Review: Hero Fruitontbijt

Hero fruitontbijt

Lezeres Alice vroeg me of ik de Hero fruitontbijtdranken eens onder de loep kon nemen. Natuurlijk! Hoe perfect zou het zijn als er een redelijk gezonde variant zou zijn voor het ontbijt, die je binnen een minuut naar binnen kan werken doordat het drinkbaar is!? Ik merk dat veel van mijn cliënten niet de tijd willen nemen voor het ontbijt, of simpelweg niets door hun keel krijgen. Ontbijten is wel ontzettend belangrijk voor je, dus ik zou een makkelijk én gezond ontbijtproduct zeker toejuichen. Ik was dus erg benieuwd…

Het product
We hebben het hier over een fruitdrank, ontwikkeld door de fabrikanten van Hero en speciaal bedoeld voor het ontbijt. Er zijn verschillende smaken verkrijgbaar. Ik koos voor sinaasappel/banaan en voor het fruitontbijt ‘extra’ met peer/aardbei smaak. Je hebt ook de nog de varianten bosvruchten, sinaasappel/perzik, sinaasappel/aardbei en sinaasappel/mango.

Wat belooft de fabrikant?
Er staan een heel aantal claims op de verpakking. Onder andere dat het om een 100% natuurlijk product gaat met een verbeterde receptuur. Verder staat erop: ‘Bevat alleen van nature aanwezige suikers uit fruit. Geen suikers toegevoegd’. Daarnaast vertelt de fabrikant dat het gaat om ‘een heerlijk voedzame ontbijtdrank vol fruit en met vezels. Zo begin je de dag lekker en fruitig’. Tenslotte nog een aantal claims, die in een rijtje op de verpakking te vinden zijn:

 • 80% fruit
 • 100% natuurlijke ingrediënten
 • Geen suikers toegevoegd
 • Rijk aan vitamine C uit fruit
 • Bron van vezels

De ‘extra’ variant bevat volgens de verpakking vezels en stukjes peer.
Deze ontzettende hoeveelheid aan claims, maakt me wel nieuwsgierig! Het is duidelijk dat de fabrikant dit product een super gezond imago wil meegeven. We gaan eens verder kijken…

Ingredienten

De ingrediënten
In de lijst van ingrediënten is te zien dat dit ontbijtje voor 80% uit sapconcentraat en vruchtenpuree bestaat. Sapconcentraat wil zeggen dat eerst al het vocht uit het fruit is gehaald, om het gemakkelijker te kunnen vervoeren naar de fabriek. Vervolgens is het vocht weer toegevoegd door de fabrikant. Aronia is trouwens een soort bes, acerola ook. Verder zit er water in het product, volkorentarwe voor extra vezels, citroenzuur en een natuurlijk aroma. Inderdaad volledig natuurlijk dus, maar niet geheel onbewerkt doordat het sap geconcentreerd is.

Voedingswaarde

De voedingswaarde 
De voedingswaarde is hier gesteld per 100ml. Als ontbijt zullen de meeste mensen denk ik 2 glazen (500ml) of de hele fles (750ml) drinken. Ik zou aan één glas in ieder geval nooit voldoende hebben. We gaan even uit van 2 glazen voor een ontbijt. Je krijgt dan ongeveer 300kcal binnen, ongeveer 50g suiker, 1g vet, 5-6,5g vezels en 4g eiwit. De hoeveelheid calorieën vind ik prima voor een ontbijt, zelfs als je de hele fles vind, is het nog ok in mijn ogen. Het product bevat ook redelijk wat vezels en weinig vet. So far so good. Het bevat alleen ontzettend veel suiker. Dit zijn natuurlijk suikers uit fruit, maar deze geven je lichaam evengoed een piek in de bloedsuikerspiegel, zeker omdat het product ook nog vloeibaar is. De suikers zijn hierdoor gemakkelijk opneembaar. Bovendien bevat het veel minder eiwit dan als je zou ontbijten met bijvoorbeeld yoghurt of kwark. Eiwitten geven je lang een verzadigd gevoel, dit mis je bij dit product helaas.
De ‘extra’ variant van het drinkontbijt, bevat meer voedingsvezels dan de normale.

De prijs
Voor de sinaasappel/banaan variant betaalde ik bij de Albert Heijn €1,56. De peer/aardbei ‘extra’ smaak was €1,89.

De smaak
Ik vind beide varianten heerlijk! Ik houd ontzettend van banaan, dus ik dacht dat die mijn favoriet ging zijn. De ‘extra’ variant bevat echter meer vezels en is iets dikker. Dit vind ik eigenlijk wel heel fijn! Je proeft dat er geen extra suiker en andere extra’s zijn toegevoegd, de drankjes hebben een natuurlijke smaak.

Drinken

Mijn conclusie 
Ik vind dit best een leuk product, omdat het natuurlijk is en omdat de hoeveelheid vezels goed te vergelijken zijn met een normaal ontbijt. Alleen erg jammer dat het vrij veel suiker bevat en weinig eiwit. Bovendien denk ik dat ik er persoonlijk niet genoeg aan zou hebben om de ochtend mee door te komen. Dit komt vooral doordat het product vloeibaar is. Kauwen is een manier van verzadiging. De kauwbeweging geeft een seintje naar de hersenen dat er gegeten wordt. Dit mis je bij een vloeibaar ontbijt. Bovendien komt je spijsvertering minder op gang, doordat vloeibaar voedsel gemakkelijker te verteren is.

Tip!
Ik besef me dat het voor sommige mensen wel heel handig is om vloeibaar te ontbijten. Daar heb ik iets op bedacht! Meng 250 ml van dit fruitontbijt met 250 ml yoghurt of kwark. Voor het perfecte, kun je er 1 eetlepel haverzemelen, havermout, brinta of andere vlokken aan toevoegen. Je mist namelijk wat vezels doordat je ‘maar’ 250 ml van de fruitdrank gebruikt. Je hebt nu een supersnelle heerlijke smoothie!

Natuurlijk is vers altijd beter, maar ik denk dat dit in ‘noodgevallen’ een heel goed alternatief is!

Groetjes, Marloes

Zou jij dit product gebruiken nadat je dit gelezen hebt?  

18 reacties

 1. Terwijl ik zat te lezen dacht ik, je kan het natuurlijk ook mengen met yoghurt of kwark en aan het eind kwam je ook tot die conclusie xD cool!
  Ik denk niet dat ik snel dit zou kopen, maar als je echt een keer haast hebt dan is het wel handig.

 2. Ha Marloes,

  Leuk artikel weer! Kun je een keer dieper ingaan op de bloedsuikerspiegel, hoe dat werkt, wat je er in praktijk van merkt (of niet) en hoe je kunt zorgen voor balans (en wat je dan merkt als je die hebt)? Ik ben op zoek naar de info over een gezond persoon; dus niet per definitie in geval van diabetes type 2 ofzo. Zou ik erg leuk/interessant vinden.

  Verder gebruik ik de bloed- en gewone sinaasappelsap van de lidl. Deze is volgens de fles 100% natuurlijk en is niks aan toegevoegd volgens de etiketten. Een glas per dag is dan toch prima neem ik aan of kan ik toch beter vers persen???

  1. Ik ga het meenemen Bart! Vers sap zitten altijd nét iets meer vitaminen in, omdat een deel vervliegt tijdens het in de fles doen etc. Ik ben zelf altijd fan van fruit eten in plaats van persen, maar als je niet aan twee stuks per dag komt, is vruchtensap een ideale oplossing!

 3. Prima voor mensen die ‘s ochtends niks door hun keel kunnen krijgen, maar zelf zou ik niet zo snel een ontbijtdrank kopen. Geef mij maar gewoon een stevig ontbijt. Ik heb nooit problemen om iets weg te krijgen ‘s ochtends 🙂

 4. Dit product heb ik al eens gebruikt en zal ik zeker nog wel eens gebruiken, gewoon omdat het lekker is maar niet omdat ik het zie als volwaardig ontbijt. Het kan ideaal voor sommigen zijn maar ik blijf bij goed kauwen en dat al die zuren enorm slecht voor je tanden zijn! Als je er de tijd voor neemt en ook écht wil geloof ik dat je heus wel kan ontbijten, vind dat zo iets raars, mensen die niet ontbijten, je gaat toch ook niet rijden met een lege auto?

 5. Vooral de bosvruchten variant vind ik lekker.
  Ik vind dit vooral fijn voor on-the-go,
  want op sommige dagen moet ik voor 6en al de deur uit. Dan heb ik écht geen zin om een uur eerder op te staan om te ontbijten.

 6. Zelf hou ik ook van dat soort drankjes, maar vind het suikergehalte ook niet fijn. Ergens las ik de tip om fruit pakketjes te maken om in de diepvries te doen. Bijvoorbeeld met een banaan, bosvruchten of mango al in stukken gehakt. Als je er één keer in de week genoeg maakt om de week door te komen, kan je de avond ervoor een pakketje uit de diepvries halen. De volgende ochtend kan je dit in de blender mengen met een beetje yoghurt of sinaasappelsap. Dan heb je naar mijn idee ongeveer hetzelfde. Nog wat lijnzaad of andere vezels voor wat extra’s kan dan natuurlijk ook.
  Misschien een idee….

  1. Dat is zeker een heel goed idee! Je moet dan wel een sterke blender hebben, een staafmixer heeft veel moeite met het fijn maken van bevroren producten.

 7. Omdat ik een van die mensen ben die ‘s ochtends niets door mijn keel krijg, ook geen yoghurt of zo, dit fruitontbijt gekocht. Vanmorgen genomen en ik vind het wel heel lekker, maar toen ik het my fitnesspal ging invullen, schrok in van de suiker.

  De fles maak ik wel op, maar er komt daarna geen nieuwe meer.

 8. ROTTERDAM – Het etiket van ‘Hero FruitOntbijt’ dekt niet de lading: de flesjes bevatten geen vers fruit.’Gezond’, ‘fruitig’ en ‘voedzaam’, met ‘evenveel vezels als twee bruine boterhammen’ verkondigt Hero over zijn eigen FruitOntbijt. Bart van Opzeeland van foodwatch Nederland wijst erop dat de inhoud van FruitOntbijt het tegendeel bewijst.

  ”Er zitten inderdaad vezels in en toegevoegde vitamines, maar geen snipper vers fruit. Als je goed leest wat er staat, krijg je vooral water, suiker, smaakstoffen en verdikkingsmiddel naar binnen,” somt Van Opzeeland op. ”Hierdoor is FruitOntbijt verworden tot een namaak vruchtendrank waarin vers fruit ver te zoeken is.”

  Het Voedingscentrum beveelt voor een gezond dieet twee stuks fruit per dag aan. Dat wil ook Hero graag en veel communiceren. Helaas komt het fabrieksmatige vruchtenpapje FruitOntbijt niet in de buurt van twee stuks vers fruit, ondanks vijf toegevoegde vitamines. Door de toegevoegde suiker bevat de fles FruitOntbijt Aardbei-Sinaasappel zelfs meer dan 420 calorieën. (ANP/AHA)

 9. Allereerste goede review!

  Heb je toevallig ook één product wat dan gezonder is waar meer eiwitten en minder suiker in zit.
  (wel iets vergelijkbaars dus.)

  Graag hoor ik van je.

  Groet,

  Kevin

 10. Is dit product een goed alternatief voor iemand die niet aan fruit te krijgen is? Het gewoon niet wil eten?
  Deze persoon eet wel een ‘normaal ontbijt’.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram