Gepofte ontbijtgranen
Gezonde producten Voeding

Review: Gepofte Ontbijtgranen van Albert Heijn

Door

Zoals je waarschijnlijk wel weet, ben ik altijd op zoek naar leuke nieuwe producten. Deze keer kwam ik verschillende gepofte ontbijtgranen tegen in de Albert Heijn. Ik nam 3 zakken mee om ze eens goed onder de loep te nemen. In dit artikel vertel ik je alles over deze producten en ik geef je mijn mening.

Het product

We hebben het vandaag over doorzichtige zakken met daarin gepofte granen. Elke zak bevat 1 soort graan. Ik kocht gepoft spelt, gepofte durum tarwe en gepofte quinoa. In dezelfde lijn is er ook gepofte rijst. Die liet ik voorlopig in de schappen liggen, maar ik neem hem wel mee in deze verdere review.

Wat belooft de fabrikant?

Op de verpakking staat ‘basis voor ontbijt’. Verder is de gepofte quinoa biologisch. Er staat een vegan keurmerk op alle verpakkingen. Verder vind ik geen claims of beloftes over hoe gezond deze producten zouden zijn. Zoals je misschien wel weet, word ik daar blij van. Dit betekent namelijk dat je ook niet getriggerd wordt tot onrealistische verwachtingen.

De ingrediënten

Het bijzondere aan deze producten vind ik dat er geen ingrediëntenlijst op staat! Het is dus echt ‘what you see is what you get’. De zakken bevatten puur alleen gepofte spelt, gepofte quinoa, gepofte tarwe of gepofte rijst. Geen zout, geen suiker, geen e-nummers en andere toevoegingen. Ik vind dat ontzettend leuk en vernieuwend voor de gemiddelde supermarkt ontbijtgranen!

De voedingswaarde

Hieronder zie je de voedingswaarde per 100g product. De aanbevolen portie op de verpakking is 40g, dat is ongeveer 1/4 grote zak! Wat ons betreft echt heel veel, je ziet het op de foto hieronder. Je kunt ook prima een paar lepels door je yoghurt of kwark doen voor een extra bite. Dan gebruik je dus een aanzienlijk kleinere portie.

Voedingswaarde gepofte granen

Zoals te verwachten was, bestaan alle producten vooral uit koolhydraten. Logisch, want het zijn granen. De gepofte spelt bevat het meeste eiwit en ook het meeste vezels! Wat mij betreft wint dit product qua voedingswaarden. Er zijn veel soorten ontbijtgranen die meer vezels bevatten dan 9g per 100g, maar ik vind het best een prima hoeveelheid.

De prijs

Bij mijn Albert Heijn betaalde ik het volgende voor deze ontbijtgranen:

Gepofte durum tarwe: €1,19 voor 160g

Gepofte spelt: €1,29 voor 150g

Gepofte quinoa: €1,89 voor 125g

Gepofte rijst: €1,49 voor 225g

Ik vind dit prima prijzen! Als je inderdaad 40g als portie gebruikt, dan haal je 3-4 porties uit een zak en wordt het iets prijziger. Ik denk echter dat ik persoonlijk eerder een kleinere hoeveelheid zou nemen.

portie gepofte spelt40g gepofte tarwe (145 kcal). En nee, hier zit geen kwark of yoghurt onder. Een hele bak vol granen!

De smaak

Stagiaire Tamarah was zo lief om mij te helpen proeven. Hier onze bevindingen per variant:

Gepofte durum tarwe: Best prima, lekker knapperig en luchtig.

Gepofte spelt: Dit is van ons beiden favoriet! Ook luchtig en knapperig, maar met iets meer bite en structuur dan de durum tarwe. Ook heeft het naar ons idee een iets meer specifieke smaak.

Gepofte quinoa: Deze vonden we beiden echt niet lekker. Een beetje muffig en karton-achtig. Ook heeft het minder bite door dat de korrels veel kleiner zijn. Nope, deze laten wij liever staan.

Gepofte rijst: Aangezien ik deze niet heb gekocht, konden we hem ook niet onderwerpen aan onze kritische smaaktest ;).

Mijn conclusie

Ik vind dit best een heel leuk product! Normaal, puur en zonder poespas. De gepofte spelt is absoluut mijn favoriet. Niet alleen qua voedingswaarde, maar ook qua smaak. De quinoa is qua smaak voor mij een no-go, de gepofte rijst is qua voedingswaarde naar mijn idee de minste. De gepofte durum tarwe is best prima, maar iets minder smaakvol en met iets mindere voedingswaarden dan de spelt.

Wat ik als foodlover super fijn vind, is dat je niet zuinig hoeft te zijn met je portie! Zelfs een kom bomvol van deze goodies, bevat ‘maar’ 145kcal. Persoonlijk zou ik dan wel magere kwark toevoegen voor extra eiwit (dus verzadiging) en wat vers fruit voor smaak en vitamientjes. Ik denk dus dat ik grotere ontbijtkommen moet gaan aanschaffen…*winkwink*. Nee grapje, ik denk dat een iets kleinere portie dan 40g voor mij prima gaan zijn.

Je kunt natuurlijk ook melk over je kom met gepofte granen gieten. Dit geeft echter minder verzadiging dan als je yoghurt of kwark gebruikt.

Ik zou dit product trouwens ook kunnen gebruiken om mijn kwark-avondsnack wat meer bite te geven. Een paar lepels gepofte spelt toevoegen lijkt me een fijne aanvulling!

Oh…en verwacht dus geen zoete smaak omdat ze op honeypops lijken, want dit product is dus compleet vrij van toevoegingen.

Groetjes, Marloes

Zou jij een van deze producten kopen na mijn review? Welke?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (9)
 1. Rosemarijn 4 jarengeleden

  Ja, leuk! En nu weet ik welke ik moet kiezen, thanks to jullie review (in ieder geval: geen quinoa). Thanks!!

  Reageer
 2. silke 4 jarengeleden

  Ik heb mijn mening deels gisteren al gegeven over deze producten.

  Ik vin deze niet echt ontbijtgranen, eerder eer extra toevoeging om je ontbijtje wat op te pimpen.
  Dit zijn eigenlijk ‘losse’ rijstwafels en die eet je ook niet puur met wat kwark als ontbijt? Je eet letterlijk enkel lucht vandaar het grote volume. Ook op de ah.nl staan deze producten niet tussen de ontbijtgranen maar bij de ontbijtverrijkers. Als je deze eet als ontbijt dan heb je binnen no time toch weer heel erge honger?

  Sorry Marloes maar ik vind dit niet echt een ‘eerlijke’ review als in dat het product niet op een gezonde manier word voorgesteld door het als ontbijtgraan te beschrijven?

  Reageer
  • Jasmijn 4 jarengeleden

   Hi!
   Ik lees juist dat Marloes het zelf een goed idee vindt om er kwark en fruit bij te doen 🙂

   Reageer
 3. Iris 4 jarengeleden

  Heel blij om te horen dat ik de goede keuze heb gemaakt. Ik heb de gepofte spelt namelijk al een tijd geleden gekocht en ik vind het een heerlijke toevoeging aan mijn ontbijtje. Ik doe er al heel lang mee omdat ik inderdaad veel minder gebruik dan 40 gram. Ik denk 15 gram.
  Bedankt voor de review Marloes en Tamarah. Nu weet ik zeker dat ik de gepofte quinoa niet ga kopen 😉

  Reageer
 4. Mirjam 4 jarengeleden

  Bedankt voor de review! Was al benieuwd hoe dit zal smaken! Ik ga zeker de spelt variant kopen voor als toevoeging aan mijn kwark!

  Reageer
 5. Vera 4 jarengeleden

  Lijkt me een leuke, luchtige toevoeging in een lunch (ik eet altijd kwark/yoghurt met fruit) of voor een toetje s avonds. Thnxxxx

  Reageer
 6. Babet 4 jarengeleden

  Geweldig, ik heb ze zelf nu ook.
  Normaal ben ik namelijk van de ongezonde ontbijtgranen zoals cruesli, die geven de bite. Vroeger at ik altijd honey hitters, en deze doen mij daar met een perfecte, niet te harde noten heel erg aan denken.
  Ondanks dat ze niet extra gezoet zijn smaken ze niet zo droog als bijvoorbeeld havermout of muesli.
  Wat mij betreft de perfecte gezondere vervanging van mijn ontbijtgranen.
  Trouwens ook lekker zonder yoghurt of kwark als gewoon een snack bij de lichte trek.

  Reageer
 7. Danielle 2 jarengeleden

  Ik wilde 30 gram gepofte spelt door mijn yoghurt doen met fruit… ik dacht dus serieus dat m’n weegschaal kapot was haha! want 30 gram is echt veel! dus toen even je artikel er bij gezocht en het klopt dus echt dat het een grote bak is 🙂 wel een lekker ontbijtje!

  Reageer
 8. Anneliza 1 jaargeleden

  Vandaag geluncht met de spelt pops, 250 gram magere kwark, een sinaasappel en 30 gram pindakaas. Heerlijk crunchy en super verzadigend.
  Ik heb altijd best snel weer trek maar nu nog steeds geen trek 🙂 en vind het zelfs beter vullen dan bijv havermout!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: