar de bekers zijn er ook nog in de smaken fruit, bessen en ahorn-pecan. In totaal 5 verschillende varianten dus. De cups bevatten 55g product.

Op de cups staat hoe je ze kunt bereiden. Je kunt kiezen uit 120-160ml koud water toevoegen en het product 1,5 minuut in de magnetron zetten of 120-160ml kokend water toevoegen. Daarna raden ze aan om het product goed door te roeren en even 2 minuten te laten staan. Ideaal voor onderweg, je kunt namelijk een thermoskan met heet water meenemen en bijvoorbeeld in de trein je ontbijtje maken.

Er staat trouwens een handig streepje op de verpakking, zodat je precies weet hoeveel water je moet toevoegen. Je hoeft niet eerst af te wegen, ideaal!

Havermout cups2

Wat belooft de fabrikant
Ik vind geen gezondheidsbeweringen op de cups. Er staat alleen op: ‘handig voor onderweg’, wat natuurlijk absoluut waar is! Verder raadt de verpakking aan om zelf fruit toe te voegen. Op de variant met kokos staat dat je zelf noten en pitten moet toevoegen, maar als je dit zou doen tot de aangegeven streep, dan bevat je ontbijtje wel érg veel calorieën.

Ingredienten

De ingrediënten
Hierboven zie je de ingrediënten van de cups. Links zie je de variant met kokos en rechts de pittenmix. Het valt mij direct op dat de beker met kokos suiker bevat en de pittenmix niet! Die bevat wel de antioxidant sulfiet, waar sommige mensen allergisch voor zijn.
Over het algemeen ben ik echter enthousiast over de ingrediënten. Veel pure producten en weinig onnodige toevoegingen. Weipoeder is trouwens een poeder van een restproduct van kaasbereiding, een melkproduct dus.

Voedingswaarde

De voedingswaarde
De voedingswaarde van deze cups zie je hierboven. Ik doe dit even iets anders dan normaal. Ik kan deze ontbijtjes niet vergelijken met andere ontbijtgranen, omdat er ook al melk aan is toegevoegd! Ik heb daarom berekend wat de voedingswaarde zou zijn als ik deze ontbijtjes zelf zou maken. Ik gebruik ongeveer dezelfde ingrediënten. In de derde rij van de tabel heb ik zelf havermout met 5g kokos en magere melk ‘gemaakt’, in de vierde rij maakte ik havermout met 4g lijnzaad en 3g gojibessen en magere melk. Ik gebruik magere melk omdat ze dit in de cups ook doen. Ik ga voor heel weinig topping, want dit is in de cups ook zo.

Wat me direct opvalt, is dat de cup met pittenmix erg veel suiker bevat, ondanks dat dit niet bij de ingrediënten staat. Waar komt dit vandaan? Ik heb geen idee. De voedingswaarde wordt iets beter als ik de ontbijtjes zelf maak, maar het verschil is niet heel groot. Vooral de suikerwaarde worden dus beter, maar bij de andere waarden is het verschil naar mijn idee niet zo groot!

De hoeveelheid product vind ik niet groot voor een ontbijt. Ik zou je dus zeker aanraden om zelf een stuk fruit toe te voegen. Zo houd je iets langer een verzadigd gevoel.

De prijs
Voor alle varianten betaal je €0,85 per cup. Naar mijn idee een prima prijs voor een kant en klaar ontbijtje.

De smaak
Hier moest ik echt even aan wennen. De pap met kokos is namelijk vrij zoet doordat er suiker aan is toegevoegd. Voor veel mensen zal dit positief zijn, maar voor mij een beetje too much. Ik voeg nooit zoetstof aan mijn ontbijt toe. Wat mij betreft hadden ze de suiker dus kunnen weg laten. Verder vind ik de smaak prima! Je proeft duidelijk havermout met daarbij een lichte smaak van pitten of kokos, natuurlijk afhankelijk van de variant die je kiest.

De variant met pitten smaakt trouwens een stuk minder zoet, dat vind ik fijner. Ik snap alleen echt niet dat uit de voedingswaarde toch een hoog suikergehalte blijkt. In deze cup zitten trouwens gojibessen, waar ik niet zo’n fan van ben. Maar dat zijn er gelukkig maar een paar.

Havermout cups

Mijn conclusie
Ik ben matig enthousiast over dit product. Ik zou het zelf niet gebruiken, omdat ik altijd ruim de tijd neem voor mijn ontbijt. Dit is echt een heilig moment voor mij, waar ik graag eerder voor op sta. Ontbijten onderweg is dus voor mij niet nodig. Verder is de variant met kokos net iets te zoet voor mij, zo jammer dat er suiker is toegevoegd! Ook zou ik een iets grotere portie willen hebben, maar that’s just me :). Ik zou dan ook zeker een stuk fruit toevoegen, zoals op de verpakking wordt getipt.

Waarom dan toch matig enthousiast? Ik denk dat dit een perfecte uitkomst is voor mensen die geen tijd hebben (maken!) om te ontbijten en dus hun ontbijt onderweg willen eten. Neem fruit, een thermoskan met kokend water en deze cup mee en je maakt simpel een ontbijtje! Eventueel zou je het fruit al aan de cup kunnen toevoegen, je kunt de deksel namelijk gemakkelijk hersluiten.

Groetjes, Marloes

Zijn deze cups iets voor jou? Ontbijt jij vaak onderweg?

10 reacties

  1. Dat is inderdaad een goede situatie om dit in te gebruiken! Bij mij zal dit niet gebeuren, ontbijten is heilig dus ik doe het altijd thuis en neem er uitgebreid de tijd voor :).

 1. Ik heb ze ook allemaal geprobeerd maar vind de cups van Quaker toch lekkerder! Maar handig is het zeker, ik neem het vaak mee naar kantoor omdat ik daar pas ontbijt.

 2. Op werkdagen, 3x per week, ontbijt ik onderweg, maar volgens mij is mijn ontbijtje goedkoper.
  Ik heb een soep beker “to go”. Maak thuis in de magnetron melk met havermout warm in die beker en neem het dan mee. Hetzelfde idee als deze kant & klare maaltijd.

 3. Hee Marloes,

  Ik lees graag je reviews over verschillende (ontbijt)producten. Onlangs zag ik ontbijtkoek zero van Peijnenburg, ik vroeg me af of je die ook een keer zou willen reviewen.

  Groetjes

 4. Ik eet deze potjes sinds kort en neem altijd de rode vruchten of pitten variant en voeg bessen toe. Als ontbijt is het idd weinig maar het bevalt me wel.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram