Gezonde producten Pasta Voeding

Review: Is Linzen- en Erwten Pasta Gezond?

Door

More than pasta gezond

Goede vriend Peter stuurde me van de week een foto van dit product, dat hij vond in de Albert Heijn. Ik had het nog nooit gezien en was direct nieuwsgierig. Ik crosste zelf naar de winkel en haalde de ‘More than Pasta’ pakjes op. Vandaag neem ik ze voor jullie onder de loep. Zijn ze gezond? Hoe is de voedingswaarde? En wat is het verschil met normale pasta?

Het product
We hebben het hier over ‘More than Pasta’. Een pasta die eigenlijk geen pasta is, maar alleen de vorm daarvan heeft. Het is gemaakt van rode linzen of van erwten. Ik kocht het bij de Albert Heijn in pakjes van 250g. Dit is voldoende voor 3-4 personen. Volgens mij zijn dit de enige twee varianten. Ik weet niet of de kleine Albert Heijn filialen ze ook zullen hebben.

Wat belooft de fabrikant
Op de voorkant van beide verpakkingen staat ‘glutenvrij’, ‘hoog eiwitgehalte’ en ‘hoog vezelgehalte’. Ook staat op beiden ‘veganistisch’ en ‘vrij van allergenen’. Achterop wordt dik specifieker gemaakt, namelijk dat de hoeveelheid eiwit ongeveer het dubbele is, dat er ongeveer 1/3 minder koolhydraten in zitten en een dubbele hoeveelheid vezels. Op de variant met groene erwten staat verder dat het rijk is aan ijzer. Op die met rode linzen staat dat het rijk is aan ijzer, zink en magnesium. Achterop het pak staat nog een verhaaltje over hoe goed het is om veel peulvruchten te eten.

More than pasta2

Ik denk dat de claims op de verpakking een aardig hoge verwachting kunnen scheppen bij de klant. Het woordje ‘veganistisch’ is bijvoorbeeld een leuke toevoeging, maar de meeste normale pasta’s zijn ook veganistisch, op een enkele soort na waar ei in zit.

De ingrediënten
Hier kan ik kort over zijn, de pasta van rode linzen bevat namelijk alleen rode linzenmeel, die van groene erwten bevat (je raadt het al) groene erwtenmeel.

De voedingswaarde
Hieronder vergelijk ik deze pasta soorten met normale pasta en volkoren pasta. Ik ga daarbij uit van 100g gedroogd product. Dit is meer dan je normaal als portie zou nemen, een gemiddelde portie is namelijk zo’n 70-80g.

Voedingswaarde

De prijs
Deze soorten ‘pasta’ zijn echt wel een tikje duurder dan normale pasta. Ik betaalde namelijk €2,29 voor een pak van 250g, wat ongeveer voldoende is voor 3-4 personen. Voor normale pasta betaal je meestal ongeveer €0,50 tot €1,50 voor de dubbele hoeveelheid. Verse pasta is overigens wel ongeveer net zo duur.

De smaak
Tjah, de smaak…dat gaat denk ik voor velen de doorslag geven. Het smaakt namelijk gewoon echt anders dan pasta. Je proeft echt de linzen en de groene erwten. Ik vind dat wel prima, wel even wennen, maar ik zou er zeker van genieten. Mijn vriend vond het echter vreselijk en gaf aan dat ik hier geen bord van hoef voor te schotelen :). Als je echt een pastasmaak verwacht, dan kom je van een koude kermis thuis. Ik denk dat vooral mannen (sorry mannen!) hier moeite mee zullen hebben, omdat het er wel uit ziet als pasta.

De structuur is overigens wel ongeveer hetzelfde. Misschien een klein beetje korreliger. Maar over het algemeen vind ik het in mijn mond echt voelen als pasta. Des te aparter dat het anders smaakt.

More than pasta3

Mijn conclusie
Ik vind dit absoluut een leuk product! Het is sowieso een goede oplossing voor mensen die glutenvrij moeten (of willen) eten. Daarnaast zul je van deze pasta waarschijnlijk langer een vol gevoel houden, doordat het meer eiwit, meer vezels en iets minder koolhydraten bevat. Dit is natuurlijk best interessant voor mensen die op hun gewicht willen letten of willen afvallen.

Ik zou zeggen dat dit product gezonder is dan normale pasta, gezien de hogere hoeveelheid vezels. In vergelijking met volkoren pasta is het gewoon een beetje anders, in mijn ogen niet perse gezonder of minder gezond. Het bevat meer eiwit. Zoals ik al zei kan dit voor mensen die willen afvallen een voordeel zijn. Voor sporters kan het zelfs een nadeel zijn, omdat die juist de koolhydraten nodig hebben na (of voor) een heftige lange training. Hun eiwitten halen ze al uit de portie vlees of vis.

Ik ben positief, zeker voor als je geen gluten eet of als je wilt afvallen. Het grote nadeel is echter dat het echt een stukje prijziger is. Zoals ik al zei, zie ik het voor een gemiddeld persoon gewoon als leuke afwisseling als je eens een andere smaak wilt. Tenzij je natuurlijk niet van de smaak van linzen en/of erwten houdt…

Groetjes, Marloes

Zou jij dit product kopen na mijn review?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (17)
 1. Daphne 6 jarengeleden

  lijkt me leuk om eens te proberen.ik hoop dat mijn albert heijn het heeft.

  Reageer
 2. Ise 6 jarengeleden

  Ik ben heel nieuwsgierig naar de smaak! Zou het zeker eens willen proberen. Al denk ik niet dat dit iets is wat ik vaak zal gaan kopen 😉

  Reageer
 3. Laura 6 jarengeleden

  Ze hebben bij de AH nu ook verse courghetti, bloemkoolrijst en wortelpasta! Misschien ook leuk om eens naar te kijken?

  Reageer
 4. Linda 6 jarengeleden

  Ik heb ze een paar keer gespot bij de albert heijn en er met een grote boog omheen gelopen! Juist om die kleur gaf het mij de indruk dat er gewoon kunstmatige kleurstoffen inzitten.

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Haha, niet dus!

   Reageer
   • Yette 5 jarengeleden

    Even op de verpakking kijken ipv in een boog en je had geien dat het heel puur was. Rode linzen zijn ten slotte rood en erwten groen, er zou pas mee gerommeld zijn als ze niet die kleuren hadden 😉

    Reageer
 5. Nancy 6 jarengeleden

  Deze producten verkopen ze ook hier in DK, maar dan geloof ik in de smaken bloemkool, wortel en nog een paar andere. Mijn man claimt dat we nu bij de ‘pasta’ geen groentes meer hoeven te eten, omdat dit dus al in deze ‘pasta’ zit verwerkt. Ik ben nogal gesteld op mijn groente en koop dus toch ‘extra’ groente. Nu is mijn vraag heeft mijn gelijk of is het toch beter om een groente bij de ‘pasta’ te kopen?

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Ik zou wel voor extra groenten gaan. De vitamines zijn er namelijk vast grotendeels uit!

   Reageer
 6. Demi 6 jarengeleden

  Sorry dat ik het zeg hoor maar ik vind dat bij een gezonde leefstijl normale dingen eten hoort, dit vind echt net zulke ranzigheid als chips en koekjes

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Waarom?? Het zijn puur alleen erwten en linzen 🙂

   Reageer
   • Yette 5 jarengeleden

    Ja, die opmerking slaat compleet de plank mis. Het enige wat je ervan kan zeggen, is dat het wel een bewerkt product is. De vergelijking met chips en koekjes, slaat nergens op. Daar zitten ook extra vetten, suiker en kunstmatige toevoegingen in verwerkt.

    Reageer
 7. Ozgur 6 jarengeleden

  Gister een soort van bolognesepasta gemaakt met de linzenvariant. Je vriend moet zich niet zo aanstellen vind ik, het smaakt maar een beetje anders dan normale pasta :).
  Ik vind het prima te doen en zijn voordeel (gezond(er) weegt mijns inziens zwaarder dan de nadelen (prijs & lichte linzensmaak).

  Binnenkort de erwtenvariant maar proberen met een vis- of kipsausje!

  Reageer
 8. Marwil 6 jarengeleden

  Vandaag groene erwten pasta met pesto gemaakt. Smaakt uitstekend! Ik eet al heel lang geen pasta meer omdat ik eet volgens de voedselzandloper. Dit is een uitstekende oplossing voor de dagen dat je ontzettend naar een bordje pasta verlangt. Ik vind het niet heel erg anders smaken dan gewone pasta en zeker lekkerder dan courgetini. Aanrader!

  Reageer
 9. Yvonne 6 jarengeleden

  De rode linzen variant geprobeert. Smaakt heel goed, je hebt echt wel het idee dat je pasta eet.
  Ook man en dochter vonden het lekker. Heb ze in eerste instantie niets vertelt maar pas gevraagt toen ze hun bord leeg hadden of de pasta smaakte !

  Reageer
 10. Yette 5 jarengeleden

  Ik heb deze specifieke merken niet gehad, wel uit de natuurwinkel en daar hebben ze ook nog een kikkererwtenvariant. Alle drie samen maakt een leuke tri colore pasta. Ik vind de smaken erg lekker en juist leuk die afwisseling ipv altijd maar van tarwe. Maar vind het ook niet overdreven afwijken van pastasmaak en ik denk dat je vriend wel wat heeft overdreven, omdat hij het wist. De voedingswaarden zijn geweldig, ook voor sporters. Er zitten nog steeds voldoende koolhydraten in en als je geen dierlijke producten wil eten, is dit een super oplossing voor je eiwitten. Bij mij komt er niks anders meer in. Ik heb ook nog bij een webshop lasagnebladen van groene linzen gevonden.

  Reageer
 11. Martine 5 jarengeleden

  Al een paar keer de rode linzen gemaakt. Tip: niet te lang doorkoken, anders wordt het te zacht. Ik vind ‘m erg lekker en een heel goed alternatief voor glutenvrije pasta / eiwit: 2 in 1. Als je het zo bezit, valt de prijs ook wel mee vind ik.

  Reageer
 12. Monique 2 jarengeleden

  Ik heb de rode linzenpasta nu pas voor het eerst gezien in de supermarkt in Duitsland (hier woon ik namelijk). Ik vind de smaak prima en met een behoorlijke lading saus merk je er weinig van dat je geen “gewone pasta” eet. Inderdaad wel wat sneller verzadigd. Ga zeker binnenkort de groene erwtenpasta in Nederland halen. Hier hebben ze alleen rode linzen- en kikkererwtenpasta.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: