boek fit methode
| 19 augustus 2017

Review – De FIT Methode

Jullie vragen me heel vaak om leuke boeken over gezond leven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet heel veel van deze boeken heb. Mijn kast staat vol met studieboeken, dat wel. Maar dieet-achtige boeken met recepten vind je niet zo veel op mijn planken. De website FIT.nl heeft echter laatst een boek uitgebracht, met daarin een hele methode om fit te worden. Het is samengesteld door meerdere gezondheidsprofessionals. Hier werd ik wél nieuwsgierig naar. Ik geef je hieronder mijn eerlijke mening.

Wat is de FIT methode?
We hebben het hier over een boek dat je helpt bij het bereiken van je doelen. Het is een dik boek (328 pagina’s) dat ook gekoppeld is aan een digitale omgeving, de FIT-community. Voorop het boek staat: ‘Hét plan voor een fit lichaam’. Ik vind het direct opvallen dat ze niet alleen de focus leggen op afvallen! Dit is namelijk bij de overgrote meerderheid van de gezondheidsboeken wel het geval. Alleen daardoor werd ik al nieuwsgierig.

Hoe werkt het? 
Je hebt bij deze methode twee keuzes. Je kunt alleen het boek bestellen, of het complete pakket. Je krijgt in het laatste geval meer trainingschema’s (ook voor thuis), recepten en voedingsschema’s. Je kunt in de community meedoen met challenges waarmee je punten kunt verdienen. Daarnaast kun je je voeding bijhouden in de app. Veel extra stimulans dus! Ook kun je direct vragen stellen aan de coaches, waar snel op wordt gereageerd.

Ik beide gevallen wordt je gestimuleerd eerst goed na te denken over jouw doel. Wat wil je bereiken? Vervolgens krijg je in het boek heel veel informatie over gezond leven, genoeg bewegen, op een goede manier trainen en goede voeding. Je hebt op deze manier genoeg informatie

De unieke punten van deze methode
Hieronder een aantal punten die ik opvallend vind aan deze methode.

 • Het boek is heel compleet qua informatie! Je leert meer over het stellen van goede doelen, het belang van een warming up en rekken, hoe je een goed trainingschema opstelt, hoe vaak je moet trainen, waar onze voeding uit bestaat en hoe je gezonder kunt eten. Dit zijn zelfs lang niet alle punten! Er staat nog zo veel meer in.
 • De focus ligt heel erg op de psychologie achter het veranderen van je gedrag. Dit mis ik bij vrijwel alle andere methodes. Je wordt gestimuleerd goed na te denken over wat je wilt, je wordt gecoacht op een juiste mindset en er wordt gemeld dat af en toe een dipje of een cheat écht niet erg is.
 • Er wordt een combinatie gemaakt met een digitale omgeving, de FIT community. Zo krijg je niet alleen een boek, maar ook op maat gemaakte schema’s en dagmenu’s. Bovendien kun je in de app je voortgang bijhouden, challenges aangaan met anderen en je kunt digitaal vragen stellen aan de coaches. Hieronder zie je de apps.
 • Ik vind het boek heel nuchter en ‘normaal’. Geen gekke producten, rare supplementen of dingen die je compleet moet gaan vermijden. Gewoon een gezonde voeding met artikelen die je in elke supermarkt kunt vinden. Zoals je weet, word ik daar érg vrolijk van.

Mijn puntjes van feedback
Natuurlijk zijn er ook dingen die ik persoonlijk graag anders had gezien. Logisch, want het is niet mijn boek.

 • Ik vind heel veel leuke en goede workouts op de app, maar ik mis een beetje de recepten in het boek. Deze krijg je trouwens wel als je het complete pakket neemt! In het boek staan een paar ontbijt-receptjes en ook een handige boodschappenlijst, maar ik kan me voorstellen dat mensen meer recepten willen. Ik raad je in dat geval echt aan om het hele pakket aan te schaffen.
 • Ook mis ik een voorbeeld dagmenu in het boek. Ik besef dat dit lastig is, omdat de richtlijnen ZO verschillen per persoon. Bovendien houd ik er persoonlijk ook van om mensen te stimuleren zelf na te denken in plaats van het blind volgen van een dagmenu. Ik weet echter dat veel mensen er tóch behoefte aan hebben als leidraad. Misschien was een dagmenu voor ‘de gemiddelde man en vrouw’ handig geweest, eventueel met een aanvulling voor als je die dag sport. Wil je toch op persoonlijke voorbeeld dagmenu’s? Bestel dan zeker het complete pakket! Je krijgt ze dan toegestuurd.
 • Ik denk dat ik zelf ook tips voor eten rondom sportmomenten had toegevoegd. Bijvoorbeeld hoe laat en wat je eet voor en na het sporten. Het is echter wel lastig, er is ZO veel te zeggen over gezond eten en trainen. Je moet op een gegeven moment keuzes maken.
 • Je wordt aangespoord progressiefoto’s in badkleding of ondergoed te maken en deze eventueel te delen op social media. Ik weet dat dat steeds ‘normaler’ wordt, maar ik hoop altijd zo dat mensen beseffen dat deze halve naaktfoto’s voor altijd openbaar op internet te vinden zijn.

Wat kost het?
Wil je alleen het boek, dan ben je €29,95 kwijt. De hele methode inclusief toegang tot de app en de digitale omgeving kost €59,95. Hier kun je alles nog eens nalezen en bestellen. Van FIT.nl mag ik jullie een leuke korting geven! Als je de kortingscode ‘Marloesisfit‘ gebruikt, dan krijg je €5,- korting op je bestelling (ze kunnen wel super goed codes bedenken bij FIT.nl ;)).

Conclusie
Het is niet voor niets dat ik juist over dit boek een artikel wil schrijven. Ik vind het een uniek concept, echt een aanvulling op de vele dieetboeken die al bestaan. Ik zou dit eigenlijk ook niet als dieetboek bestickeren, het is meer een coaching naar een gezondere leefstijl! Of je nu te dun bent en spiermassa wilt krijgen, gewoon gezonder wilt gaan leven, of te dik bent en wilt afvallen, iedereen kan er veel informatie uithalen. Het is echt super compleet. Het leest makkelijk en je leert op een luchtige manier ontzettend veel bij over gezond leven en goed trainen.

 • Iets voor jou als je: Fitter en gezonder wilt gaan leven, wilt aankomen in spiermassa of juist wilt afvallen door vetverbranding. Het boek is vooral voor mensen die behoefte hebben aan meer kennis op het gebied van voeding en sporten en écht hun leefstijl willen aanpassen voor lange termijn.
 • Niets voor jou als je: Op zoek bent naar een methode waarbij je zelf niets hoeft te doen en alleen maar blind hoeft te volgen. Het is de bedoeling dat je hier energie in steekt. Naar mijn idee een heel positief punt, want blind volgen houd niemand langer dan een paar weken vol. 

Wat mij betreft écht een goed boek om in de kast te hebben liggen. Ik kan me helemaal vinden in 99% van alles wat er gezegd wordt. Geloof me, dat is bij de meeste gezondheidsboeken heel anders :).

Groetjes, Marloes

Zou jij dit boek aanschaffen na mijn review?

9 reacties

 1. Marloes, kan je me wat goede studieboeken aanbevelen die ook lekker te lezen zijn in je vrije tijd als diëtist (toekomstige).

  Vriendelijk bedankt! 🙂

 2. Leuk artikel! Heerlijk die nuchterheid, daarom ben ik zo fan van je. En ja, ik twijfel zeker om dit boek te gaan aanschaffen! Je jaagt me wel op kosten, ik ben geen shopaholic, alleen nu wil ik telkens sportartikelen kopen?.

 3. Hoi Marloes,

  Misschien iets voor mij. Maar ik heb een tweeling van dik 3 maanden die ik nog borstvoeding geef. Zal ik het nog even uitstellen? Is het uberhaupt te doen met 4 kids thuis?

  Groetjes Eefje

 4. nou, ik ben er ook ingetrapt hoor 😉 ik heb de bestelling gedaan…

  Ik ben heel benieuwd! Mijn vriend en ik kunnen hier allebei onze eigen ding uit gaan halen

 5. Hi,

  Super fijn dat je een review hebt geschreven!!
  Ik zit te twijfelen om Personal Body Plan te gaan doen, vind het alleen zo duur!!
  Dit lijkt mij een goed alternatief..?!
  Ben vooral op zoek naar een goed schema, ben al bijna 30 kg afgevallen. Wil nu m’n lichaam strakker trainen maar weet niet zo goed hoe. Heb wel schema’s gekregen op de sportschool maar heb er niet een heel goed gevoel bij..
  lang verhaal..

  Wat is je advies?

  Groetjes Lesley

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram