Groentefriet gezond
| 22 december 2018

Review: Is deze Groentefriet gezond?

Zoals jullie weten, vind ik het altijd machtig interessant als ik een onbekend product vind in de supermarkt. Zo kwam ik bij de Albert Heijn deze ‘Veggie fries’ tegen, oftewel groentefriet! Dat klinkt als een best goede uitkomst voor mensen die op dieet zijn en toch wat vaker willen genieten van een krokante snack. In dit artikelen ga ik beoordelen of deze frietjes inderdaad een betere keuze zijn dan normale ovenfriet.

Het product

We hebben het vandaag over een zak met verschillende soorten groenten, die in de vorm van frietjes gesneden zijn. Ik vond de zak in de diepvries bij mijn lokale Albert Heijn. Je kunt dit gebruiken als vervanger van normale friet of ovenfriet.

Wat belooft de fabrikant

De verpakking geeft me echt een beetje het gevoel dat ik gezond bezig ben als ik deze frietjes kies. Dat kan achter ook aan mij liggen. Ten eerste hebben we de merknaam: Green Power Foods. Daarnaast staan op de voorkant van de zak de term ‘Vegan’. Ik wil daarbij benadrukken dat normale frietjes ook vegan zijn :). Verder vind ik geen claims op de verpakking, dat vind ik altijd erg fijn!

Groentefriet review

De ingrediënten

Achterop de zak met veggie fries, vind ik de ingrediëntenlijst:

80% groenten (kikkererwt, wortel, wortelvezel, pastinaak, KNOLSELDERIJ, ui, prei, knoflook), gemodificeerd zetmeel, zonnebloemolie, stabilisator (methyl-cellulose), rijstebloem, zout, kruiden & specerijen.

Hieronder ter vergelijking de ingrediëntenlijst van een van onze favoriete ovenfrietjes (Oma’s Smulfriet van Aviko):

Aardappelen, zonnebloemolie. 

Op zich vind ik de ingrediëntenlijst van de veggie fries nog helemaal niet zo heel gek. Ik vind het alleen vaak wel fijn als je zelf kunt beslissen hoeveel zout je op je friet doet. Veel zout eten is niet gezond. Vooral mensen met een hoge bloeddruk kunnen vaak beter zoutarm eten. De stabilisator mythyl-cellulose zou volgens een aantal onderzoeken kanker kunnen veroorzaken bij ratten. Naar mijn idee is dat zeker geen reden voor paniek. Mensen zijn veel groter dan ratten, waardoor bij normaal gebruik waarschijnlijk echt geen problemen zouden optreden.

Dat gezegd, heb ik tóch liever een zo natuurlijk mogelijk product :).

De voedingswaarde

Dan gaan we ook kijken naar de voedingswaarde van dit product. Ik vergelijk wederom met Oma’s Smulfriet van Aviko. Hieronder zie je waardes voor 100g product. Volgens de zak van de veggie fries is dat 1 portie. In werkelijkheid zullen de meeste mensen meer nemen als een portie.

Groentefriet voedingswaarde

Wow, stiekem had ik wel verwacht dat de voordelen van deze veggie fries zouden tegenvallen, maar dit had ik niet verwacht! Het bevat meer calorieën dan normale ovenfriet, de hoeveelheid koolhydraten verschilt niet heel erg en de hoeveelheid slechte vetten is flink wat hoger. Het enige voordeel van de veggie fries is dat ze flink wat meer vezels bevatten.

De prijs

Ik betaalde voor de groentefriet €2,09 voor een zak van 400g. Voor Oma’s smulfriet van Aviko betaal je €1,85 voor 750g. De groentefriet is daarmee dus duidelijk prijziger.

Groentefriet veggie fries

De smaak

Ik vind de veggie fries lekker! Goed knapperig, waarschijnlijk door de hogere hoeveelheid vet. Daarnaast zijn ze vrij sterk gekruid en zout. Ik denk dat veel mensen het lekker zullen vinden. Zelfs friet-fan-en-manlief Sven gaf aan dat hij dit qua smaak een prima alternatief zou vinden voor ovenfriet. Dat wil wat zeggen. Ze komen dus glansrijk door de smaaktest.

Mijn conclusie

Deze veggie fries kun je naar mijn idee beter in de schappen laten liggen. Ik zie momenteel geen enkele reden om deze te verkiezen boven normale ovenfriet. Naar mijn idee is het in ieder geval geen gezondere keuze.

Wat je wél goed zou kunnen doen, is zelf groentefriet maken van verse groenten (of een zak groentefriet halen van de versafdeling) en deze bereiden in een airfryer! Hierdoor zitten er geen onnodige toevoegingen in je frietjes, kun je zelf bepalen of en hoeveel olie je erbij doet. Daarnaast kun je het zout eventueel weg laten en andere kruiden gebruiken. Qua smaak zal dit niet te vergelijken zijn met deze veggie fries, maar dan heb je wél betere voedingswaarden.

De tip hierboven kun je gebruiken als je bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet volgt of als je het lekker vindt om regelmatig patat te eten. Als je maar af en toe gaat voor friet, dan zou ik gewoon nemen wat jij het allerlekkerst vindt! Ook al zijn dat de vette frieten van de snackbar. Af en toe genieten van iets ongezonds is namelijk echt geen probleem.

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens groentefriet?

 

4 reacties

  1. Nog al tegenvallende voedingwaarde in vergelijking met ovenfriet inderaad! Maar ik denk dat deze frietjes ook bedoeld zijn om kinderen stiekem meer groente te laten eten! 🙂

  2. De vergelijking die je maakt tussen de koolhydraten in groente friet en die in aardappel friet is niet helemaal eerlijk. In de groente friet zitten namelijk langzame koolhydraten (de goede dus!) en de aardappel friet de snelle koolhydraten (de slechte dus!) De groente friet is dus zeker een gezonder alternatief!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram