gezonde ijsjes albert heijn 2
Gezonde producten Trends Voeding

Review – Gezonde ijsjes van de Albert Heijn

Door

Hier in het noorden is het nog zomervakantie, dus ik vond dat ik best nog een zomers artikel mocht plaatsen :). Ik kreeg namelijk ineens een idee om eens een kijkje in het vriesvak van mijn supermarkt te nemen. Ik hoorde namelijk van cliënten dat er steeds meer gezonde ijsjes te verkrijgen zijn. Ik maakte aan het begin van de zomer een video over gezond ijs. Dit leek me mogelijk een leuke aanvulling. Bovendien ben ik gewoon stapelgek op ijsjes!

Ik ging dus naar de Albert Heijn en kocht drie varianten ijsjes, die er enigszins verantwoord uit zagen. Vandaag lees je precies wat ik van deze drie variaties vind.

Het product
Ik koos voor drie verschillende ijsjes. Ten eerste de Solero Strawberry Smoothie, omdat ik fan ben van de gewone Solero. Die bevat namelijk vrij weinig calorieën voor een groot ijsje. Daarnaast de Mini Fruit IJsjes van het Albert Heijn huismerk, omdat die maar 13kcal per ijsje bevatten! Tenslotte voor de Groenten en Fruit Frozzies van Sapp, want die zagen er heel gezond uit!

Wat belooft de fabrikant
Ik vertel je per pak ijsjes, welke informatie ik op het pak vind.

Solero Strawberry Smoothie: Er staat op ‘made with fruit pieces’ en ‘35% fruit’. Bovendien bevat elk ijsje maar 49kcal.
Mini Fruit IJsjes: Ik vind geen gezondheidsclaims op de verpakking, alleen de 13kcal per ijsje triggerde me :).
Groenten en Fruit Frozzies: Hier wel veel claims: ‘100% groenten, fruit en vezels op een stokje’, ‘Rijk aan vezels en een bron van vitamine C’, ‘Geen toegevoegde suikers’, ‘Geen conserveringsmiddelen’, ‘Geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen’, ‘Slechts 28 calorieën per ijsje van 55ml’, ‘Vegan geschikt’, ‘Glutenvrij’. Bovenop de verpakking staat nog wel vermeld dat je naast deze ijsjes ook je normale fruit moet eten.

Vooral de hoeveelheid claims bij de laatste vind ik impressive. Dit wekt zeker de verwachting dat je super goed bezig bent.

De ingrediënten
Ik ben na de claims super benieuwd naar de ingrediënten. Je ziet ze op de foto’s hieronder. De Frozzies zijn inderdaad helemaal puur fruit, groenten en vezels. Super leuk! Het is wel appel uit concentraat en er is veel sap gebruikt. De suikers worden daardoor makkelijker door je lichaam opgenomen. Veel vitamines zullen tijdens de bewerking zijn vervlogen.

De Solero bevat inderdaad vers fruit, maar het grootste gedeelte uit concentraat. Verder is het vooral veel suiker en andere toevoegingen. Dit geldt ook voor de Mini Fruit IJsjes, deze zijn water met suiker en toevoegingen. Hier zit wel ook een beetje vruchtensap in trouwens! Toch leuk :).

De voedingswaarde
Dan gaan we verder kijken naar de voedingswaarde van deze ijsjes. Hieronder zie je ze op een rijtje. De waardes zijn per ijsje. Een Solero ijsje is 52g, een Mini Fruit IJsje is 15g en een Frozzie ijsje is 52g. Zoals je ziet, bestaan alle ijsjes voornamelijk uit suiker. De Frozzies bevatten in verhouding duidelijk minder suiker dan de andere twee varianten.

De prijs
Solero Strawberry Smoothie: €3,15 voor zes ijsjes (€0,52 per stuk)
Mini Fruit IJsjes: €1,99 voor 15 stuks (€0,13 per stuk)
Groenten en Fruit Frozzies: €2,69 voor 4 stuks (€0,67 per stuk)

De smaak
Solero Strawberry Smoothie: Deze vind ik echt heerlijk! Absoluut mijn favoriet van deze drie. Echt een lekkere romige aardbeien smaak. Het ijsje is zachter en romiger dan normaal waterijs. Echt een smoothie idee dus.
Mini Fruit IJsjes: Deze geven echt een smaakexplosie. Wat zit er veel smaak aan! Ik vind ze allemaal lekker, maar ze zijn wel érg klein. Ideaal voor kleine kinderen, maar voor mij echt te klein. Wel heel lekker vind ik, dat wel!
Groenten en Fruit Frozzies: Tjah…ik proef duidelijk de groenten in dit ijsje. Ook wel een fruitsmaak, maar de groenten verpesten het voor mij toch een beetje. Sven vond het ronduit smerig. Ik zou zeggen: te doen, maar niet echt heel lekker.

Mijn conclusie
Al deze ijsjes bestaan (net als andere ijsjes) voornamelijk uit suiker. Echt gezond kun je ze dus naar mijn idee niet noemen. De Groenten en Fruit Frozzies zijn wat dat betreft de betere keuze, maar ook deze bevatten suiker. Naar mijn idee zijn ze alle drie een goede keuze als je een ijsje wilt nemen! Voor hele kleine kinderen vind ik de Mini Fruit IJsjes perfect. Ze zijn puur suikerwater, maar ze zijn echt super klein, dus ze bevatten minder dan 1 suikerklontje per ijsje.

Mijn persoonlijke favoriet is dus de Solero. Ik vind de Frozzies gewoon echt minder lekker. Dan maar iets minder gezond :). Zo’n Solero ijsje bevat ongeveer 2,5 suikerklontje. Ik zou er niet elke dag eentje nemen, maar als je verder weinig tot geen suiker eet kan zelfs dat naar mijn idee helemaal geen kwaad.

Ik ben dus gematigd enthousiast! In mijn ogen staan ze een beetje gelijk aan een perenijsje of een raketje.

Ken jij deze ijsjes? Welke zou jij kopen na mijn review?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (4)
 1. silke 5 jaargeleden

  heel jammer dat in zo’n dingen nooit vezels zitten dus, zorgt ervoor dat de suikers snel door je lichaam opgenomen worden terwijl dat dat met fruit, door de vezels veel minder is.

  ik maak nog steeds mijn ijsjes liever zelf, lekker bananenijs (wat je ook in de vriezer kan bewaren om later echte bolletjes mee te scheppen) of ik gier een restje smoothie in een ijsvormpje. en deze ijsjes zijn 100% gezond en lekker, je kan helemaal zelf kiezen wat je er in doet! 🙂

  Reageer
 2. Marjolein 5 jaargeleden

  Bij enkele supermarkten (AH/Jumbo) hebben ze nu ook KOUPE ijs.
  Dit is schepijs met meer eiwitten, minder kcal’s (dan vergelijkbare bakjes ijs zoals ben en jerrie’s)
  Ook minder dan een magnum.
  Heb de vanille en chocola al keer geproefd. Vond het wat duur (5 nog iets voor een bak) maar de vanille vond ik erg lekker! Vooral met het meer eiwtit / vezels erin vond ik het fijn!

  Reageer
 3. Karen 5 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Ik kook heel graag en vind verse en gezonde producten heel belangrijk in mijn voeding. Echter soms na een lange dag heb ik echt geen zin om te koken of naar de winkel te gaan. Vaak bestel ik dan iets op thuisbezorgd.nl. Ik vind het eigenlijk zonde omdat die maaltijden toch veel calorieen bevatten. Heb je tips voor gezonde (en lekkere) diepvriesmaaltijden die handig zijn altijd in huis te hebben voor situaties als deze.

  Groetjes,
  Karen

  Reageer
 4. Paul 2 jaargeleden

  leuk artikel.

  Jammer dat je niet feitelijk blijft.
  Als je zegt in de afsluitende zin dat het naar jouw idee geen kwaad kan.
  Volgens mij heb je echt geen idee.
  Suiker is vergif en het beschadigd de celwand bij iedere inname.
  Dat je dit niet merkt, oke. Feit is dat het wel gebeurt.
  Dit kun je nalezen in een uitgave van Chris Verburgt, Biochemisch arts

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.